Így törlesztenek a fogvatartottak a társadalomnak

Négy ráckevei óvodaépület, egy bölcsőde és egy iskola öt tanterme újult meg az elítélteknek köszönhetően.

2023. 09. 07. 9:59
null
Forrás: BvOP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tököli börtön elítéltjeinek jóvoltából újult meg a Ráckevei Kistérség több intézménye – erről küldött közleményt lapunknak a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) kommunikációs főosztálya. Mint írták, a Tököli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet fogvatartottjai nyáron sem tétlenkedtek: négy ráckevei óvodaépület és a bölcsőde belső terei, illetve a tököli Weöres Sándor Általános Iskola öt tanterme újult meg a fogvatartottak munkájának köszönhetően.

fogvatartottak
A fogvatartottak szívesen vállalnak munkát Fotó: BVOP

A fogvatartottak hasznos munkát végeztek

– Az intézet és a helyi önkormányzatok együttműködése tette lehetővé ezt az egyedülálló jóvátételi programot, amely értékteremtő eredményével a fogvatartottak reintegrációját és a térség fejlődését is szolgálja. A szaktudással, szakképesítéssel is rendelkező fogvatartottak a megfelelő biztonsági szabályok betartása és folyamatos felügyelet mellett, jóvátételi munkában összesen 681 munkaórában dolgoztak az intézményekben, így munkájuk nemcsak az óvodások, iskolások környezetét tette szebbé, hanem szabadulásuk utáni visszailleszkedésüket is elősegítette – emelték ki a közleményben.

 

Enyhíthetik az okozott károkat

A BVOP kommunikációs főosztálya emlékeztetett arra, hogy a helyreállító, jóvátételi gyakorlatok alkalmazása hazánkban a 2000-es évektől terjedt el, és mára minden hazai büntetés-végrehajtási intézetben jelen van. Mint kifejtették, a fogvatartottaknak önkéntes döntésük alapján lehetőségük van arra, hogy a többcélú jóvátételi programban enyhítsék az általuk okozott kárt.

Elsődlegesen az a cél, hogy a fogvatartottak szembenézzenek a bűncselekmény okozásával, illetve annak következményével, és elősegítsék a felelősségvállalást.

Cél az is, hogy bizonyítsák a helyi közösségi értékek és érdekek melletti elköteleződést, másodsorban pedig elősegítsék a közösség részéről a társadalmi beilleszkedést a jóvátétel elfogadásával.

Több intézmény is megújult Fotó: BVOP

– Az elítéltek szívesen vállalják a munkát, segít nekik abban, hogy a társadalom hasznos tagjának érezzék magukat, hogy csökkenjen a bűncselekményük miatt a társadalom irányába érzett szégyenérzet, bűntudat, nem utolsósorban pedig változatosságot is hoz a bezárva töltött mindennapokba a kinti munka. Az önkéntes jelentkezők száma szinte mindig meghaladja a meghatározott létszámot, azonban természetesen csak az vehet részt benne, aki bűncselekménye, személyisége, addigi munkavégzése alapján megbízható, nem jelent kockázatot a kültéri munkáltatásban való részvétele – mutattak rá.

 

Irodalmi és zenés programokat is tartanak

A BVOP felhívta a figyelmet arra, hogy a külső helyszínen végrehajtott jóvátételi események közül leginkább a felújítási, állagmegóvási munkálatok gyakoriak, de ide tartoznak a településtisztasági programok is, jellemzően parkgondozás, szemétszedés. A fogvatartottak egyre gyakrabban tartanak irodalmi, zenés előadásokat és művészeti kiállításokat, jellemzően szociális és oktatási intézményeknek.

A bv-intézetek falain belül is zajlanak jóvátételi tevékenységek, amelyeknek legjellemzőbb formája a prevenciós előadásokon túl a fogvatartottak által készített ajándéktárgyak, és egyéb, általuk készített felajánlások elkészítése, de megjelenik az adománygyűjtések szervezése is

– tették hozzá.

Borítókép: Hasznon munkát végeztek a rabok (Fotó: BVOP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.