Mivel védekezik a ’Ndrangheta maffia ügyintézőjének tartott magyar ügyvédnő?

A Magyar Nemzet megtudta, mivel védekezik – a jelek szerint eddig sikeresen – az a magyar ügyvédnő, akit a legnagyobb olasz maffia, a ’Ndrangheta ügyintézőjének tartanak, és januárban az olasz igazságszolgáltatás körözésére fogtak el Budapesten. Az ügy mögött szerelmi szál húzódik. Legalábbis az ügyvédnő állítása szerint.

2023. 07. 23. 16:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra sem tudott dönteni a Fővárosi Törvényszék Sz. Edina ügyvéd Olaszországnak történő kiadatásáról. A július 19-i tárgyaláson elnapolták az ügyet augusztus 10-re, mivel az olasz hatóságok még mindig nem válaszoltak meg egy sor kérdést. Ugyanakkor a törvényszék elutasította a legnagyobb olasz maffiával, a ’Ndranghetával összefüggésbe hozott jogásznő ügyvédjének indítványát, aki védence szabadlábra helyezését kérte a letartóztatásból.

Az egyik rajtaütés a legnagyobb olasz maffián, a ’Ndranghetán. Fotó: AFP/Alessandro Fucarini

Már három ok miatt nem adjuk ki Olaszországnak a maffiavád miatt elfogott Sz. Edinát, akit a legnagyobb itáliai bűnszervezettel, a ’Ndranghetával hoztak összefüggésbe az olasz hatóságok. 

Egyrészt az ügyvédnő negyedrendű vádlott egy büntetőügyben Magyarországon, befolyással való üzérkedéssel vádolják. Másrészt az olasz igazságügyi szervek még nem válaszoltak az ügyvédnő védőjének, Jován Lászlónak egy sor kérdésére. Harmadrészt pedig érdemi védekezést terjesztett elő a gyanúsított és védője.

A Magyar Nemzet értesülése szerint az olasz hatóságok válaszai is befolyásolhatják a védekezés kimenetelét.

Úgy tudjuk, a védekezés alapja, hogy nem Sz. Edina intézte a maffiával összefüggésbe hozott ügyeket az ügyvédi irodán keresztül, hanem az olasz hatóságok által elfogott, a ’Ndrangheta tagjának tartott férfi, akihez az ügyvédnőt egykor gyengéd szálak fűzték. 

Az ügyvédnő szerint ő nem gyanúsítottja, hanem áldozata, sőt sértettje az ügynek, és nem ő, hanem volt barátja, szerelme, Giovanni Barone, a maffiacsalád könyvelője követett el bűncselekményeket.

Amennyiben igaz ez az állítás, a férfi üzelmeiről az ügyvédnő nem is tudott.

Egyelőre a részletekről csak annyi tudható, hogy az ügyvédnő januári elfogásakor a Nemzeti Nyomozó Iroda nagy mennyiségű iratot foglalt le Sz. Edina irodájából. Az iratok másolatát elküldték az olasz hatóságoknak, az eredeti dokumentumokat pedig visszaadták a vádlottnak és ügyvédjének. 

Jován László ekkor tüzetesen tanulmányozta a kérdéses iratokat, összevetette azokat az olasz igazságügyi szervek kiadatási kérelmében foglaltakkal, ám számos ponton még csak köszönőviszonyban sincs az irodában lefoglalt irathalmaz tartalma a kiadatási kérelemben részletezett bűncselekmény-sorozatról szóló tényállításokkal.

Az ellentmondásokat feloldandó fogalmazta meg tucatnál is több kérdését a védőügyvéd. A kérdések között állítólag az ügyvédnő és az Olaszországban letartóztatott maffiatagnak tartott férfi kapcsolatát firtató felvetés is van.

Mint azt megírtuk, az ügyvédnőt január végén ideiglenes átadási letartóztatásba helyezte a Fővárosi Törvényszék a catanzarói bíróság európai elfogatóparancsa alapján. A maffiaellenes olasz hatóságok 2017 óta nyomoztak a calabriai ’Ndrangheta nevű, a világ második legnagyobb maffiájának számító bűnszervezet nyolc tagja ellen. A titkosszolgálati eszközöket is felhasználó nyomozás során került képbe a budapesti, 57 éves Sz. Edina és az 54 éves testvére. Az olasz bűnügyi hatóságokat a Fővárosi Főügyészség és a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai segítették. A Magyar Nemzet értesülése szerint az ügyvédnő ötéves, részben titkos olasz–magyar nyomozás eredményeként került januárban az ideiglenes átadási letartóztatásba.

Borítókép: Carabinierik állják el maffiózók útját Calabriában (Fotó: Borsonline/Miguel Medina) 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.