A fehér karácsony bizonytalan, a ködnél és a frontoknál tovább még nem látunk + videó

Szerdától rendkívül mozgalmassá válik időjárásunk, nyugat és északnyugat felől légköri frontok érkeznek a térségbe.

2023. 12. 19. 7:07
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az éjszaka képződött köd, illetve a rétegfelhőzet kedden délelőttig még terjeszkedik, majd kiterjedése napközben valamelyest csökken.

Az Északi-középhegység, az Észak-Alföld, a főváros térségében és északnyugaton tartósabban borult, párás, ködös marad az idő, az ország más részein túlnyomóan derült lesz az ég sok napsütéssel – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

A borult tájakon szitálás, ónos szitálás előfordulhat. Gyenge, mérsékelt marad a légmozgás.

A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden többnyire 5 és 12, a tartósan borult, párás részeken fagypont körül valószínű. A magasabban fekvő tájakon enyhébb lehet az idő. Késő este általában mínusz 4 és plusz 4 fok közötti értékeket mérhetnek.

 

Kiadták a figyelmeztetést

Napközben a ködös tájakon a legtöbb helyen javulnak majd a látási viszonyok. Estétől az ország nagy részén ismét köd kialakulása várható. A ködös területeken ónos szitálás is előfordulhat.

A tartós, sűrű köd miatt csaknem valamennyi vármegyére elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

 

Milyen idő lesz karácsonykor?

Kedden folytatódik a köd és a napsütés küzdelme. Szerdától rendkívül mozgalmassá válik időjárásunk, egymást érik a nyugat, északnyugat felől érkező légköri frontok.

Szerdán egy úgynevezett álcázott hidegfront érkezik, és aztán nagyon dinamikus lesz fölöttünk a légkör. Változékonyra fordul az időjárás, csütörtökön és pénteken szeles, felhős idő várható.

Egy intenzív ciklon markáns frontrendszere éri el hétvégére térségünket, ami növeli az előrejelzés bizonytalanságát.

 

Lesz fehér karácsony?

Most már szinte biztosra vehetjük, hogy a Mikulás elvitte a fehér karácsony esélyét – mondta a Vas Vármegyei Hírportálnak az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője. Pétervári Tibor utánanézett annak is, melyek voltak a leghidegebb, havas karácsonyok az elmúlt évtizedekben a térségben.

Szombaton előfordulhat kisebb eső, de nem sok csapadék valószínű a következő egy hétben az Alpokalján. A hétfőihez hasonló, kora tavaszt idéző idő lehet karácsonykor. Az elmúlt évtizedek adatai alapján kirajzolódni látszik az ideihez hasonló tendencia: sokszor hideg a december eleje, majd enyhe idővel zárul az év, de előfordult, hogy karácsonykor mínuszban, szilveszterkor pedig pluszban mutatott 10 fokot a hőmérő. Volt már 15 fokban dörgés és zivatar is karácsonykor.

1981-ben ugyanakkor igazi téli idő volt karácsonykor Vasban, a hóvastagság elérte a 20-25 centimétert. Három évvel később december 24-én 4 centis, 25-én 8 centis hó hullott. Különösen hideg volt 2001-ben, 24-én reggel mínusz 18 fokig hűlt le a levegő, 2003-ban december 25-én mínusz 13,9 fok volt.

A jelenlegi modellek karácsony másnapjára lehűlést mutatnak,

de még nagy kérdés, hogy ez mennyire bizonyul tartósnak.

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTI/Komka Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.