Magyar hatóanyag stroke-osoknak

Hamarosan megkezdődnek a klinikai próbák egy magyar fejlesztésű hatóanyaggal, amely a stroke és más idegrendszeri betegségek után gyakran fellépő izomgörcsök kezelésére alkalmas. A nemzetközi szabadalommal védett vegyületet az ELTE-n fejlesztették ki.

2020. 07. 16. 11:18
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A stroke hirtelen fellépő agyi vérkeringési zavar, amely gyors kezelés hiányában súlyos, maradandó károsodásokat okoz. A Magyar Stroke Társaság adatai szerint hazánkban évente 30-32 ezer ember kap stroke-ot, ebből 8-10 ezren meghalnak. A túlélők 48 százaléka féloldali bénulásban szenved, 22 százalékuk pedig járásképtelen. A stroke és más idegrendszeri betegségek, sérülések után a páciensek 30 százalékánál jelentkezik az izmok görcsös összehúzódása. Az élethosszig tartó, sokszor folyamatosan romló állapot 50-60 millió ember életét nehezíti meg világszerte. A jelenleg alkalmazott izomgörcsoldók a páciensek mindössze 25-30 százalékánál hatékonyak.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Motor Farmakológia Kutatócsoportja által kifejlesztett hatóanyag (MPH–220) a stroke-on átesett, fájdalmas izomgörcsökkel küzdő emberek kezelésében hozhat nagy változást néhány éven belül. A kutatócsoport tájékoztatása szerint a klinikai próbák első, a hatóanyag biztonságosságát tesztelő fázisát magyarországi kórházakban végzik. Jelenleg a próbák előkészítése és a hatóanyag gyártása zajlik, amelyből jövő év elején adják be az első adagokat a vizsgálatba önkéntesen jelentkezett egészséges pácienseknek. A vizsgálat során a vegyület biztonságos dózisát határozzák meg. A Málnási-Csizmadia András vezette kutatócsoport 2018-ban szabadalmaztatta az MPH–220-at, ami közvetlenül az izom-összehúzódásért felelős fehérjén fejti ki a hatását. Az eddigi kísérleti eredmények szerint a hatóanyag úgy szünteti meg a kóros végtagi izom-összehúzódásokat, hogy közben nem befolyásolja a szívizmot és az erek simaizomzatát, ezért keringési problémákat sem okoz.

Az ígéretes magyar gyógyszerjelöltet szabadalom védi. Az időben beadott oltalommal megelőzték a világ biotechnológiai innovációban legbefolyásosabb intézményét, az amerikai Scripps Re­search Institute-ot. Az amerikaiak ugyanis hasonló molekulát fejlesztettek ki, ám ők a szabadalmukat két hónappal később jegyezték be, ezért a nemzetközi elsőbbség a magyaroké. Ez a jelentős alapkutatási eredmény eddig körülbelül nyolcmillió euróba került, amelynek jelentős részét a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, illetve saját befektetés biztosította. Rengeteg segítséget adott az ELTE, az alapkutatások finanszírozásának nagy részét pedig a MTA biztosította.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.