Negyven kiló kat lapult a szomáliai brit férfi bőröndjeiben

Ugandából Kairón keresztül érkezett a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre egy brit állampolgár, aki a zöld folyosón jelentkezett vámvizsgálatra. Az utas poggyászában több mint 37 kilogramm kábítószergyanús kat növény lapult, amire az amfetaminteszt pozitívan reagált.

2021. 11. 24. 10:04
Forrás: NAV
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendőrség és a Nemzeti Adó- És Vámhivatal is ugyanarról a nem mindennapi kábítószerfogásról számolt be. 

Ugandából mintegy negyven kilogramm kat nevű szárított növényt hozott bőröndjeiben egy szomáliai brit férfi. 

Elmondása szerint teának szánta angliai rokonainak és magának, ám a kat kábítószernek minősül az Európai Unióban.

Fotó: Nemzeti Adó- és Vámhivatal / A szomáliai brit férfi zöld folyóson akart belépni az EU-ba a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, ám lebukott a kattal

A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre november 19-én beérkező ugandai járatról szállt le a brit állampolgárságú szomáliai férfi, akinek csomag- és ruházatvizsgálata során a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai 37,77 kilogramm kábítószergyanús anyagot találtak. A gyorsteszt amfetamin hatóanyagra pozitívan reagált, így a férfit a NAV pénzügyőrei átadták a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság (RRI) nyomozóinak, akik a növényeket lefoglalták.

Fotó: Nemzeti Adó- és Vámhivatal / A NAV gyorstesztje jelezte a kat kábítószertartalmát

Az előzetes szakértői vélemény kimondta, hogy a növényben katinon, vagyis kábítószer, illetve katin, vagyis pszichotróp anyag azonosítható. A nyomozók ez alapján gyanúsítottként hallgatták ki kábítószer birtoklása miatt a 46 éves szomáliai férfit, akinek a drogon kívül mobiltelefonját, SIM-kártyáját, valamint bőröndjét is lefoglalták.

A gyanúsítása ellen ugyan panasszal nem élt, de kihallgatása során tagadta, hogy bűncselekményt követett volna el. Mint elmondta, a zöld leveles-száras növényeket rokonlátogatása során egy ugandai piacon vásárolta két kilogrammos kiszerelésben, családjának és barátainak szánta. Hangsúlyozta, Afrikában ez gyógynövénynek számít, teaként fogyasztják, de előfordul az is, hogy a szárát rágják.

Fotó: Nemzeti Adó- és Vámhivatal / Több rétegben fóliába csomagolták a katot Ugandában

A férfi egyelőre rács mögött várhatja a hatóságok döntését. Az RRI Bűnügyi Igazgatóságának kezdeményezése alapján a bíróság letartóztatta.

A kat mint drog

– Afrika szubszaharai régiójából származó migránsközösségek körében a kathasználat gyakori – állapította meg az Európai Unió Kábítószer és Kábítószerfüggőség Megfigyelő Központja. A katra mint illegális kábítószerre vonatkozó ellenőrzéseket 15 uniós tagállamban és Norvégiában vezették be. Hollandia és az Egyesült Királyság ezzel szemben megengedő rendszert vezetett be, lehetővé téve a kat növényi termékként való behozatalát, kereskedelmét és fogyasztását. Az Egyesült Királyság kábítószerrel való visszaéléssel foglalkozó tanácsadó testülete és hollandiai szakértők a közelmúltban az eddigi jogi helyzet fenntartását javasolták. Az EU többi 10 tagállamban a kat nem áll ellenőrzés alatt.

Nem kívánt súlyos egészségügyi következményt – így például a kat kiváltotta pszichotikus állapotot – rendszerint a túlzott használat idéz elő. A kábítószer függőségi potenciálja egyelőre nem kellően ismert, és bár a függőség összességében véve viszonylag enyhének tűnik más pszichoaktív anyagokkal összehasonlítva, néhány használónál a stimulánsfüggőkéhez hasonló kényszeres fogyasztási mintákat lehet megfigyelni. Arra is egyre több bizonyíték utal, hogy a kat súlyosbíthatja az előzetesen már meglévő mentális egészségügyi problémákat, továbbá pszichózist és agresszív viselkedést válthat ki, különösen az erre hajlamos személyeknél. A krónikus kathasználat a beszámolók szerint súlyos egészségügyi problémákkal jár. A kathasználattal összefüggő negatív szomatikus következmények közé tartoznak a következők: nyálkahártya-problémák, magas vérnyomás, szív-érrendszeri komplikációk, nyombélfekély, szexuális diszfunkció, májtoxicitás és csökkent születési súly a katfogyasztó anyák újszülöttei esetében.

Borítókép: a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre érkezett Kairón keresztül Ugandából a szomáliai brit férfi, akinek bőröndjeiben mintegy 40 kilogramm kat nevű drog volt (Fotó: Nemzeti Adó- és Vámhivatal)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.