Felavatták Szent László király szobrát, de nem elégedett a nagyváradi magyarság

Talapzatára került Szent László király lovas szobra, Deák Árpád szobrászművész bronzból készült alkotása a nagyváradi várban, ahol már a nagyközönség is láthatja – derült ki a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye keddi közleményéből.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 08. 29. 17:38
Forrás: Nagyvárad Szent László Városa/ Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Talapzatára került Szent László király lovas szobra, Deák Árpád szobrászművész bronzból készült alkotása a nagyváradi várban, ahol már a nagyközönség is láthatja derült ki a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye keddi közleményéből.

Ezzel az új emlékmű bekerült Nagyvárad turisztikai körforgásába közölte a püspökség, hozzátéve, hogy a szobor megáldására egy későbbi időpontban kerül majd sor.

A nagyváradi magyarok azonban nehezményezik, hogy a szobrot a nyilvánosság elől elrejtve adták át, illetve nem a Szent László téren helyezték el, hanem a szobrot a váradi magyarok egyértelmű akarata ellenére a várban dugták el.

A szobrot a nagyváradi magyarság eredetileg a város főterén, az egykori Szent László téren szerette volna felállíttatni, aláírásgyűjtés is indult ezért, de Ilie Bolojan korábbi polgármester elvetette a nyolcezer kézjeggyel támogatott beadványt, és a téren Ferdinand román király szobrát helyeztette el. Így esett a választás az európai forrásokból restaurált várra. Szent László itt építtette meg az első nagyváradi székesegyházat, amely a lovagkirály temetkezőhelyéül szolgált, így zarándokhellyé vált, és utóbb több magyar uralkodót is ezen a helyen helyeztek örök nyugalomra.

A sajtónyilvánosság nélkül lezajlott „diszkrét szoboravatót” az eBihoreanul című román hírportál annak tulajdonította, hogy a szoborállítás múlt héten a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) által a közösségi oldalakon terjesztett nacionalista manipuláció célpontjává vált.

A lap felidézte, hogy a polgármesteri hivatal szombaton közzétett válaszvideójában rámutatott az AUR csúsztatásaira, és felhívta az internetezők figyelmét, hogy a Szent László-szobor a várba, nem pedig a románok által lakott területek első egyesítőjeként ünnepelt Mihai Viteazul (II. Mihály havasalföldi vajda) 2019-ben lebontott főtéri szobrának helyére kerül, amelyet restaurálása után másutt fognak felállítani.

A partiumi város alapítójaként tisztelt lovagkirály lovas szobrát a római katolikus püspökség és az önkormányzat együttműködésének köszönhetően állították fel, az erre vonatkozó tervet tavaly februárban ismertette Böcskei László megyés püspök és Florin Birta polgármester.

Birta akkor úgy fogalmazott, hogy a szoborállítással történelmi igazságot szolgáltatnak a városalapító királynak, és Nagyvárad multietnikus, multikulturális voltát hangsúlyozzák. Böcskei László hozzátette: a helyválasztással a várnak az egyházmegye évezredes történetében betöltött szerepét is hangsúlyozni szeretnék.

Az 5,3 méter magas lovas szobor bronzba öntését Ovidiu Petroman végezte az Arad megyei Zimándújfaluban. Elkészültét a magyar kormány és a nagyváradi magyarság támogatta, több gyűjtést is szerveztek.

Borítókép: Szent László lovas szobra (Forrás: Facebook/Nagyvárad Szent László városa)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.