Novák Katalin: Minden magyar ember képviselete a feladatom

– Én azt kívánom segíteni, hogy minél többen dönthessenek a már megfogant élet megtartása mellett– szögezte le Novák Katalin köztársasági elnök a Telexnek adott interjújában az élet védelméről. A beszélgetés során szó esett az LMBTQ-közösség védelméről, a szomszédos országban zajló háborúról és arról is, hogy mi alapján dönt a törvények aláírásáról az államfő.

Magyar Nemzet
Forrás: Telex2022. 06. 17. 17:01
NOVÁK Katalin
Bukarest, 2022. június 10. A Sándor-palota által közreadott képen Novák Katalin köztársasági elnök a kelet- és közép-európai NATO-tagországok, a Bukaresti kilencek (B9) államfői csúcstalálkozóján a bukaresti államfői rezidencián, a Cotroceni-palotában 2022. június 10-én. MTI/Sándor-palota/Kékesi Donát Fotó: KEH/Kékesi Donát
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A beszélgetést kezdetén a köztársasági elnök leszögezte: köztársasági elnökként minden magyar ember képviselete a feladta, ezért azokhoz is szeretne eljutni, akiket a Telex felületén keresztül tud megszólítani. Majd megköszönte a magyar labdarúgó-válogatottnak az angol–magyar meccsen nyújtott teljesítményt és elárulta: még mindig nem ocsúdott fel teljesen.

Novák Katalin ismertette, hogy külföldi útjain is Magyarország képviselete a feladata, álláspontjának megfogalmazásakor Magyarország nevében beszél. Mint mondta: a külpolitika elsődleges alakítója ugyan a kormányzat, de a legmagasabb szinten ő képviselheti az országot, ezért a megfelelő információk birtokában kíván leülni a tárgyalóasztalhoz. Amikor a magyar miniszterelnökkel beszél, természetesen külpolitikáról is szó esik. Elárulta: Orbán Viktor miniszterelnökkel hetente szoktak találkozni, nagyjából egy órára. Mint mondta, lehetősége van kritikát megfogalmazni a kormánnyal szemben, de nem érezte még szükségét, és nem is abban látja a fő feladatát. Kiemelte, hogy számára mindig az alaptörvény a meghatározó, államfőként pedig a kormánytól független szereplőnek tekinti magát. 

 

Az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban az államfő megismételte a már ismert álláspontját, miszerint egy szuverén állam fegyveres megtámadása elfogadhatatlan, és meggyőződése szerint a magyar emberek többsége is ezt az álláspontot osztja, és a béke a közös érdek.  

– Az áldozatok mellett vagyunk, és ez nem csak a szavak szintjén igaz, tettekben is megnyilvánult – fogalmazott Novák Katalin.

A törvények aláírásával kapcsolatban a köztársasági elnök aláhúzta: azt vizsgálja, hogy az alaptörvénnyel összhangban van-e, másrészt, hogy a legjobb lelkiismerete szerint szolgálja-e a magyar emberek érdekeit. 

Az államfő az abortuszszabályok szigorításáról szóló kérdésre úgy felelt: nem fog kezdeményezni abortuszra vonatkozó törvénymódosítást, de azt vallja, hogy az élet védendő érték. 

– Én azt kívánom segíteni, hogy minél többen dönthessenek a már megfogant élet megtartása mellett– szögezte le. 

Az interjúban az LMBTQ-közösség érdekeinek védelméről is kérdezték Novák Katalint, aki ismertette:azt szeretné, ha minél több magyar ember érezné, hogy az elnökük, és ebbe természetesen beletartoznak a homoszexuális magyar emberek is. Majd kitért arra is, hogy az alaptörvényben foglalt mondat – hogy az anya nő, az apa férfi – számára evidencia, és ezt mindenképp védelmezni fogja. 

A köztársasági elnök úgy fogalmazott, hogy elnöki ciklusa végén azt tekintené a legnagyobb sikernek, hogy minél többen érezzék, jó magyarnak lenni, valamint ha a nemzetközi világban növekedne a magyar szempontok ismerete. 

 

Borítókép: Novák Katalin köztársasági elnök a bukaresti kilencek (B9) államfői csúcstalálkozóján (Fotó: KEH/Kékesi Donát)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.