A viharos szél veszélye miatt adtak ki figyelmeztetést

A másodfokú riasztás kilenc vármegyét érint. Hózáporokra és mínuszokra is készülni kell.

MAGYAR NEMZET
Forrás: MTI, MET, Köpönyeg2023. 03. 11. 7:46
null
Nagykanizsa, 2018. március 14. Zivatarfelhõ Nagykanizsa felett 2018. március 14-én. MTI Fotó: Varga György Fotó: Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erős széllökések veszélye miatt másodfokú, narancs riasztást adott ki szombatra az Országos Meteorológiai Szolgálat kilenc vármegyére, ahol a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 90 kilométer/órát. 

A másodfokú riasztás Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Somogy, Komárom-Esztergom, Fejér, Pest, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok és Csongrád-Csanád vármegyéket érinti. 

Esőfokú, citromsárga riasztás van érvényben Vas, Zala, Tolna, Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Békés vármegyékben. Itt a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 kilométer/órát.

Forrás: met.hu

Markáns hidegfront vonul át az ország fölött, az északnyugati szél sokfelé viharossá fokozódik, a  legerősebb lökések jellemzően 70-90 kilométer/óra körül várhatók.

Kora reggel a Kisalföldön, Sopron környékén, majd a Dunántúli-középhegységben, Balatonnál, Dunazug-hegyvidéken, illetve a Börzsöny, Mátra magasabban fekvő részein a déli órákig helyenként 90-100 kilométer/órát meghaladó lökésekre is számítani lehet, majd este csillapodik a szél.

Hózáporokra és mínuszokra is készülni kell

Csökken a felhőzet, megszűnik a csapadék, majd felhőátvonulások zavarják a napsütést, de a Miskolc-Békéscsaba vonal mentén és attól északkeletre a nap nagyobb részében több felhő lehet – írja előrejelzésében a Met.hu.

Kialakulhatnak záporok, sőt hózáporoknak is van esélye.

 A legmagasabb nappali hőmérséklet 6 és 12 fok között valószínű, de a délnyugati határnál ennél kissé melegebb is lehet. Késő estére mínusz 1 és 5 fok közé hűl le a levegő.

Erős hidegfronti hatás terheli szervezetünket

Az arra érzékenyeknél fejfájás, alvászavar, fáradékonyság jelentkezhet, továbbá fizikai és szellemi teljesítő képességünk is romolhat a Köpönyeg orvosmeteorológiai jelentése szerint. Ennek köszönhetően sokaknál figyelmetlenség, koncentrációs zavar jelentkezhet, ami növeli a balesetek előfordulásának kockázatát. 

A szív-és érrendszeri betegeknek különösen megterhelő lehet a szombati időjárás. Náluk jellemzően vérnyomás-ingadozás, szédülékenység alakulhat ki. 

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTI/Varga György)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.