A háború miatt csúszott a háromgyermekes nők adómentessége

Ismét előtérbe került a háromgyermekes édesanyák adómentessége, miután Orbán Viktor a múlt heti demográfiai csúcson a négygyermekeseknek járó lehetőség kiterjesztéséről beszélt. A bővítés már korábban is napirenden volt, de a háborús helyzet miatti halasztása ellenére jövőre valóban életbe léphet.

2023. 09. 22. 4:54
null
Fotó: Andras Eberling
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Számos, a családhoz, illetve a gyermekekhez kötött adókedvezményt és -mentességet tesz már lehetővé a magyar családtámogatási rendszer. Az elmúlt időszakban jóformán évről évre bővült a személyi jövedelemadót (szja) érintő támogatások köre, amely újabb elemmel gyarapodhat. A jelenleg a négy- vagy több gyermekes édesanyák számára elérhető szja-mentességet ugyanis a kormány régóta szeretné kiterjeszteni a háromgyermekesekre is. Ezt erősítette meg ismét Orbán Viktor az V. Budapesti demográ­fiai csúcson. A miniszterelnök, ahogy a témában tett korábbi megnyilvánulásai esetén, úgy most is Varga Mihályra hivatkozott. – Várom a pillanatot, amikor a pénzügyminiszter ellankad – fogalmazott viccelődve a kormányfő. A költségvetésre utalás ugyanakkor nem véletlen, hiszen a háromgyermekes édesanyák köre jóval szélesebb, mint ahány többgyermekes nő van hazánkban. Magyarán a jelenleginél jóval többen élhetnének az szja-mentességgel, csakhogy ez egyúttal azt is jelenti, hogy jóval nagyobb összeg esne ki a költségvetésből.

ORBÁN Viktor
Orbán Viktor beszédet mond az V. Budapesti demográfiai csúcson. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Covid-járvány, háború Ukrajnában

Talán éppen a háromgyermekes nők lehetséges szja-mentessége mutatja meg élesen, hogy a családtámogatások folyamatos bővülése bizony megtorpant. A Covidot még sértetlenül megúszta a komplex, több mint harmincféle elemmel büszkélkedő támogatási rendszer, sőt a járványhelyzet csúcsán, 2021-ben lépett életbe minden idők legnagyobb magyarországi családi otthonteremtési programja. Ám másfél évvel az orosz–ukrán háború kirobbanása óta jól látszik, hogy a költségvetési mozgástér szűkült, ami bizonyos támogatási elemek átalakítását, felfüggesztését is magával vonta.

A sokáig evidenciának vett rezsicsökkentés fenntartása is óriási erőfeszítéseket igényel, nem véletlenül hozta létre a kormány a rezsivédelmi alapot. Ez teszi lehetővé, hogy az átlagfogyasztás mértékéig ma is az európai szinten rekordalacsony áron biztosított a gáz és az elektromos áram a magánszemélyeknek, ami komoly családtámogatási elemmé vált ezáltal: 

ha az átlagfogyasztás mennyiségét vesszük, a kedvezményes gázért és áramért a családok havi 181 ezer forinttal fizetnek kevesebbet annál, mintha az indokolt piaci árat kellene megfizetniük.

 

Bravúros bővülés

Visszatérve a háromgyermekes nők szja-mentességére, azt kell tehát látni, hogy ebben a helyzetben egy komolyabb költségvetési vonzatú intézkedést nagyon nehéz meglépni. Erről beszélt az idei tavaszi ülésszak nyitányán Orbán Viktor miniszterelnök is az Ország­gyűlésben Dúró Dórának válaszolva.

– Szerintem óriási bravúr, hogy el tudtuk érni azt, hogy legalább egy családpolitikai intézkedéssel bővüljön a családpolitikánk rendszere. És azzal is egyetértek, hogy amint több levegőhöz jut a magyar gazdaság, akkor első helyen szerepeljen a családpolitika további bővítése. Azzal is egyetértek, amit arról mondott, hogy a korábban létrehozott családpolitikai támogatási elemek értékének a megőrzését kell első helyre tenni, mert azok áttörést jelentettek akkor, időközben – különösen a magas infláció miatt – ezeknek az értéke pedig megkopott. Ezért azokat meg kell újítani, és energiát kell bele tenni, hogy elérjék azt a hatást, amit szerettünk volna – mondta Orbán Viktor, miután a Mi Hazánk képviselője a családtámogatások „szűkítéséről” beszélt, és arról, hogy reálértékben érdemben csökkentek a juttatások.

Orbán Viktor a demográfiai csúcson konkrét időpontot nem mondott, de Kovács Zoltán másnap a Hír TV-n már úgy fogalmazott:

azon dolgoznak, hogy akár már a jövő év elején be lehessen vezetni a háromgyerekeseknél is a kedvezményt.

A nemzetközi kommuniká­cióért és kapcsolatokért felelős államtitkár szintén azt hangsúlyozta, hogy a bejelentett intézkedéseknél – ahogy eddig is – figyelembe kell venni a magyar gazdaság teljesítőképességét.

Lentner Csaba közgazdász az Economixnak a minap azt mondta, ha 190 ezer háromgyermekes édesanyáról beszélünk, akkor az ő szja-mentességük bruttó kétszázmilliárd forintba kerülne. Ez az összeg ugyanakkor nagyságrendileg csökkenthető, hiszen ezek az anyák már így is többféle adókedvezményben részesülhetnek, ilyen lehet a fiatal házasok adókedvezménye, a gyermekek után járó kedvezmények vagy a fiatalokra vonatkozó adómentesség. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója mindezek alapján úgy számolt, hogy a háromgyermekes édesanyák szja-mentessége mintegy 120–150 milliárd forintot jelentene. Összehasonlításként a négygyermekesekre vonatkozó mentességgel az első évben összesen 57 ezer édesanya tudott élni.

Adókedvezmények sora

Az szja-mentesség bővítése szintén többéves folyamatba illeszkedik, hiszen az adómentességek és -kedvezmények az Orbán-kormányok családpolitikájának fókuszában szerepelnek. A már régóta elérhető gyermekek után járó adó- és járulékkedvezmény egy gyermek esetén havi tíz-, kettőnél negyvenezer forint pluszt jelent a nettó bérben, a három- vagy több gyermekesek gyermekenként 33 ezer forintot érvényesíthetnek. Ez három gyermeknél havi akár 99 ezer forintot, négynél pedig 132 ezret jelent. Mindemellett elérhető az első házasok kedvezménye is, amely havi ötezer forint szja leírását teszi lehetővé.

Az adókedvezmény mellett az utóbbi években sorra bővült azoknak a köre is, akik teljes szja-mentességet élveznek. Így például a keresetükből nem kell személyi jövedelemadót fizetniük a 25 év alatti fiataloknak. Ez az átlagbérhez igazított támogatás azt jelenti, hogy egy fiatalnak idén már akár havi 65 ezer forinttal magasabb lehet a nettó bére az szja-mentességgel. Ezt bővítették ki az idei évtől azzal, hogy a gyermeket vállaló nők harmincéves korukig élhetnek az adómentességgel.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Éberling András)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.