Leállt a nagykörúti villamosközlekedés, rossz homokot töltöttek a tartályokba

Káoszba fulladt Budapest legforgalmasabb villamosvonalának közlekedése, mert a Combinók homokszórójába rossz anyagot töltöttek a fővárosi illetékesek. A villamosokat javításra küldték, az utasokat pótlóbuszok szállítják.

Forrás: Aktuális/Telex2021. 10. 06. 12:31
Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Leállt a nagykörúti 4-es és a 6-os villamosvonal közlekedése szerda délelőtt. Az Aktuális információja szerint a káoszt az okozhatta, hogy a Karácsony Gergely felügyelete alá tartozó szervezet magát szakértőnek csúfoló gárdája rossz homokot töltött a villamosok homokszórójába.

A villamos homokszórója a kerekek elé szórja a homokot – akár automatikusan, akár kézi vezérléssel –, így javítva a fékezés hatékonyságát. A rossz homoktól azonban a szerkezetek tönkrementek, így javításukig kiestek a rossz homokkal már feltöltött járművek.

Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója a Telexnek megerősítette: a remízben az átvizsgáláson kiderült, hogy a csúszásgátló homokot a pályára hintő szórófejek tömődtek, méghozzá nagy valószínűséggel azért, mert a tartályokba szennyezett, vizes, rossz minőségű homok került.

Mint Bolla közölte, a BKV ugyanattól a szállítótól rendeli a homokot már régóta. A csúszásgátló anyagot nagy silókban, tárolókban tartják. Azt egyelőre nem tudni, hogy az odaszállításkor vagy a tároláskor, de az esőzés hatására vizet kaphatott a homok, ennek hatására összeállt, ezért tömíthette el a szórófejeket. 

Ilyen esetekben Bolla elmondása szerint az a biztonsági protokoll, hogy az összes villamost visszahívják és kitisztítják, a silókban pedig lecserélik a homokmennyiséget. A villamosok egyébként már sorban állnak vissza forgalomba, délutánra az összes újra üzemkész lesz, ígérte a BKV igazgatója.

A budapesti Fidesz feletette a fővárosiakat érintő kérdéseket: Ki a felelős a szakmai hibáért, hogyan fordulhatott elő, hogy szennyezett homokot használtak a járművekhez? Ki a felelős azért, hogy egy esős őszi napon megbénult a főváros közösségi közlekedése?

„Amennyiben az egyik beszállító cég hibázott, akkor a keletkezett kárt meg kell térítenie! Akkor is, ha a budapesti utazóközönség bosszúságát és időveszteségét nem tudja kompenzálni. És a legfontosabb: mikor hárítják el a hibát és mikor használhatják a budapestiek újra a villamosokat? Várjuk a széleskörű tájékoztatást a főváros vezetésétől!” – írták közösségi oldalukon.  

Wintermantel Zsolt, a BKK elnökségi tagja közösségi oldalán azt írta: Karácsonyék újabb bűnbakot találtak. Reggel óta nem járnak a Combinók, a vizes fékezőhomok miatt, sok százezer utas életét megkeserítve. Gyors vizsgálatot követően kiderült, szerintük az eső a felelős.

Borítókép: Bach Máté

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.