Egy dombóvári szavazatszámláló COVID-fertőzöttnek bizonyult, miután rosszul lett

Újabb rosszullétek történtek a szavazóhelyiségekben. Dombóváron egy szavazatszámláló rosszul lett, az elvégzett Covid-tesztje pozitív lett. Nagykanizsán újra kellett éleszteni egy idős szavazót. Cikkünket folyamatosan frissítjük!

2022. 04. 03. 10:37
szavazás választás Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Választási Iroda szerint 17:36 percig huszonhét rendkívüli esemény történt országszerte, illetve a limai nagykövetségünkön a választásokon. 

A Nemzeti Választási Iroda folyamatosan nyomon követi a szavazókörökből jelentett rendkívüli eseményeket.

Pálháza (BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN, 05. számú OEVK, 1. szavazókör), 16:43 perckor jegyzőkönyvezték: a bizottság elnöke 16:15-kor észlelte, hogy a szavazó helyiségben olyan személy tartózkodik, aki nem a szavazás érdekében tartózkodik a helyiségben és a mobil telefonját tölti. Az elnök felszólítására tevékenységét befejezte és a helyiséget elhagyta. Az idegen férfi, a felszólítás után elmondta, hogy körbejárja a többi kistelepülést is.

Aparhant (TOLNA, 02. számú OEVK, 2. szavazókör), 16:41 perckor egy házaspár külön-külön ment be egy időben a szavazófülkébe. Beszélgetni kezdtek egymással a két fülke között. A delegált SZSZB tag kétszeri és az SZSZB elnök egyszeri kérésére sem hagyták abba. A szavazatukat leadták és távoztak a szavazóhelyiségből.
Az esemény a szavazás lebonyolítását nem veszélyeztette. A szavazást nem kellett felfüggeszteni.

Budapest XIII. kerület (BUDAPEST, 11. számú OEVK, 75. szavazókör), 16:32 perckor egy választott tag szavazni indult és az udvaron elesett fejjel a földre. Vérzett az orra és szétnyílt. Mentőt hívtak, beszállították a kórházba.

Budapest XVIII. kerület (BUDAPEST, 15. számú OEVK, 57. szavazókör), 16:23 perckor a szavazás során egy választópolgár megszédült, elesett, és beütötte a fejét. A szavazatszámláló bizottság értesítette a HVI-t, aki azonnal mentőt hívott. A kiérkező mentők a sérültet ellátták. Az esemény a szavazás menetét nem akadályozta.

Százhalombatta (PEST, 08. számú OEVK, 9. szavazókör), 16:04 perckor a mozgóurna kiszállítása közben a fertőtlenítőszer ráfolyt az "Országos népszavazás" szavazólap 8 példányára, elmosva a bélyegzőt. Az SZSZB tagjai visszahozták a szavazókörbe a 8 db szavazólapot, majd újat vételeztek helyette.

Budapest X. kerület (BUDAPEST, 09. számú OEVK, 9. szavazókör), 15:53 perckor a szavazó a szavazás menetéről videofelvételt készített amely közben hangos élőszóval kommentálta ezt a tevékenységet. A szavazó sérelmezte, hogy az elnök elhúzta a fülke függönyét. Az SZSZB egyik tagja dörömböléssel ráijesztett.
Az SZSZB elnöke felszólította, hogy a hangos tevékenységet fejezze be. 

Monor (PEST, 10. számú OEVK, 4. szavazókör), 15:46 perckor jegyzőkönyvezték.
Egy párt delegáltja rosszullétre panaszkodott. 14:49-kor jelezte távozását, majd elhagyta a szavazóhelységet. Az SZSZB folytatja a munkát.

Parád (HEVES, 02. számú OEVK, 1. szavazókör), 15:44 perckor a szavazókörben egy választópolgár rosszul lett. A Bizottság értesítette a mentőket, akik a helyszínre megérkeztek és elszállították az érintett személyt. A szavazás a jogszabályok szerint tovább folytatódott.

Szombathely (VAS, 01. számú OEVK, 66. szavazókör), 15:41 perckor a mozgóurnázás során, a mozgóurnázást végző SZSZB tag megbotlott és az urnával együtt elesett. Személyi sérülés nem történt. Ennek következtében az urna megsérült, de úgy, hogy abból szavazat nem esett és eshetett ki. Az urnát a szavazóhelyiségbe visszaszállították.
Az SZSZB a sérült mozgóurna tetejét a sérülés mentén megfelelően rögzítette, a rögzítést aláírásával ellátta. Az SZSZB 7 igen és 0 nem szavazattal úgy döntött, hogy a mozgóurnát a sérülése ellenére a szavazatszámláláskor felbontja, az abban lévő szavazatokat megszámolja.

Budapest X. kerület (BUDAPEST, 09. számú OEVK, 4. szavazókör), 15:40 perckor a szavazókör jegyzőkönyvvezetőjét egészségügyi okok miatt szükséges leváltani. Tartalék jegyzőkönyvvezető került bevonásra.

 

Frissítés!

Szil (GYŐR-MOSON-SOPRON, 03. számú OEVK, 1. szavazókör), 14.11 perckor a viharos szél miatt több alkalommal rövid ideig tartó áramszünet volt a szavazóhelyiségben. A szavazást nem befolyásolta, de ha sötétedéskor is fenn áll ez a probléma, az esti szavazásnál és szavazatszámlálásnál gondot okozhat. Az áramkimaradások hatására a szavazóhelyiség akadálymentesítését szolgáló lift meghibásodott. Az áramszolgáltatónak telefonon jelezték az áramkimaradásokat.

Budakalász (PEST, 03. számú OEVK, 5. szavazókör), 13.40 perckor jegyzőkönyvezték, hogy 11:05 órakor a szavazókör épületében a tűzjelző berendezés riasztást jelzett. Az épületben szolgálatot teljesítő portaszolgálati munkatársak ellenőrizték a riasztás helyét. A riasztás tévesnek bizonyult. A szavazókörben zavartalanul folytatódott a szavazás, nem volt szükség a szavazóhelyiség kiürítésére és a szavazás felfüggesztésére sem.

Dombóvár (TOLNA, 02. számú OEVK, 5. szavazókör), 13:38 perckor jegyzőkönyvezték, hogy 12:35-kor az SZSZB egyik tagja jelezte, hogy rosszul érezi magát (szédült, verejtékezett, sápadt).
A szavazást az SZSZB felfüggesztette, és értesítette az OMSZ-t. Tesztelték, és az eredmény COVID pozitív, az érintett a mentősökkel elhagyta a szavazóhelyiséget. Teljes fertőtlenítés, szellőztetés történt, majd a szavazást 13:20-kor folytatták.

 

Nagykanizsa (ZALA, 03. számú OEVK, 13. szavazókör), 13:30 perckor a szavazóhelyiségben egy idős férfi választópolgár, aki a szavazólapját még nem vette át, sorban állás közben rosszul lett és összeesett. A sorban várakozó orvos végzettségű választópolgár kezdte meg segítséggel az újraélesztést.
A bizottság egy tagja értesítette a szomszédos épületben lévő Katasztrófavédelmi Kirendeltséget. A választópolgár rokona hívta a mentőszolgálatot. 

A Katasztrófavédelem munkatársai átvették az újraélesztést a mentők megérkezéséig. 10.50 perctől 11.45 percig az SZSZB a szavazást felfüggesztette. 

A Katasztrófavédelem kiérkezésétől az OMSZ intézkedésének végéig a bizottság a szavazóhelyiségben volt. A választópolgárok a szavazóhelyiség előtt tartózkodtak. Mivel az urnák és a szavazással kapcsolatos minden irat a teljes intézkedés alatt az SZSZB látókörében volt, azokat zárolni nem kellett. A szavazás 11.45-től folytatódott.

Frissítés!

Büssü (SOMOGY, 04. számú OEVK, 1. szavazókör): 12:13 perckor jelentették az NVI-nek, hogy körülbelül 10 óra 30 perckor egy szavazó és a fűtő jelezte a Szavazatszámláló Bizottság felé, hogy a padlás felől füstöt észlelnek és kérték, hogy értesítsük a polgármestert és a tűzoltókat.
 

A szavazóhelyiséget a bejelentést követően 10 óra 33 perckor lezárták. A szavazáshoz szükséges dokumentumok (névjegyzék, szavazólapok, az urnák tartalmukkal együtt) hiánytalanul és sértetlenül kimentésre kerültek. 

A szavazóhelyiség Büssü, Jókai utca 1. (Közösségi Ház) szám alá költözött át. A lakosságot plakátok által tájékoztattuk a szavazóhelyiség változásáról. A szavazás a HVI vezető jelenlétében 11 óra 45 perckor újraindult.

Sopron (GYŐR-MOSON-SOPRON, 04. számú OEVK, 18. szavazókör), 11:53  perckor egy választópolgárnak a névjegyzék aláírását követően és a szavazólapok átvétele után a jobb keze erősen elkezdett vérezni - elmondása alapján már a kórházból jött, kutyaharapás miatt - ezért szavazni abban a pillanatban nem tudott, azonban 15 perc múlva visszaérkezett szavazni, mert a kórházban ismételten lekezelték.
Az összevérzett helyiséget kitakarították, lefertőtlenítették.

11:42Győr (GYŐR-MOSON-SOPRON, 02. számú OEVK, 48. szavazókör), 11:42 perckor egy választópolgár a bizottság delegált tagját sértegette és fenyegette, melyet az érintett jegyzőkönyvbe rögzíteni kért.
A választópolgárt a bizottság elnöke megnyugtatta. Az esemény a szavazás lebonyolítását nem veszélyeztette, így azt felfüggeszteni nem kellett.

11:23Budapest XIII. kerület (BUDAPEST, 07. számú OEVK, 9. szavazókör), 11:23 perckor a jegyzőkönyvvezető rosszul lett.
A beteg jegyzőkönyvvezető helyére a választási iroda egy másik jegyzőkönyvvezetőt biztosított, aki ellátja a feladatokat az SZSZB mellett.

Frissítés!

Etyeken (FEJÉR, 03. számú OEVK, 3. szavazókör) 11:03 perckor a szavazóköri bélyegző szétesett. A Helyi Választási Irodát azonnal tájékoztatták telefonon, kérték a cserebélyegző biztosítását.

Vokányon (BARANYA, 03. számú OEVK, 1. szavazókör) 11:00 perckor a szavazó kísérője fényképfelvételt kívánt készíteni. A sajtó munkatársának mondta magát, de ezt igazolni nem tudta. A kísérő kérésre a szavazóhelyiséget elhagyta. Ezt követően a szavazó szerette volna saját magát lefotózni a szavazat leadása közben, ettől a szándékától önként elállt.

Konyáron (HAJDÚ-BIHAR, 04. számú OEVK, 2. szavazókör) 10:35 perckor a bélyegző meghibásodása miatt a szavazatszámláló bizottság felfüggesztette a szavazást 10:58 percig.
A hiba elhárítását követően a szavazás folytatódott.

Limában (Peru), a magyar nagykövetségen megjelent egy magyar turistacsoport, amelynek két turisztikai vezetője rendben leszavazott, ellenben 8 fő, a turistacsoport tagjai nem szerepeltek a névjegyzéken. A csoport egyik tagja nehezményezte azt a tényt, hogy visszautasításra kerültek, illetve ő volt az egyetlen, aki hajlandó volt magát a visszautasítottak jegyzékébe felvezetni. 

Azt követően, hogy tájékoztatták a csoportot a választás jogszabályi hátteréről, a döntést - értetlenségüknek hangot adva - elfogadták és elhagyták a külképviseletet.

Fábiánházán (SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG, 06. számú OEVK, 1. szavazókör) 09:40 perckor az SZSZB egyik választott tagja jelezte, hogy rosszul érzi magát. Szavazóhelyiségből távozva hazament. Jelezte, hogy nem tér vissza a szavazóhelyiségbe rosszulléte miatt. Az SZSZB továbbra is határozatképes maradt. A jegyzőkönyvvezető értesítette a Helyi Választási Irodát (HVI), gondoskodtak egy választott tag bevonásáról.

Boba (VAS, 03. számú OEVK, 1. szavazókör) 09:36 perckor a szavazóhelyiségben egy választópolgár rosszul lett. A Bizottság mentőt hívott. Az esemény a szavazás menetét nem zavarta.

Zuglóban (Budapest, 8. számú OEVK, 14. szavazókör) “az épület nem volt megfelelő állapotban a szavazás megindításához. 

Világítás hiánya miatt a berendezést költöztetni kellett! Az épület üzemeltetője nem állt rendelkezésre a probléma megoldására.” Ezért másik helyiségbe költöztek az épületen belül.

Békéscsabán (Békés, 1. számú OEVK, 7. szavazókör) az egyik szavazatszámláló lett rosszul. 

A bizottság értesítette a mentőket, akik elszállították a szavazatszámlálót. A Választási Iroda szerint a bizottság megfelelő létszámmal tovább működik, így a szavazás jogszabályok szerint folytatódott.

Kiskunfélegyházán (Bács-Kiskun, 4. számú OEVK, 15. szavazókör) egy idős választó a szavazófülkében rosszul lett.

A szavazó elájult, összeesett és beütötte a fejét. Mentőt hívtak, a sérültet kórházba vitték. 

Az esemény ellenére a szavazás zavartalanul folyt tovább az NVI beszámolója szerint.

Borítókép: Illusztráció: (Fotó: Havran Zoltán)

Jegyzőkönyvezni kell a rendkívüli eseményeket

 

Az országgyűlési választás és a népszavazás napján a szavazatszámláló bizottság elnöke felelős az adott szavazóhelyiségben a rend fenntartásáért, a testületnek a rendkívüli eseményekről jegyzőkönyvet kell vezetnie és haladéktalanul tájékoztatnia kell a helyi választási iroda vezetőjét.
A rendkívüli eseményeket közzé kell tenni a Nemzeti Választási Iroda honlapján is.
A szavazatszámláló bizottság elnökének a rend fenntartása érdekében hozott intézkedése mindenkire kötelező.
 

A szavazatszámláló bizottságnak meg kell akadályoznia, hogy a szavazóhelyiségben tartózkodók közül bárki befolyásolni próbálja a többi választópolgárt. Kényszert azonban a testület tagjai rendfenntartási célból sem alkalmazhatnak, ha azonban bűncselekmény elkövetése közben tetten érnek valakit, akkor a rendőrség megérkezéséig az illető feltartóztatása érdekében arányos kényszer alkalmazható.
A szavazás napján a szavazókörben rendkívüli eseménynek kell tekinteni minden olyan történést, amely veszélyezteti a választás szabadságát vagy titkosságát, illetve a választás lebonyolítását. Ilyen lehet például, ha rosszullét miatt mentőt kell hívni egy választópolgárhoz, esetleg a bizottság valamelyik tagjához, haláleset történik a szavazóhelyiségben, bombariadó van, tűz üt ki vagy áramszünet következik be a szavazóhelyiségben.
 

Rendkívüli eseménynek számít az is, ha bántalmazzák a szavazatszámláló bizottság valamely tagját, választópolgárok összeverekednek a szavazóhelyiségben, kábítószer hatása alatt álló vagy ittas ember akadályozza a választópolgárokat a szavazásban, esetleg rendbontók megrongálják a szavazóhelyiség bútorzatát, felborítják a szavazófülkét.
A rendkívüli eseményeket súlyuk szerint két csoportba lehet sorolni. Az egyik körbe azok tartoznak, amelyek a szavazatszámláló bizottság elnökének döntése alapján gyorsan megszüntethetők, elháríthatók, így a szavazás folytatását nem veszélyeztetik.
 

Vannak azonban olyan rendkívüli, elháríthatatlan események, amelyek miatt a szavazás lehetetlenné válik. Ilyenek például, ha a szavazatszámláló bizottság szavazóhelyiségben jelen lévő tagjainak száma három alá csökken, ha haláleset történik, vagy ha bombariadó van.
 Ilyen esetekben a szavazást fel kell függeszteni, az urnákat és az iratokat zárolni kell, és a felfüggesztésről a helyi választási iroda vezetőjét tájékoztatni kell. Bombariadó esetén ki is kell üríteni a szavazóhelyiséget és értesíteni kell a rendőrséget.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.