Új vezetője lesz a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálatnak

Szalay-Bobrovniczky Kristóf szerint stílus-, tempó- és fókuszváltás történik a haderőn belül.

Forrás: MTI2023. 10. 30. 13:00
udapest, 2023. október 30. Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter(k) beszél Tajti Norbert vezérőrnagy, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat főigazgatói posztjára jelölt tábornok (j) meghallgatásán az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága ülésén az Országház Báró Hazai Samu-termében 2023. október 30-án. Balról Barthel-Rúzsa Zsolt, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat működéséért felelős államtitkár. MTI/Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meghallgatta az Országgyűlés honvédelmi bizottsága Tajti Norbertet, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat (KNBSZ) főigazgató-jelöltjét, akit a bizottság tájékoztatása szerint a testület hat igen szavazattal, két tartózkodás mellett támogatott.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a bizottság ülésén a teljes magyar védelmi szektorban szükséges fiatal, dinamikus vezetői kultúra megszemélyesítőjeként beszélt Tajti Norbertről. Mint fogalmazott,

a honvédség vezetése az elmúlt másfél-két évben lényegesen és alapvetően megfiatalodott és megváltozott, a teljes vezérkar személyi összetétele is új, az alakulatparancsnokok is valamennyien kiváló fiatal tisztek.

A miniszter szerint a KNBSZ súlyát és jelentőségét mutatják a szinte hétről hétre kialakuló, beláthatatlan jelentőségű nemzetközi katonai konfliktusok. – A KNBSZ kiemelt nemzeti kincsünk, ami jellegéből fakadóan kevésbé van a nyilvánosság előtt, de jelentősége és szolgálatának minősége rendkívül fontos – hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf, hozzátéve: a KNBSZ „az immunrendszerünk, egyfelől a védekezést biztosítja mindenféle illetéktelen behatolási vagy érdeklődési kísérletek ellen, másfelől a fülünk és szemünk a világban”.

A miniszter szerint a honvédség a KNBSZ-szel a lehető legszorosabb kötelékben dolgozik együtt, az állományának jelentős része eleve katonaállományú volt.

Stílus-, tempó- és fókuszváltás történik a haderőn belül, és minden, a haderőt támogató szervnek is eszerint kell működnie

– hangsúlyozta. Emlékeztetett: a KNBSZ vezetésére tavaly államtitkárt kért fel, ami lényeges változás volt az eddigi irányítási-vezetési módszerekhez képest. Mindez szerinte olyan átalakulást hozott, hogy a szervezetet öt és fél éve vezető Béres János altábornaggyal arra jutottak, hogy a legjobb lesz, ha az új feladatokhoz új vezetőt választanak. A főigazgatói posztról leköszönő Béres Jánosról azt mondta a miniszter: az altábornagy a magyar katonai hírszerzés egyik legkomolyabb, legnagyobb tekintélyű és legnagyobb tudású szakembere, aki kiváló ember és példás hazafi.

Az új feladatokhoz szükséges új vezetőt Tajti Norbert vezérőrnagy személyében találták meg, aki kiváló katonatiszt, a különleges műveleti terület egyik aktív vezetője volt.

 – Megszemélyesíti, már csak koránál fogva is, azt a fiatal, dinamikus vezetői kultúrát, amelyre a teljes magyar védelmi szektorban szükség van, a haderő és a KNBSZ vezetésében is. Számos nemzetközi, elsősorban amerikai képzésen vett részt, minden jelentősebb honvédségi misszióhoz köze volt, ebből kiemelkedik az afganisztáni tevékenység – fogalmazott Szalay-Bobrovniczky Kristóf, hangsúlyozva, hogy Tajti Norbert tudása, dinamizmusa, hazafisága, személyes elkötelezettsége mindenféle értelemben alkalmassá teszik erre a feladatra.

Tajti Norbert bemutatkozásából kiderült, hogy több mint tíz évig a Budapest Őrezrednél szolgált, ezen idő alatt Svájcban és Ausztriában járt századparancsnoki, illetve törzstiszti tanfolyamokra. Szolgált Cipruson az ottani ENSZ békefenntartó erőkkel. 2008 és 2018 között a Magyar Honvédség összhaderőnemi parancsnokságán szolgált különböző beosztásokban, legutolsó beosztása itt különleges műveleti főnök volt. Többször volt hadszíntéri szolgálaton: 2006-ban, 2011-ben és 2013-ban Afganisztánban. Az utóbbi kettő különleges műveleti misszió volt, kimondottan harci műveletek végrehajtására fókuszált.

A jelölt elmondta azt is, hogy három és fél év óta a miniszterelnök közvetlen munkatársaként a Miniszterelnöki Kabinetiroda állományában teljesített szolgálatot. Felidézte, hogy a koronavírus-járvány megindulásakor több létfontosságú infrastruktúrához, például a kórházakhoz is katonai parancsnokokat rendeltek ki, ennek részeként a kabinetirodához két katonát vezényeltek. 

A bizottság a jelölt szolgálatvezetésre vonatkozó elképzeléseit zárt ülésén hallgatta meg.

A Honvédelmi Minisztérium október 9-én jelentette be, hogy Orbán Viktor miniszterelnök november 5-vel kérésére felmentette beosztásából Béres János altábornagyot, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat főigazgatóját. A honvédelmi miniszter a főigazgatói beosztás betöltésére Tajti Norbertet javasolta.

Borítókép: Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a honvédelmi és rendészeti bizottság ülésén (Fotó: MTI/Kovács Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.