Újabb határon túli térségben váltak elérhetővé az MCC képzései és programjai

Az idei tanévben mintegy 125 diák tehetséggondozását végzi a Mathias Corvinus Collegium Dunaszerdahelyen megnyílt képzési központja, amely tartalmas szakmai programokkal is várja az érdeklődőket. Az ünnepélyes megnyitón elhangzott, hogy az MCC nemcsak a csallóközi fiataloknak nyitotta meg új képzési központját, hanem minden olyan szlovákiai magyar diák számára, akit a tudásvágya, a nyitottsága hajt – írja közleményében a Mathias Corvinus Collegium.

2023. 10. 25. 20:00
null
Fotó: Gyurkovits Tamas
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Mathias Corvinus Collegium immáron 28 helyszínen kínál képzéseket a mintegy 7300 diákjának. Legújabb, dunaszerdahelyi képzési központjában az idei tanévet 25 általános iskolás és mintegy 100 középiskolás kezdte meg. A képviselet megnyitását nemzetstratégiai jelentőségű döntésnek nevezte Pomichal Krisztán felvidéki ügyekért felelős igazgató. Hasonlóan kiemelt jelentőségűnek találja az MCC megjelenését a város és a régió életében Dunaszerdahely polgármestere.

Fotó: MCC/Gyurkovits Tamás

Hájos Zoltán elmondta: a Felvidéken is ugyanolyan okos, ügyes és rátermett fiatalok vannak, mint az anyaországban, akikkel érdemes foglalkozni, ennek eredményességére pedig az MCC képzései egyfajta garanciát jelentenek. – Fontos számunkra, hogy egy olyan generációt neveljünk fel, amelynek tagjai megfelelő tudással és tapasztalattal felvértezve elindulhatnak a nagyvilágba, és olyan kompetenciákat is elsajátíthatnak a képzések során, amivel tovább erősíthetik és akár vezethetik is majd a magyar közösségeket – fogalmazott a polgármester.

Nemcsak a csallóközi fiataloknak nyitottuk ezt a képzési központot, hanem minden olyan szlovákiai magyar diáknak, akit a tudásvágya, a nyitottsága hajt

– fogalmazott köszöntőjében Szalai Zoltán. Az MCC főigazgatója kiemelte, hogy a tehetséggondozó intézménynél a kiválóságra való törekvés mindennek az alapja, de a tehetség arra is kötelez mindenkit, hogy a közösségéért, a szülőföldjéért, a nemzetéért is felelősséggel dolgozzon.

Fotó: MCC/Gyurkovits Tamás

Szalai Zoltán elmondta azt is, hogy Dunaszerdahelyen mintegy 125 diákkal kezdték meg a tanévet, a többszörös túljelentkezések pedig azt igazolják, hogy jelentős az érdeklődés az MCC képzései iránt. Ahogy a közéleti, társadalmi és kulturális kérdésekhez kapcsolódó programokra is várják az érdeklődőket, nemcsak Dunaszerdahelyen, hanem többek között Pozsonyban, Komáromban, Érsekújváron, Párkányban, Rimaszombaton, Kassán és Királyhelmecen is. A következő hónapokban olyan neves szakértőket is vendégül lát majd az MCC, mint például Fa Nándor hajótervezőt és vitorlázót, Varga Csaba hegymászót vagy Demkó Attila biztonságpolitikai szakértőt.

Fotó: MCC/Gyurkovits Tamás

Az eseményen Közép-Európa geopolitikai helyzetéről és jövőbeli kilátásairól tartottak pódiumbeszélgetést. A témában Jan Figel volt szlovák miniszter és az Európai Bizottság korábbi biztosa, Rod Dreher író, újságíró és Gallai Sándor egyetemi docens, az MCC Társadalom- és Történettudományi Iskola vezetője fejtették ki gondolataikat.

További információk IDE kattintva érhetők el a Dunaszerdahelyi Képzési Központról.

Borítókép: MCC/Gyurkovits Tamás

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.