Összenőtt, ami összetartozik: szocialista és jobbikos lakásmutyi robbant ki Pécsen

Borítékokban adhattak kétszázezer forintot az ügyintézőknek olyan bérlakások kiutalásáért, melyeknek a bérleti díja a piaci árnak csupán a tizede.

2023. 10. 11. 14:51
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy vesztegetés és egy hivatallal való visszaélés ügyében nyomoz a kaposvári ügyészség, mindkettő pécsi önkormányzati lakások bérbeadásához kapcsolódik – mondta a Magyar Nemzetnek Barkóczi Csaba, a Fidesz helyi önkormányzati képviselője. 

Vesztegetés és hivatallal való visszaélés

A politikus kifejtette: vesztegetés gyanúja merült fel, amikor valakik a városházán kenőpénzért adtak önkormányzati bérlakásokat olyanoknak, akik azokra nem voltak jogosultak. A hivatallal való visszaélés gyanúja pedig akkor merült fel, amikor önkormányzati bérlakásokat utaltak ki soron kívül. A képviselőnek hat konkrét esetről van tudomása, amelyeknél vizsgálat folyik – tájékoztatott. Hangsúlyozta: 

olyan személyek érintettsége merült fel az ügyben, akik vagy a szocialista városvezetőkhöz, vagy a Jobbikhoz kötődnek. 

Az ügyészség vizsgálja, hogyan jutottak szociális bérlakáshoz

A helyi politikus rávilágított: az önkormányzati lakásokat csak szociális alapon adja ki az önkormányzat, és a kérelmezők jövedelmi helyzetétől függően három kategóriába sorolja. A legalsó kategóriájú lakások bérléséért körülbelül a piaci ár tíz százalékát kell fizetni, ám a legmagasabb kategóriájú lakások is csupán a megszokott árak harminc százalékába kerülnek. Azt, hogy valaki ilyen lakáshoz jusson, az önkormányzatnál kell kérelmezni, de a hat gyanús esetben nem lehet tudni, milyen úton jutottak a bérlők a kulcshoz, jelenleg ezt az ügyészség vizsgálja – tudatta a képviselő. A lakások amortizációját figyelembe véve számításai szerint 

az önkormányzatot ért kár több mint húszmillió forintra rúghat az elmúlt két és fél évben.

Barkóczi Csaba hozzátette: a vesztegetési ügyben még nem lehet tudni, hogy mennyi lakás érintett, de ha egy tucatnál több, akkor a százmillió forintot is meghaladhatja a baloldali városvezetés által okozott kár.

Kétszázezres kenőpénz

A képviselő felidézte: sajtóhírek alapján az tudható, hogy kétszázezer forintot adhattak borítékokban egyes ügyintézőknek. Szerinte az is kérdéses, hogy ezeket a pénzeket kinek vagy kiknek továbbították, azaz kik kaphattak jutalékot belőlük. Leszögezte: a bizottsági elnök és Péterffy Attila polgármester megkerülhetetlen a bérlakás-kiutalásokban, ugyanis az ő aláírásuk szükséges hozzájuk. 

– A fő kérdés az, hogy ezt a rendszert az ügyintézők maguk találták ki, vagy egy visszaosztásos, piramisrendszerben működő szisztéma volt 

– magyarázta Barkóczi Csaba. Kiemelte: ezt vizsgálja az ügyészség, és kíváncsian várja, mit fognak vallani a tetten ért ügyintézők.

Szociális bérlakások, szocialista politikusok

A képviselő kitért arra, hogy Nyőgéri Lajos szocialista alpolgármester volt felesége is soron kívül kapott szociális alapon kiutalható önkormányzati bérlakást a polgármestertől a Covid-járvány idején, illetve szintén olcsó bérlakáshoz jutott Nyőgéri jelenlegi feleségének az üzlettársa, akinek a cége a Magyar Szocialista Párt parlamenti frakciójától egy 15 millió forintos megbízást kapott tanácsadói szerződés keretében. – Ilyen bevétel mellett nehezen feltételezhető, hogy a baloldali politikushoz köthető személyek szociális alapon rászorulók lennének – vélekedett Barkóczi Csaba. 

Kisfali Gábornak, az MSZP pécsi elnökségi tagjának a családja is kapott ilyen szociális bérlakást, és az ő esetében sem tűnik úgy, hogy indokolható volna a piaci alapú támogatás. Rajta kívül Kovács Gábor jobbikos aktivistának, a Pécsi Ellátóközpont munkatársának is az ölébe pottyant egy olcsón bérelhető ingatlan. – Az ellátóközpont kezeli és tartja karban a mintegy négyezer önkormányzati lakást Pécsen, ők foglalkoznak a technikai problémákkal, ők adják és veszik át a bérlők kulcsait, náluk fizetik be a lakbért, napi szinten vannak képben azzal, hogy hol van üresedés, vagy hogy melyik lakás milyen állapotban van. Kovács a 2019-es önkormányzati választást követően kapott állást az önkormányzati cégnél, az ő családjához három bérlakás is került – ismertette Barkóczi Csaba. Hozzáfűzte: 

a lakásbérlések ügyét a népjóléti és sportbizottság felügyeli, aminek az elnöke Fogarasi Gábor, a Jobbik politikusa, az ő emberei kerültek az ellátóközpontba. Fogarasi felettese pedig a korábban említett Nyőgéri Lajos szocialista alpolgármester, tehát látható, hogy éppen a területet felügyelő két párt emberei keveredtek ebbe a gyanús ügybe 

– mutatott rá a fideszes képviselő.

Sokasodó botrányok súlyos belviszályokkal 

– Dühítőnek tartjuk, hogy a pécsiek lassan négy éve azt látják: másról sem szól a városvezetéshez kötődő politizálás, mint a különböző botrányok sokasodásáról – jelentette ki lapunknak Csizmadia Péter, a pécsi Fidesz frakcióvezetője. A helyi politikus kiemelte: a baloldali koalíció tagjai egymással veszekednek a koncért és egymást is hátba szúrják, miközben a város szekere nem mozdul előre. 

– Változásra van szükség mindenképpen Pécsen, ki kell szabadítani a várost a jelenlegi szűk hatalmi körből annak érdekében, hogy újra a fejlődés útjára álljon. 

Mert a város ügyével valójában senki nem törődik. Pécs jelenleg egy gazdátlan város, ahol most egy szűk baloldali kör kénye-kedve szerint osztogatja a pozíciókat és a különböző kétes ügyekben a helyi vagyont. Pécs lemaradt az elmúlt években a többi városhoz képest, és semmilyen elképzelés nem látszik arról, hogy a helyi baloldal mit szeretne kezdeni vele, illetve a helyi régióval – osztotta meg véleményét a frakcióvezető.

Borítókép: Péterffy Attila, Pécs polgármestere (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.