Élsportolók a kifutón – divatbemutatót tartottak a magyar sport napján

Május 6-án, hétfőn, a magyar sport napján tizenhat-tizenhat élsportoló és meghívott híresség mutatta be a Magyar Olimpiai és Paralimpiai Csapat formaruháit a budapesti Várkert Bazárban. Kijelölték a párizsi csapatkapitányokat is.

2024. 05. 06. 21:38
Olimpikonok és paralimpikonok vették birtokba a Várkert Bazár kifutóját. Fotó: olimpia.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A párizsi olimpia és paralimpia nyitóünnepségére a bevonuló ruházatot a Heavy Tools tervezi és készíti, míg a sportruházatok az adidas és a Tisza, az ünneplőruházatok pedig a Roland Divatház és a Kézmű közreműködésével készülnek. A modellek között feltűnt többek között a negyedik olimpiájára utazó Telegdy-Kapás Boglárka és az immár édesanyaként paralimpiai bajnoki címvédésre készülő Illés Fanni, de az énekes-rapper T. Danny és a Nemzet Színésze, Udvaros Dorottya is – adta hírül az olimpia.hu.

20240506__MI_012
Amikor a sport és a divat találkozik (Fotó: Mirkó István)

 

Telegdy-Kapás Boglárka és a két csapatkapitány

Az eseményen a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Gyulay Zsolt az olimpiai csapat céljairól beszélt, valamint bejelentette a Magyar Olimpiai Csapat két párizsi csapatkapitányát is: Telegdy-Kapás Boglárka és Szilágyi Áron viselheti a megtisztelő címet.

20240506__MI_027
Telegdy-Kapás Boglárka és Szilágyi Áron (Fotó: Mirkó István)

– Az olimpia idén visszatér Európába, amely nemcsak a sportolók, hanem a szurkolók számára is különlegessé teszi az ötkarikás játékokat, hiszen valós időben szurkolhatnak a tévéképernyők előtt, sőt, a szerencsésebbek a helyszínre is eljuthatnak, hogy buzdítsák a magyar csapatot – mondta Gyulay Zsolt. – Párizs a sport, a kultúra és az elegancia városa, a Magyar Olimpiai Csapat ruházatának összeállításakor igyekeztünk ezeket a szempontokat szem előtt tartani, és elnézve a sportolókat, talán mondhatom, hogy sikerült is. Köszönjük szépen minden partnerünknek, hogy ezt lehetővé tette.

A Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, Szabó László azt hangsúlyozta, hogy a magyar sport egy és oszthatatlan.

– Nincs különbség fogyatékos és ép sportoló között sem. Amikor ezt a showt a Magyar Olimpiai Bizottság munkatársaival szervezni kezdtük, ez lebegett előttünk – jelentette ki Szabó László.

Élsportolók a kifutón

A formaruhákat végül nyolc olimpikon, nyolc paralimpikon és huszonegy meghívott híresség mutatta be. Az olimpikonok közül Debreczeni-Klivinyi Kinga kézilabdázó, öttusázó, Losonczi Dávid birkózó, Özbas Szofi és judósok, valamint Márton Richárd, Telegdy Ádám és Telegdy-Kapás Boglárka úszók csillogtatta meg tehetségét a kifutón. A paralimpikonok közül többen már rutinosan mozogtak ott, hiszen korábban Rio és Tokió előtt is tartott divatbemutatót a Magyar Paralimpiai Csapat. Idén a közönség Bessenyey Zoltán atléta, Fonyódi Ildikó díjlovas, Illés Fanni, Iván Bence és Pap Bianka úszók, Kertész Róbert tollas- röplabdázó, valamint Nádasdy Anna és Osváth Richárd vívók tolmácsolásában ismerkedhetett meg közelebbről a Tisza által tervezett és készített paralimpiai sportruházati kollekcióval, valamint a Kézmű ünneplőruházatával.

A sportolókat híres művészek, közéleti személyiségek és korábbi sportolók-sportvezetők kísérték a kifutón. A divatbemutató programját a Magyar Nemzeti Bank olimpiai-paralimpiai emlékérme-kibocsátása is színesítette.

 

Kitüntetések a magyar sport napján

A magyar sport napja alkalmából korábban, a Puskás Arénában zajló nemzetközi sportdiplomáciai konferencián Csik Ferenc-díjat kapott Imre Géza, felesége, Kökény Beatrix, valamint Kammerer Zoltán. Az indoklás szerint Imre Géza olimpiai ezüst- és bronzérmes, világbajnok párbajtőröző sportolói pályafutásával és sportigazgatóként a Budapesti Honvéd Sportegyesületnél végzett kifogástalan és magas színvonalú munkájával érdemelte ki az elismerést. Felesége, a szintén ötkarikás és vb-ezüstérmes Kökény Beatrix kiemelkedő sportolói eredményei és az FTC kézilabda-szakosztályának sportigazgatójaként végzett sportvezetői tevékenysége elismeréseként kapta a díjat. A háromszoros olimpiai arany- és egyszeres ezüstérmes, világbajnok Kammerer Zoltánt, Göd polgármesterét a kajak-kenu sportágban elért kiemelkedő sporteredményeiért díjazták.

KÖKÉNY Beatrix; SCHMIDT Gábor; SCHMIDT Ádám
Kökény Beatrix olimpiai és vb-ezüstérmes kézilabdázó (k), miután átvette a Csik Ferenc-díjat (Fotó: MTI/Hegedüs Róbert)

A rendezvényen összesen 15 díjat, illetve nyolc miniszteri elismerő oklevelet adtak át 22 sportembernek, valamint egy szervezetnek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.