Az EU-ban terítették volna az évszázad heroinszállítmányát

Az évszázad eddigi legnagyobb, 730 kilogrammos heroinszállítmánya bukott le a szlovéniai Koper kikötőjében és Budapesten, a Keresztúri út egyik bérelt raktárában. A magyar állampolgárságú Yamak Mustafa megszökött a hatóságok elől. Őt évtizedek óta ismerik heroincsempészként Európa-szerte.

2021. 05. 19. 7:45
null
Fotó: ORFK
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bíróság elé állították a XXI. század legnagyobb drogfogásának másodrendű vádlottját, K. Richárdot. Az elsőrendű vádlott, a magyar állampolgárságú Yamak Mustafa szökésben van, a Fővárosi Törvényszék 2020. szeptember elsején nemzetközi körözést adott ki ellene, de eddig nem akadt rendőrkézre.

Még 2019. október 30-án a szlovén hatóságok jelezték a Nemzeti Nyomozó Irodának (NNI), hogy a koperi kikötőben hatalmas mennyiségű heroint találtak. Az információ összecsengett az NNI kábítószer bűnözés elleni osztályának információival, miszerint nagyobb kábítószer-, feltehetően heroinszállítmány fog hazánkba érkezni.

Koperban 730 kilogramm heroinra bukkantak, fóliatekercsek közé rejtve, budapesti címzettel.

A Keresztúri úti telephelyen a rendőrkutya találta meg a tekercsek közé rejtett kábítószert
Fotó: Police.hu

A nyomozóknak a Fővárosi Főügyészség segítségével sikerült egy úgynevezett ellenőrzött szállítással a szállítmányt végig dokumentálni, majd Magyarországra történő megérkezésekor a címzettet, K. Richárdot az átvételt, lepakolást követően elfogni. A 730 kilós szállítmány kilencven százalékát a szlovén nyomozók észrevétlenül kipakolták a konténerből, a többit, 67,5 kilogrammot követték tovább.

A Szlovéniából érkező szállítmány ügyében 2020 decemberében zárták le a nyomozást, majd nem sokkal később vádat emelt az ügyészség.

Az elsőrendű vádlott, Yamak Mustafa eltűnt. A török születésű férfi magyar felesége után magyar állampolgár, 1964-ben született a törökországi Adana Tufanbeyliben. Kábítószer forgalmazásával, kereskedelmével kapcsolatos bűncselekmények miatt hazánkban többször elítélték. 2019. április 28-án szabadult az utolsó drog miatt kiszabott büntetéséből, majd azonnal újabb kábítószer-szállítmányok behozatalát kezdte szervezni. Yamak Mustafa az ügy másodrendű vádlottját, K. Richárdot kereste meg az „üzlettel”. K. vállalta, hogy saját cége, a Kézai Fuvarozó Kft. nevében megrendeli és Magyarországra szállíttatja a Yamak Mustafa által a részére előre meghatározott, legálisnak látszó áruszállítmányt, és az abban Yamak társai által elrejtett kábítószert. A vád szerint Mustafa és társai, valamint K. Richárd együtt utazott Törökországba, hogy megbeszéljék az üzlet részleteit. K.-t megbízták, hogy rendeljen Iránból egy konténernyi fóliát, és szállíttassa a szlovén kikötőből Magyarországra. Ez volt a próbaút, amit már éles akció követett. A Keresztúri úton egy műhelyt béreltek, gépeket vásároltak. Mustafa kábítószer préselésére, tömbösítésére alkalmas, kézi könyvprést is beszerzett.

Így várták a rekordszállítmányt, melynek feketepiaci értéke meghaladta a 17 milliárd forintot. A heroint fóliatekercsekben rejtették el, gyári fóliatekercsek közé. A szállítmányozást végző cégnél nem tudták, hogy a konténerekben mi van.

A Mustafa utasítása alapján eljáró K. Richárd ténylegesen a nyomozóhatóság által, a budapesti telephelyen lefoglalt mintegy 67,5 kiló heroint szerezte meg, a két vádlott azonban valójában a teljes, 730 kilogrammos heroinszállítmányt rendelte meg és szervezte meg annak továbbértékesítését.

A maffiában Mustafaként ismert török–magyar évtizedek óta nemzetközileg ismert heroincsempész. Alvilági források szerint az egykor terrorszervezetként számon tartott Szürke Farkasokkal működött együtt. Bűntársa volt „Dinnyés Ali”, a legkeresettebb heroincsempész Európában.

A 730 kilogrammos szállítmány rekord a magyar kriminalisztikában. Az eddigi legnagyobb 200 kilogramm heroin volt egyben, de jellemzően 50 kilogramm körüli szállítmányok mozogtak, abból több is lebukott. Régebben a román Constanca kikötője volt a nagy heroinátrakó. Koper néhány éve nemzetközi konténerkikötő lett, és a mostani transzport is konténerben érkezett Szlovéniába.

A rendőrség jelentése szerint Magyarország már nem célország. Igazán komoly kereslet Németországban, Angliában és a skandináv államokban van. Itt tervezhették teríteni a nagy tisztaságú anyagot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.