Történelmi helyére költözik a Honvédelmi Minisztérium

A kormány minden eddiginél nagyobb figyelmet szentel a Magyarországot megfelelő erővel megvédeni képes haderő kialakítására.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 06. 12. 11:14
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Honvédelmi Minisztérium (HM) fokozatosan a Hadtörténeti Intézet és Múzeum korábbi, Kapisztrán téri épületébe költözteti a minisztérium vezetésének egyes szervezeti egységeit. A HM az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, hogy minden ország szuverenitásának egyik legfőbb jelképe és biztosítéka az önálló haderő. A mai Magyar Honvédség jogelődjének tekintett 1848-49-es honvéd hadsereg és az azt irányító minisztérium egyszerre volt ilyen jelkép és az önálló államiság megtestesítője.

Az 1867-es kiegyezéssel megszülető Magyar Honvédség vezetésére önálló minisztérium alakult, amelyet a budai Várban helyeztek el. A budai várnegyed a magyar történelem, kultúra és az államélet ikonikus helye. A honvédség vezetésének idetelepítése jól mutatta a magyar fegyveres erő iránti általános megbecsülést – tették hozzá.

 

A közlemény szerint az elmúlt évtizedekben nemcsak a Magyar Honvédség, hanem a HM struktúrája is – mind szerkezeti, mind fizikai értelemben – olyan állapotban rekedt meg, ami nem tette lehetővé a jelenkor kihívásainak és feladatainak megfelelő környezet kialakítását.

 

Az ötödik Orbán-kormány, valamint a korábban megkezdett honvédelmi és haderőreform azonban minden eddiginél nagyobb figyelmet szentel a Magyarországot és a magyar embereket megfelelő erővel megvédeni képes, a szövetségesi kötelezettségekből adódó feladatokat magas színvonalon ellátó haderő kialakítására – hangsúlyozta a HM.

Felhívták a figyelmet, hogy a haderő katonaszakmai vezetését végző Honvéd Vezérkar mellett a HM-hez tartozik a polgári irányítás, ellátja a honvédelemhez kapcsolódó, valamint a szövetségesi rendszerekből adódó állami vezetői feladatokat, ez Magyarországon és a nemzetközi színtéren egyaránt nagy figyelmet kap. E feladat méltó és megfelelő környezetben történő ellátásáért a HM fokozatosan a Hadtörténeti Intézet és Múzeum korábbi, Kapisztrán téri épületébe költözteti a minisztérium vezetésének egyes szervezeti egységeit – tudatták. 

A közlemény kitér arra is, hogy a Hadtörténeti Intézet és Múzeum gyűjteménye a modern kiállítótérré alakított Bálnában, illetve a magyar történelem egyik legjelentősebb központjában, Székesfehérváron kap méltó helyet, míg a Hadtörténelmi Levéltár a továbbiakban is változatlanul, eredeti helyén működik.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.