Egyszerre konkurencia és testvériség, ez a magyar póló titka

Gyapjas Viktor, Tátrai Dávid, Varga Vince, Szeghalmi Zsombor, Vismeg Zsombor – majd egy csapatra való ifjú tehetség nevét tanulgatják a sportrajongók e napokban. A magyar férfi-vízilabdaválogatott az ismert klasszisai nélkül is remekel a zágrábi Európa-bajnokságon, Varga Zsolt csapata vasárnap este a döntőbe jutásért játszik a házigazda horvátokkal. Honnan jöttek és hová tartanak a fiatalok, közülük kinek lehet esélye bekerülni akár az olimpiai keretbe is? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ az olimpiai bajnok Székely Bulcsú, a Magyar Vízilabda-szövetség utánpótlás-bizottsága elnökének segítségével.

2024. 01. 14. 6:30
VARGA Zsolt
Férfi vízilabda Európa-bajnokság - Magyarország - Szerbia Fotó: MTI/Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fentebbi felsorolást kiegészíthetnénk a tavaly U20-as világbajnokságot nyert csapat további két játékosával, Molnár Erikkel és Vigvári Vincével, csakhogy ők tavaly a felnőttekkel már a fukuokai világbajnokságot is megjárták. Csakúgy, mint Vigvári bátyja, Vendel, de Fekete Gergő, Burián Gergő, Bányai Márk is közelebb van még a húszhoz, mint a harminchoz. Felnövőben van, sőt már-már beérett egy új generáció, amely remélhetőleg nem csupán utánpótlásszinten érdemli ki az „arany” előtagot.

VIGVÁRI Vince; VIGVÁRI Vendel, Varga Zsolt, vízilabda-válogatott, Európa-bajnokság Székely Bulcsú
A Vigvári fivérek, Vince (balra) és Vendel ünneplik a Szerbia elleni győzelmet. Fotó: MTI/Illyés Tibor

A Fukuokában világbajnok csapat klasszisainak persze nincs mitől tartaniuk, de a verseny nyilván egyre élesebb, hogy kik utazhatnak a párizsi olimpiára. A konkurencia önmagában attól fokozódik, hogy – szemben a vb-vel és az Eb-vel – az olimpiára nem tizenöt, hanem csupán tizenkét fős keretet lehet nevezni. S akkor még ott vannak az említett fiatalok, akik az Olaszország és Szerbia elleni győzelemmel máris bizonyítottak.

– A csapat érthetően kissé elfogódottan kezdte az Európa-bajnokságot, a görögök elleni vereséget ennek a számlájára írhatjuk – kezdett bele Székely Bulcsú. – Az olaszok elleni meccs legnagyobb hozadéka, hogy elhitték magukról a játékosok, sőt egymásról is, a rutinosak a fiatalokról, hogy akarattal, fegyelmezett, alázatos játékkal bárkit megverhetnek. A szerbek elleni győzelem hatalmas bravúr, hiszen ők nem B válogatottjukkal érkeztek, sőt minden aktív játékosukat mozgósították annak érdekében, hogy megszerezzék az olimpiai kvótát. 

A mérkőzés utáni nyilatkozatok arról árulkodnak, mintha a szerbek zokon vették volna a győzelmünket. Vigvári Vince ezenfelül arról is beszélt, úgy érezte, mintha a szerbek elfáradtak volna a mérkőzés végére.

– Vince ezt biztosan jobban érezte belülről, kétségtelen, a szerbeknél több olyan rutinos játékos van, aki már rég elhaladta a húsz évet. Ennek is lehetett szerepe, én kívülről azt láttam, hogy a magyar csapat olyan lelki állapotba került, mint az olaszok ellen. Sütött a srácokról, mennyire küzdenek egymásért, nagymestere a csapategység megteremtésének.

 

Varga Zsolt már játékosként is vezéregyéniség volt

Székely Bulcsú ezt anno játékosként is megtapasztalhatta. Amikor 1997-ben, 21 évesen bekerült Kemény Dénes válogatottjába Benedek Tibor mellett Varga Zsolt volt a csapat szellemi vezére.

– Nem véletlen, hogy Tibor és Zsolt jó barátok voltak, mindkettőjükre jellemző, hogy rendkívül precízen, minden apró részletre kiterjedően megtervezik az előttük álló feladatot. Zsolt már játékosként is sokat foglalkozott a csapatépítés emberi oldalával. Amikor bekerültem a válogatottba, a tapasztalt játékosok közül elsők között Zsolthoz kerültem nagyon közel. Nemcsak az edzéseken, medence partján, azon kívül is megértettük egymás. Zsolt edzőként is ezt az utat járja. Az eltökéltségén felül immár hatalmas tapasztalat birtokában van. A Fradinál a kiesési rangadótól a Bajnokok Ligája-győzelemig hatalmas utat járt be, folyamatosan képzi magát, mindenre odafigyel, még ma is képes fejlődni. 

Székely Bulcsú szerint senki sem kényelmesedhet el

A mostani válogatott több játékosát Székely Bulcsú is már évek óta jól ismeri, az U16-os korosztály óta követi a pályafutásokat. Faragó Tamáshoz hasonlóan ő is hatalmas tehetségnek tartja Tátrai Dávidot, miként fogalmazott, nem általános, hogy valaki világversenyen ilyen magabiztosan mutatkozzon be. (Csak egy adalék, emlékezhetünk, a BVSC 20 éves játékosa kissé szemtelen módon egymás után kétszer is ejtéssel próbálkozott a szerbek ellen.)

Székely Bulcsú, magyar vízilabda-válogatott, Varga Zsolt, utánpótlás
Székely Bulcsú az utánpótlás-bizottság elnökeként ténykedik a magyar vízilabdáért. Forrás: Fradi.hu

Székely Bulcsú érthetően mégsem kíván belemenni abba a találgatásba, hogy a fiatalok közül ki kerülhet be a párizsi keretbe, másként ragadja meg a dolgot.

– Varga Zsolt nyilván majd több emberrel beszél, talán velem is, de a legtöbb információ birtokában ő van, s a döntést is ez alapján hozza meg. Senki sem érezheti magát biztonságban és senki sem gondolhatja a helyzetét reménytelennek. Erre példa Varga Vince esete, aki nem volt tagja a keretnek, mégis bekerült az Eb-re utazó csapatba. A játékosok egymás vetélytársai is, mégis tudják, hogy csak együtt boldogulhatnak. Szép példa erre az is, ahogy a két kapus, Bányai Márk és Gyapjas Viktor támogatja egymást, örül a másik védéseinek, de tényleg ez jellemzi az egész csapatot.

 

A magyar válogatott már elérte a célját

Természetesen szóba került a vasárnapi elődöntő a házigazda horvátok ellen.

– A horvát az egyik legrutinosabb csapat a mezőnyben, náluk nagyon tisztán kivehető, hogy hazai medencében mennyivel magabiztosabban játszanak. Ezt láthattuk másfél éve Splitben, és ezt láthatjuk most is. Élvezve a lelátó és a közeg támogatását, biztosan nem fognak ellenünk sem megrettenni. Rajtuk mégis nagyobb a teher, mert nem titkolt céljuk, hogy hazai pályán Eb-arannyal szerezzék meg az olimpiai kvótát. De bárhogy is alakuljon az Eb vége, a magyar válogatott szereplése már mindenképpen pozitív, hiszen éremért játszunk kedden. Csupán az a kérdés, hogy aranyért vagy bronzért. Evés közben jön meg az étvágy, most már nyilván a fiúk is győzelemre törnek.

Borítókép: Teljes összhangban. Varga Zsolt a fiatalokkal is megtalálja az összhangot (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.