idezojelek

Zászlótartó

A hiúságnak és a kivagyiságnak semmi keresnivalója nincs a nemzetközi diplomáciában, ott csakis az érdekek dominálnak.

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente
Cikk kép: undefined
Fotó: Fischer Zoltán

Vannak olyanok, akik megtermelnek dolgokat, és vannak, akik azokat elfogyasztják. A kettő között pedig ott a közvetítő közeg, az utak otthona, amely összeköt másokat. A kereskedők, akik tudják, kivel kell tárgyalni, milyen utakat kell kiépíteni a hatékonyság érdekében. Ez nem változott, a régi karavánok mai utódai egyszerűen gyorsabban mennek és több terméket visznek. De léteznek és mindig létezni is fognak. 

A Távol-Kelet ma is távol van, és egy hatalmas sztyeppén át vezet oda az út Európából. Ezen a területen élnek azok a távoli rokonaink, akik soha nem felejtették el a velünk való kapcsolatot. A türk népek. A rokonság annak ellenére él, hogy nem számít valami nagyon közelinek a viszony, inkább érzelmi, mintsem fizikai valóságban létező ez a kapocs, viszont nekünk, árváknak a világ népei között igenis fontosak az ilyen lehetőségek. 

Mert Magyarország nyertesként akar kijönni a borzasztóan aggasztó jelenlegi világpolitikai krízisből.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Türk Tanács asztanai csúcstalálkozóján olyanok vesznek részt, akik nem akarnak részt venni a boszorkányüldözésekben és a tömbösödésben, hiszen épp azért küzdött az országok mindegyike, hogy maga mögött hagyhassa végre ezt a hidegháborús örökséget. A merev határok gúzsba kötik a kapcsolatok kiépítését, a törekvés, hogy mindig a másik valódi mozgatórugóit akarjuk felszínre hozni, pedig a bizalmatlanságot erősíti. Magyarországnak arra van szüksége, hogy az összes lehetséges partnerrel kiépítse a lehető leggyümölcsözőbb viszonyt, létrehozza a kapcsolatot a termelő és a fogyasztó között, és ezzel együtt a legmagasabb tiszteletet tanúsítsa mindenkivel szemben. 

Ez a nézet nagyon ritka manapság. Mert minden tárgyalást árgus szemmel figyel az összes világpolitikai szereplő, találgatják a valódi indokokat, okosabbak mindenkinél, mert az ő pecsenyéjük is sül, ahhoz pedig fát kell a tűzre rakni. Örök harc ez. 

Magyarországnak minden fórumon újra meg újra igazolnia kellene az elkötelezettségét az EU irányába, úgy táncolni, ahogy azt megfelelő prímások zenéjére illendő, és lehetőleg ezt a mutatványt naponta megismételni. 

Mivel ezt Magyarország nem teszi meg, sőt megköveteli magának a jogot, hogy azt tehesse, amit akar, lehervadnak a nyugati mosolyok, és bizalmatlanság költözik a szívekbe.

Pedig Magyarország csak azt teszi, amit Svédország, Hollandia vagy Üzbegisztán. Keresi a megfelelő kapcsolatokat, amelyek segítségével gazdagodhat, biztonságosabbá teheti a nemzet életét. 

Nem bújik meg a nagy sárga-kék ernyő alatt, hanem annál sokkal-sokkal többet akar tenni. Előre gondolkodik, így nemcsak Kínával tárgyal, de Japánnal is, Oroszországgal is, Törökországgal is, Izraellel is, no és ott van Kazahsztán, amely gáz- és olajkincsét egyre inkább kelet felé irányítja a folyamatosan épülő kínai vezetékeken. 

A hiúságnak és a kivagyiságnak semmi keresnivalója nincs a nemzetközi diplomáciában, ott csakis az érdekek dominálnak. Európa még ma is önmagát tartja a világ közepének, arról álmodozva, hogy a problémákat egyszerűen meg fogja oldani, mert ez mindig így történt a múltban. 

Ha nem így történik, akkor leblokkol, és éveken át bénultan figyeli, hogy mások dolgoznak. Németország elhitte, hogy munka nélkül sikerül a migrációs válságot kezelni, majd nyolc év után kezdi felismerni, hogy talán tenni kellett volna valamit, persze azon kívül, hogy kígyót-békát kiabáltak arra a Magyarországra, amely figyelmeztetett a feladatok elvégzésére. 

Ezért aztán jobb, ha elfelejtjük a szovjet időkből itt maradt, kettős zászlótartókat, amelyeknek „szovjet” részébe manapság az EU zászlaját tesszük. Rengeteg a dolgunk, és a munkát egyetlen zászló alatt lehet csak elvégezni.

Borítókép: Orbán Viktor a Türk Tanács ülésén (MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente

Törékeny porcelán

Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Az ABBA-tól a nem bináris senkiig

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Menetelünk az atomháborúba

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

„Mit röhögtök, magatokon röhögtök!”

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.