Egyiptom bekavart, bosszantó módon maradtak le az olimpiáról a magyar nők

A vívók nankingi női párbajtőr világkupaversenyén a magyar csapat vasárnap Dékány Kinga, Gnám Tamara, Muhari Eszter, Nagy Blanka összeállításban nagy bravúrral bronzérmes lett, az olimpiai kvalifikációs sorozatot pedig együttesük a nyolcadik helyen zárta. S ugyan Párizsban nyolc csapat indulhat, a mieink nem lesznek ott, a jóval gyengébb, a rangsorban 15. helyezett Egyiptom méretheti meg magát.

Forrás: Magyar Vívószövetség2024. 03. 24. 13:00
Muhari Eszter, Dékány Kinga, Nagy Blanka és Gnám Tamara
Muhari Eszter, Dékány Kinga, Nagy Blanka és Gnám Tamara Fotó: Photo by EVA PAVÍA #BizziTeam
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A megújult magyar női párbajtőr-válogatott eddig tavaly nyáron, a krakkói Európa Játékokon (egyben Európa-bajnokságon) érte el legnagyobb sikerét egy ezüstéremmel a három évre zsugorodott olimpiai ciklusban. Sajnos, ez sem volt elég az olimpiai kvalifikációhoz a szakág számára, a vasárnapi, nankingi világkupán, az utolsó kvótaszerző állomáson ez már nem lehetett a cél. A Magyar Vívószövetség beszámolója szerint teljesen kicserélődött válogatott lépett pástra Kínában. A kilenc hónappal ezelőtti kvartettből csak Muhari Eszter maradt hírmondónak, akinek ezúttal Dékány Kinga, Gnám Tamara és Nagy Blanka volt a társa. S a négyes nagy bravúrral bronzérmes lett.

Bravúros szerepléssel lett bronzérmes a magyar csapat (Fotó: #BizziTeam/Eva Pavía)

Ezzel előállt az a keserédes helyzet, hogy a mieink a nyolcadik helyre jöttek fel az olimpiai kvalifikáció zárására. S ugyan Párizsban nyolc válogatott vívhat, ám a „földrajzi helyosztás” azt eredményezte, hogy a rangsor 15. helyén végző Egyiptom megkapta az afrikai helyet, ami akkor jár alanyi jogon valamennyi kontinensnek, ha van válogatottja a legjobb 16 között. Ehhez Egyiptomnak annyit kellett tennie, hogy megnyerje az Afrika-bajnokságot, és 16. legyen a vb-n. Továbbá elinduljon az összes világkupán, amelyeken semmilyen értékelhető eredményt nem ért el…

Somfai Péter, a válogatott edzője így kommentálta a történteket:

– Nagyszerű ez az eredmény, de kicsit igazságtalan a sorstól, hogy egy olyan csapat jut ki helyettünk az olimpiára, amely az összes világkupán elindul, kikap az első meccsén, aztán megy várost nézni… De ez van, és természetesen magunkat is okolhatjuk, hogy nem leszünk ott Párizsban. A mai nap viszont remekül alakult. Mind a négy lány legjobb tudását nyújtotta, Eszter pedig az utolsó asszójában feltette az i-re a pontot. Klasszis ellenfeleket sikerült legyőznünk, az olimpiai címvédőt (Észtország – a szerk.), továbbá két, Párizsba kvalifikált válogatottat (Franciaország, Ukrajna), és ez mindent elmond fiatal csapatunk mai produkciójáról.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.