Szobrot kaphatnak Gyurcsány áldozatai

A gyurcsányi rendőrterror 2006-os áldozatainak állítana emlékművet Szilágyi Ákos. Célja, hogy a fél szemére megvakított, egy éve elhunyt Nagy László tragédiáján keresztül szimbolizálja a magyar nemzet ellen elkövetett gyalázatot. A szobor megvalósításának védnöke a világhírű szívsebész, Papp Lajos professzor.

2024. 01. 05. 10:07
Borítókép: 2006. október 23. Nagy Lászlót egy rendőr gumilövedéke örökre megnyomorította Fotó: (Europress/AFP)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2006-os gyurcsányi rendőrterrorban a fél szemére megvakított valamint a brutális hatalmi fellépés többi áldozatának emlékére állítana maga tervezte szobrot Szilágyi Ákos, aki most aláírásgyűjtésbe kezdett, hogy az emlékmű megvalósulhasson. Az évről évre megrendezett Nemzet zászlója az Andrássy úton rendezvény ötletgazdája, szervezője úgy fogalmazott, a szobrot a Dohány utca torkolatában állítanák fel, ott, ahol az egyik áldozat szemét – vadállati kegyetlenséggel, szabályzatellenesen – gumilövedékkel lőtték ki a rendőrök. 

A lövést követő pillanat – ahogy az áldozathoz egy másik tüntető lehajol, és a karjába fogja – egy többrétegű szimbólum: mártírium, irgalom, testvériség, elnyomás, szabadság- és igazságvágy, magyar sors. Ennek a pillanatnak és ennek a szimbólumnak kívánunk egy emberléptékű szobor formájában emléket állítani az eredeti helyszínen

 – fogalmazott Szilágyi Ákos.

Meglátása szerint két dolog ad aktualitást a jelenlegi kiállásnak. Egyfelől a közelmúltban véget ért a Budaházy György nevéhez kötött Hunnia-per, amivel Szilágyi szerint a napi közbeszédből végleg eltűnik 2006. 

– Ugyanakkor a 2006-os rendőrterror óta felnőtt egy új generáció, amelynek tagjai szinte semmit nem hallottak a véres eseményekről. Akik szerint ezek elkövetője egy kedves, humoros, öregedő politikus bácsi. Miközben 1989, a rendszerváltás óta ő volt az első, aki kezet emelt a nemzetére

 – hangsúlyozta az ötletgazda, aki szerint a közelgő választásokig mindenkihez el kell jutnia a valós tényeknek 2006-ról, hogy tájékozott fiatalok tudjanak megfontolt döntést hozni, amikor közös jövőnkről szavaznak 2024 júniusában.
Szilágyi Ákos a saját bevallása szerint maga is jelen volt Nagy László szemkilövésénél. – Végig követtem néhány méterről az eseményeket a Dohány utca bejáratánál. Laci a barátunk volt. Sajnálatos módon múlt év decemberében, épp egy esztendeje hunyt el. Nem bírta tovább az élhetetlenségig szétroncsolt életének nehézségeit – fogalmazott, hozzátéve,

 ez a szoborcsoport nem Laciról szól – bár méltó emléket állít neki is –, de a tragédiáján keresztül szimbolizálja a nemzetünk ellen elkövetett gyalázatot. 

Emlékezetes, Nagy László egy békés megemlékezésre indult még 2006. október 23-án, amikor gumilövedékkel eltalálta egy rendőr, ő pedig azonnal elvesztette az eszméletét. A golyót a férfi szájpadlásán át szedték ki, öt éven át járt utókezelésekre, a bal szeme látását elvesztette. Depresszióssá vált, több betegsége is lett, rokkantként leszázalékolták. Elvesztette a munkáját, a szerelmét, és az utcára került.
A több száz civil súlyos sérülését okozó 2006-os őszi brutális rendőri fellépés után kilenc évvel a rendőri vezetők perében a Fővárosi Törvényszéken a 14 vádlottból 12-t felmentettek, ketten mindössze megrovást kaptak a katonai tanácstól, ami a 43 éves Nagy Lászlónak megalázó ítélet volt. Nagy akkor úgy fogalmazott, érthetetlen, hogy ennyivel megúszta mindenki, aki részese volt annak a szörnyű eseménynek. – Soha nem derül már ki az sem, valójában ki adta le azt a lövést – mondta később Nagy László, aki 

pár éve megjelent Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök egyik lakossági fórumán, ahol több 2006-os áldozattal szerették volna számon kérni a volt kormányfőt, ám Gyurcsány a fórum közönsége előtt megalázó módon beszélt Nagy Lászlóról.

Nem Nagy volt az egyetlen, aki a 2006-os rendőrterrorban megvakult. Cs. Attila szintén 2006 őszén vakult meg a gumilövedékektől, ő 2013-ban lett öngyilkos. Összesen 14 szemkilövésről, csaknem ezer ember testi-lelki sérüléseiről és kétszáz súlyos sérültről tudni.

A szobor megvalósításának védnöke Papp Lajos professzor.

 

Borítókép: 2006. október 23. Nagy Lászlót egy rendőr gumilövedéke örökre megnyomorította (Fotó: Europress/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.