Gyurcsány embere osztja a tanácsokat a fővárosi piacoknál

A DK-s Lakos Imre havonta 900 ezer forintot kap a tanácsadói munkájáért.

Forrás: Metropol2023. 10. 18. 6:39
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amíg a fővárosi piacokon lévő őstermelők a több mint százszázalékos bérletidíj-emelés miatt a túlélésért küzdenek, addig százmilliók folynak ki a piacokat működtető fővárosi cégből, amely úgy fest, a baloldal kifizetőhelye lett – írja a Metropol.

Mint írták, a régi motorosként ismert egykori SZDSZ-es, majd DK-s politikus, Lakos Imre is itt kapott jó állást Karácsony Gergelytől, miután XI. kerületi túlkapásai miatt onnan mennie kellett. Lakos most havonta 900 ezer forintos fizetést zsebel be tanácsadás címén a Budapest Vásárcsarnokai Kft.-től, így nem zárható ki, hogy az ő tanácsai is szerepet játszhattak a bérleti díjak emelésében.

 

Kiakadtak az árusok

A lap emlékeztetett, hogy Karácsony Gergely főpolgármester – kihasználva a Covid alatti különleges jogrendet – egy személyben döntött a Csapi (az 1954 óta létező, piacokat működtető fővárosi cég) megszüntetéséről, illetve egy száz százalékban önkormányzati tulajdonú cégbe olvadásáról, ebből lett végül a Budapest Vásárcsarnokai Kft. A baloldali főpolgármester arra hivatkozott akkor, hogy a változtatás spórolás miatt szükséges, így igazgatói pozíciókat, felügyelőbizottságokat, kifizetőhelyeket számolhat fel.

Karácsony arról is beszélt, hogy a változás nem érinti majd sem az árusokat, sem pedig a fogyasztókat. Ehhez képest durván megemelte a díjakat mind a 13 kereskedelmi egységben (piacon). Minden tételt megemeltek 30 százalékkal, és bevezették az úgynevezett üzemeltetési költséget is, ami miatt piaconként eltérő mértékben, de mintegy 40–70 százalékkal emelkedtek az árusok költségei, amivel az őstermelőket tulajdonképpen megfojtják.

Emiatt az óbudai, Kórház utcai zöldségesek közt óriási az elkeseredés és a felháborodás, a Nagycsarnokban az asztallal rendelkezők már a bezárást fontolgatják, de ugyanez a helyzet a Rákóczi téri piacon is a havi szinten jelentkező százezres pluszköltségek miatt.

 

Újbuda oda-vissza

A Metropol felidézte, hogy Lakos Imre neve nem ismeretlen, jó néhány baloldali vezetésű kerületben dolgozott már, főként a városrészek vagyonát igazgatta. A neve a ferencvárosi rehabilitáció kapcsán lett ismert, hiszen az ő irányítása alatt zajlott a folyamat jelentős része. Igaz, akkor még az SZDSZ-t erősítette, ma már a Gyurcsány Ferenc vezette DK tagja.

Legutóbb egy XI. kerület botránya kapcsán volt hallható a neve, a DK-s polgármester, László Imre ugyanis 2019-ben kinevezte Lakost kabinetfőnökévé, majd másfél hónap múlva ki is rúgta. A polgármester vigaszdíjként azért fizetett nyolcmillió forintot Lakosnak, mert „lerövidült a helyi karrierje”.

Később azonban nem hivatalos információk szerint személyesen Gyurcsány Ferenc jelentette be a helyi DK-nak, hogy Lakos igenis visszatér.

Ekkoriban jelentette ki László Imre polgármester, hogy indul a 2024-es választásokon, és hogy Molnár Gyulának, valamint helyettesként Lakosnak felajánlotta kabinetje vezetését. László Imre a kerületiek pénzéből vastagon juttatott volna a két politikusnak havi fizetés gyanánt. A helyi baloldal azonban megfenyegette a szintén balos polgármestert azzal, hogy kivonul mögüle, ha ezt a két, többszörösen is elbukott politikust alkalmazza. László Imre ezért kénytelen volt fejet hajtani, Molnár és Lakos nem jutott pozícióhoz. Így Lakos Imre most csak a XI. kerületi DK-t vezeti Újbudán.

Borítókép: A Központi Vásárcsarnok (Fotó: MTVA/Róka László)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.