A szemétben landoltak a DK-s választók adatai

Egy baloldali párt adatgyűjtő ívei kerültek a szemétbe Kiskunhalason. A személyes adatokat tartalmazó dokumentumokat egy névtelenséget kérő személy juttatta el a helyi jegyzőhöz, aki továbbította azokat a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnak. A bejelentő az esetről tájékoztatta a Mediaworks Hírcentrumát is, az ívekről képet is kaptunk, amelyből egyértelmű, hogy a helyi Demokratikus Koalíció kezelte hanyagul a támogatói adatait.

Bácskai Balázs (MWH)
2022. 04. 16. 6:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Demokratikus Koalíció (DK) a bukott választást követően felmondta a kiskunhalasi irodája bérleti szerződését, és kipakolta az ingatlant 

– tudtuk meg helyi forrásoktól. Vélhetően a helyiség kiürítése során kerülhettek az iratok a szemétbe, amelyet egy névtelenséget kérő személy talált meg.

Az ívekről készült képen jól látható a DK logója, a párt aktivistái az adatfelvétel helyszíneként két környékbeli település, Hajós és Mélykút piacát jelölték meg. A papírokon a támogatók neve, címe, telefonszáma és egyes esetekben email-címe is szerepelt, valamint az aláírásuk. A paksamétában voltak előválasztási dokumentumok is, például egy magánszemély által aláírt úgynevezett értéknyilatkozat és Márki-Zay Pétert, Dobrev Klárát, valamint a helyi jelöltet, Horváth Roland Károlyt támogató aláírások és a kitöltők adatai is olvashatóak.

A dokumentumokat megtaláló személy az iratokat elküldte a helyi jegyzőnek, hogy az megtegye a szükséges intézkedéseket. Érdemes kiemelni: 

ezek a papírok nem az országgyűlési választás hivatalos dokumentumai, hanem a pártok olyan aláírásgyűjtő ívei, amelyek a választókkal való kapcsolattartást szolgálják.

Az iratok megtalálója a Hírcentrumnak küldött levelében kiemelte: nemcsak a hanyag adatkezeléssel van probléma. A DK az egyik olyan párt, amely évek óta a „diktatúrával”, a baloldali választók „rettegésével” kampányol, majd az elbukott választás után a szemétbe dobva teszi közszemlére szimpatizánsai adatait.

A levél tartalmával kapcsolatban megkerestük Kiskunhalas jegyzőjét, hogy valóban eljutott-e hozzá az említett paksaméta. Kollárné Lengyel Linda kérdésünkre megerősítette: megkapta a dokumentumokat, és ezek valóban egy párt szimpatizánsaival kapcsolatos információkat hordoznak.

 

Kollárné Lengyel Linda (Fotó: Bach Máté/Magyar Nemzet)

Mivel ezek az ívek személyes adatokat tartalmaznak, és az azon szereplő személyek beazonosíthatóak, ezért ezt aggályosnak minősíthetjük adatvédelmi szempontból. A dokumentumokat a hivatalom a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnak (NAIH) továbbította 

– mondta a jegyző. Hozzátette: aki esetleg szerepelhet egy ilyen listán, az külön bejelentést tehet a NAIH felé. A jegyző úgy tájékoztatott, hogy az efféle iratokat a jogszabályok szerint csak úgy lehet kidobni, ha előbb felismerhetetlenné tették az íveken szereplő adatokat, ami a papírok ledarálását vagy az adatok kitakarását jelenti.

A választókerületben a voksolást megelőzően érdekes politikai mozgások voltak: az előválasztáson Horváth Roland Károly nyerte el a jelöltséget, aki azonban „egészségi okok” miatt visszalépett 2022 januárjában. Információink szerint Horváthot az egészségi probléma nem akadályozta meg abban, hogy folytassa munkáját a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat közgyűlésében, és időközben számos furcsa dologra derült fény a visszalépő jelölttel kapcsolatban. A DK-s politikusnak összesen 19 ingatlana van, amelyből 12-ben egyedüli tulajdonos. Az Adatradar nevű, közérdekű adatigényléseket feldolgozó portál szerint mindezt nehéz megmagyarázni önéletrajza alapján, a politikus jóval vagyonosabb, mint azt szakmai pályája indokolja. Fontos adalék, hogy Horváth 2010-ben megalapította a Ponty-Poronty Kft.-t, aminek 2015 végéig ügyvezetője is volt, és a cég jelenleg is az érdekeltségébe tartozik, hiszen családtagja vezeti azt. A gazdasági társaság számos közbeszerzést nyert el a környéken, például több művelődési ház felújítását.

A Ponty-Poronty Kft-re és másik két cégre 2022 márciusában csapott le a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), és több mint 42 millió forintos bírságot szabott ki, mivel úgy találta, hogy Horváth cége és a másik két vállalkozás „piacfelosztó és árrögzítő magatartást” tanúsított, összejátszottak egy bajai kormányhivatali épület energetikai felújítására kiírt közbeszerzésen. Az érintett cégeknél rajtaütést tartottak, amely során a hatóság további közvetlen bizonyítékokra bukkant. Mindhárom cég elismerte a jogsértést.

Borítókép: Az egyik kidobott aláírásgyűjtő ív. A képet lapunk az anonim bejelentőtől kapta.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.