Újabb részletek derültek ki a honvédelem tantárggyal kapcsolatban

A honvédelem tantárgy oktatásának célja annak elősegítése, hogy a magyar fiatalok hazánk iránt elkötelezett felelős állampolgárrá váljanak.

Forrás: PARLAMENT.HU2023. 09. 19. 19:48
RÉTVÁRI Bence
A Biztonság Hete országos rendezvénysorozat központi megnyitója Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A Honvédelmi Minisztérium megkeresésére a köznevelésért és a szakképzésért felelős minisztériumok a tavasz folyamán előzetes felmérést végeztek a középiskolákban, az akkor mintegy 120 jelentkező intézményből a nyár folyamán a Honvédelmi Minisztérium (HM) választotta ki azt a hat intézményt, melyekben a tantárgy oktatása a 2023/2024. tanévben megkezdődött” – válaszolta Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a DK-s Barkóczi Balázs írásbeli kérdésére. A gyurcsányista politikus arra volt kíváncsi, mi alapján választották ki az oktatókat, az intézményeket és az oktatási segédanyagokat a honvédelem tantárgy tanításához.

Rétvári Bence tájékoztatása szerint a kiválasztott intézmények között van három köznevelési, illetve három szakképzési intézmény.

– A honvédelem tantárgy oktatásának kifejezett célja annak elősegítése, hogy a magyar fiatalok hazánk iránt elkötelezett, gyakorlati honvédelmi ismeretekkel rendelkező és Magyarország katonai múltját ismerő, felelős állampolgárrá váljanak – tisztázta válaszában az államtitkár.

A honvédelem tantárgy próbaoktatását a feladatra felkészített katona-oktatók végzik, akik előzetes pszichológiai alkalmassági és pedagógiai kompetenciavizsgálaton vettek részt. A katonaoktatók elméleti és gyakorlati felkészítésen vettek részt, melynek pedagógiai, módszertani és tanügyigazgatási tartalma és programja a Belügyminisztérium által kijelölt szakértő együttműködésével és egyetértésével, illetve a felkészítésen történő aktív részvételével került kialakításra.

A honvédelem tantárgy kerettantervét a szakképző iskolák 9. és a gimnáziumok 11. évfolyama számára a kerettantervek kiadásáért felelős belügyminiszter hagyta jóvá, és az Oktatási Hivatal honlapján érhető el. A tantárgyhoz kapcsolódó tankönyv akkreditációja megtörtént; a tankönyv a tankönyvjegyzéken szerepel. Az új tankönyv a már korábban akkreditált, a honvédelmi alapismeretek közismereti tantárgyhoz kapcsolódó, azonos című tankönyv tananyagtartalmának átdolgozásával történt. A tantárgy gyakorlati tananyagtartalmához szükséges eszközöket a HM biztosítja.

„A tantárgy oktatása a szakképzés 9., illetve a köznevelés 11. évfolyamán történik heti egy tanórában az iskolák szabad órakerete terhére a Nemzeti alaptanterv kiadásáról, bevezetéséről és alkalmazásáról szóló 110/2012. (VI. 4.) kormány rendelet előírásaival összhangban” – derült ki Rétvári Bence válaszából.

Borítókép: Rétvári Bence (Fotó: MTI/ Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.