Kémények dőltek és a macska is megingott, amikor megmozdult Békésben a föld + videó

A hétfő reggelig beérkezett jelzések szerint több ház is megsérült Csabacsűdön, a lakókat lelkileg is megrázta az esemény.

Magyar Nemzet
Forrás: BEOL2023. 08. 21. 20:29
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Súlyos következményekkel jártak a Békés vármegyei földrengések – derül ki a Békés vármegyei hírportál helyszíni riportjából. A hírportál munkatársai a helyieket kérdezték az elszenvedett károkról, és hogy mit éltek át a földmozgás miatt.

Egy idős férfi azt mondta, hogy legalább nyolcszor éreztek különböző mértékű földrengéseket a hétvégén. Egyik alkalommal kiment, hogy megnézze, keletkeztek-e károk. Ekkor vette észre, hogy a kéményből több tégla leesett. A településen egyébként többen is biztosítókkal egyeztetnek.

Először egy hangrobbanásszerű zaj töltötte be a teret, majd mozgott alattam az ágy, mozgott minden, a csillár remegett. A második és a harmadik rengés még erősebb volt, ahogy tudtam, felugrottam, és igyekeztem kimenni a házból, de még a harmadik rengés is félúton ért kifelé

– nyilatkozta a lapnak egy idősebb hölgy. Nála az egyik kéményt teljesen levitte a rengés, a kazán kéménye szintén megsérült, cserepek törtek össze és repedések is keletkeztek a házfalon.

Majdnem leestünk az ágyról, maga a ház, de a bútorok is megremegtek, még a macska is megingott

 – számolt be egy helyi férfi a fejleményekről. Leginkább attól tartott, hogy tetőben okoz károkat a jelenség. Erről egyelőre nincs szó, ellenben a falon vasárnap újabb repedést vettek részre.

Egy fiatal édesanya a lapnak elmondta, náluk valamennyi szobában, a konyhában, a gyerekszobában, a hálóban, a nappaliban egyaránt repedések keletkeztek a földrengés miatt, a legkritikusabb a helyzet a konyhában.

Az események nagyon megviselték hétéves gyermeküket, így náluk a károk mellett a lelki megrázkódtatással is meg kell küzdeni.

 

Közel húsz háznál sérültek meg a kémények

Hétfő reggelig a beérkezett jelzések szerint legalább 15-20 háznál sérültek meg a kémények, amelyek közül több félig vagy egészen le is dőlt.

– Cserepek ugyancsak lecsúsztak, illetve rengeteg helyen falrepedések keletkeztek vagy korábbi hajszálrepedések erősödtek, bővültek – nyilatkozta Molnár József, Csabacsűd polgármestere. Szerinte óriási szerencséjük van, hogy nagyobb baj nem történt, 

senki nem sérült meg, egyetlen ingatlanban sem keletkeztek olyan károk, hogy az otthonát bárkinek el kelljen hagynia.

Ezek a földrengések hazai viszonylatban jelentősek, de ritkák. A kisebb-nagyobb utórengések folyamatosak, a következő napokban még aktivitás várható – írta közösségi oldalán az ELKH FI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.