Köztársaság fesztivált tartott a baloldal

Szomorkásra sikerült a baloldal szellemi műhelye, az Eötvös Károly Intézet Legyen köztársaság! elnevezéssel tartott „fesztiválja”.

2022. 10. 22. 21:52
null
Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szombat délután rendezte meg a baloldal szellemi műhelyeként ismeret Eötvös Károly Intézet a Legyen köztársaság! elnevezésű fesztiválját a Radnóti Miklós Művelődési Központ egyik termében. A főleg idősek által felkeresett, egyáltalán nem fesztivál hangulatú rendezvény témáját a szervezők úgy fogalmazták meg, hogy azt „az ellenzéki önkormányzatok mint a szabad, demokratikus Magyarország lehetséges műhelyei adják, tekintettel a közelgő 2024-es önkormányzati választásokra”. Mint fogalmaztak, a vendégeket a magyar haza legtehetségesebb és legokosabb képviselőinek szereplésével, beszélgetésekkel, szépprózával, dallal és hangszeres zenével várják.

Majtényi László, az Eötvös Károly Intézet elnöke nyitóbeszédében felelevenítette, hogy idén márciusban reménnyel teli volt a szívük, de – mint fogalmazott – egy emberes kudarc történt április 3-án. Szerinte nem az ellenzéki összefogás mondott csődöt, hanem annak politikája. Kiemelte, az eseményen azért az önkormányzatokról beszélnek, mert szerinte ma a parlamentarizmus összes lényeges funkciója megbomlott, és az utolsó reménysugár, az utolsó demokratikus végvár az önkormányzati rendszer. Mondta ezt Majtényi akkor, amikor sorra bomlanak fel, vagy veszítik el többségüket a baloldali szivárványkoalíció helyi, önkormányzati  testületei. 

A felszólalók a nosztalgia jegyében arról beszéltek, hogy mi vezetett 2019-es győzelmükhöz és szerintük 2024-re milyen lehetséges stratégiákat kellene követniük majd. Az első panelbeszélgetésen Nemény András, Szombathely, Pikó András, a VIII. kerület és Veres Pál, Miskolc baloldali polgármestere és Virág Andrea, a Republikon Intézet stratégiai vezetője lépett színpadra.

Veres Pál úgy fogalmazott 2019-es győzelméről, hogy szerinte az előző vezetés egy szűk körnek kedvezett, és ebből elegük lett az embereknek. Mint fogalmazott, ő egy észszerű alternatívát mutatott az embereknek. Mint arról korábban írtunk, pár nappal ezelőtt a miskolci Fidesz–KDNP-frakciószövetség szóvivője, Hollósy András felszólította Veres Pál polgármestert és csapatát, hogy szüntesse meg a sportállásokat, az álláshalmozó pozíciókat, a kreált állásokat, a dupla tanácsnoki díjazásokat, a luxusutakat és a luxusvacsorákat.

Pikó András megszólalásában felelevenítette: 2019-ben úgy tűnt, hogy reménytelen Józsefvárosban győzni az ellenzéknek, de szerinte a pártok és a civilek együttműködése győzött. Egyébként hiába kampányolt a lakhatási kérdésekkel az önkormányzati választásokon, a polgármesternek a VIII. kerületi helyzetet nem sikerült azóta rendeznie.

Nemény András, Szombathely első embere kiemelte, hogy azért volt sikeres, mert legalább egy évvel a 2019-es őszi önkormányzati választás előtt megtervezték, hogyan menjen végbe a kampánya.

Virág Andrea optimizmust igyekezett önteni a hallgatókba, úgy fogalmazott: ahogy most sem, a 2019-es önkormányzati választás előtt sem volt erős az ellenzék. Utalt többek között arra is, hogy az előválasztásnál is sok konfliktus volt. A résztvevők arra jutottak, hogy a három évvel ezelőtti sikereikben többek között közrejátszott az, hogy a nagypolitikai kérdések helyett lokális témákra koncentráltak.

A beszélgetések között fellépett a baloldali rendezvények két elmaradhatatlan sztárja: Parti Nagy Lajos költő és Bródy János énekes is. 

 

Borítókép: (balról jobbra) Virág Andrea, a Republikon Intézet stratégiai vezetője, Nemény András, Szombathely, Pikó András, a VIII. kerület és Veres Pál, Miskolc ellenzéki polgármestere (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.