Az olimpiai bajnok ukrán parlamenti képviselő megverte Takács Istvánt

Nincs szerencsénk Zsan Belenyukkal. Az ukrán birkózó Tokióban úgy lett olimpiai bajnok a kötöttfogásúak 87 kilogrammos kategóriájában, hogy a döntőben Lőrincz Viktort győzte le, ma pedig a bukaresti Eb-n a címvédő Takács Istvánt verte meg. Belenyuk Ukrajnában parlamenti képviselő.

2024. 02. 13. 13:12
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jól indult magyar szempontból a bukaresti birkózó Európa-bajnokság második versenynapja, mivel a kötöttfogásúak 87 kilogrammos kategóriájában címvédő Takács István magabiztosan megnyerte első vigaszági mérkőzését, a folytatásban azonban vereséget szenvedett az olimpiai bajnok ukrán Zsan Belenyuk ellen, így véget ért számára a viadal.

LÕRINCZ Viktor; Belenyuk, Zsan
Zsan Belenyuk és a tokiói olimpia döntőjében Fotó: MTI/Illyés Tibor

A tavalyi zágrábi Eb-n parádés teljesítménnyel aranyérmes Takács István hétfőn rögtön első meccsén a szerb színekben versenyző Aleksandr Komarovval szemben egy akciómentes meccsen vereséget szenvedett, az orosz származású kötöttfogású azonban döntőbe jutott és ezzel vigaszágra segítette a magyart. A BHSE klasszisa ma délelőtt 3-1-re nyert a litván Martynas Nemsevicius ellen, ezután következett a kategória elmúlt tíz évének meghatározó alakjával, a tokiói olimpiai bajnok – a játékok döntőjében a magyar válogatott jelenlegi edzőjét, Lőrincz Viktort legyőző –, nem mellékesen Rióban ezüstérmes, kétszeres világbajnok Zsan Belenyuk elleni meccse.

Az 1-1-es végeredmény Belenyuk győzelmét jelentette

Az összecsapás kísértetiesen hasonló forgatókönyv szerint zajlott, mint Takács egy nappal korábbi csatája, ugyanis az első menetben ezúttal is sokkal aktívabb volt riválisánál és ellenfele passzivitása miatt 1-0-s előnybe került, de lentről nem csinált akciót, a második menetben pedig nem tudta elkerülni a visszaintést (1-1). A magyar birkózó ugyan jól védekezett parterhelyzetből, ám a később szerzett pont ellenfelének kedvezett, Takács pedig állásból nem tudott eredményes lenni, így Belenyukot hirdették ki győztesnek, ő jutott tovább.

Takács István szoros meccsen maradt alul Forrás: Facebook/Magyar Birkózók Szövetsége

Zsan Belenyuk aktív sportolóként parlamenti képviselő, 2019. augusztus 29. óta ott van a Ukrán Legfelsőbb Tanács (Verhovna Rada) 450 képviselője között, az államfőhöz, Volodimir Zelenszkijhez kötődő Nép Szolgája elnevezésű párt tagja. Belenyuk az első színes bőrű parlamenti képviselő Ukrajnában. Kijevben született ukrán édesanyától, ruandai édesapja az afrikai országban a polgárháborúban életét veszítette. Kijevben tanult vadászpilótának, de hazájában lelőtték a gépét. A sportoló soha nem találkozott vele.

 

A 33 éves Belenyuk az ukrán hadseregben főhadnagyi rendfokozattal rendelkezik.

Borítókép: Zsan Belenyuk az ukrán parlamentben (Fotó: Europress/AFP/NurPhoto/Maxym Marusenko)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.