Több terrortámadással fenyegetőzött egy budapesti férfi + videó

A Hamász nevében is küldött fenyegető üzenetet.

2024. 01. 18. 17:36
PORTIK Tamás
Budapest, 2023. június 16. Portik Tamás (k) vádlott a Fõvárosi Törvényszéken 2023. június 16-án. A bíróság húsz év fegyházbüntetésre ítélte Portik Tamást az 1996-os ügetõi merénylet és gyermekkori barátjának 1999-es meggyilkolása ügyében elsõ fokon. A másodrendû vádlott, K. Gábor 14 év fegyházbüntetést kapott. MTI/Illyés Tibor Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Terrortámadásokról – köztük a bécsi főpályaudvar felrobbantásáról – küldött fenyegető e-maileket a rendőrségnek, ezért a Budakörnyéki Járásbíróság nem végleges, de végrehajtható végzésével elrendelte a letartóztatását a gyanúsítottnak – közölte a Budapest Környéki Törvényszék csütörtökön az MTI-vel. Közleményük szerint a gyanúsított hétfőn mobiltelefonnal több e-mailt is küldött az Országos Rendőr-főkapitányságnak, a Készenléti Rendőrségnek és a fővárosi kerületi rendőrkapitányságoknak, amelyekben 

kérte, hogy küldjék ki lakcímére a bevetési osztályt, a „TEK-et”,

illetve jelezte azt is, hogy lőfegyvere és lőszere van. Ennek bizonyítékául az egyik levelében lőfegyvernek látszó tárgyakról küldött képet.

A gyanúsított később a váci rendőrkapitányság központi e-mail-címére is küldött elektronikus üzenetet, amelyben további komoly félelem keltésére alkalmas dolgokat írt. Levelében személy elleni erőszakkal és közveszélyt okozó bűncselekménnyel fenyegetett. Hasonló e-maileket küldött a győri rendőrkapitányság központi e-mail-címére is, 

amelyek tartalma leginkább Bécs elleni terrortámadásokra utaltak.

A bíróság a fenyegetések súlyára és a kiszabható büntetés mértékére, továbbá arra, hogy tettét folyamatban lévő büntetőeljárás hatálya alatt, továbbá ismétlődően követte el, a gyanúsított letartóztatásáról döntött. A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírája meghallgatta a gyanúsítottat, és az ügyészi indítvánnyal részben egyetértve elrendelte a letartóztatását legfeljebb egy hónapra az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben. A döntést az ügyész tudomásul vette, a gyanúsított és védője fellebbezést nyújtott be ellene, így a végzés nem végleges, de végrehajtható.

A Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság rendőrei 

mindössze pár óra alatt elfogták a 27 éves gyanúsítottat egy budapesti, IV. kerületi lakásban.

Tájékoztatásuk szerint a férfi által küldött levelekben olyan kifejezések szerepeltek, mint „lángba borítom ma éjjel a várost”, „lőfegyvert és lőszert tartok”, „felrobbantom az egész várost – Allahu Akbar” vagy „a Hamász nevében terrortámadást tervezek”.

Tettét, elmondása szerint viccnek szánta,

a rendőröknek azzal magyarázta, hogy kedvenc zenekara a Hooligans, és a Lángba borítom a várost című nótájuk szolgáltatta számára az alapötletet, továbbá kíváncsi volt arra is, hogyan érkeznek ki a bevetési egységek otthonához. A rendőrök a férfit őrizetbe vették, ellene terrorcselekmény elkövetésével fenyegetés gyanúja miatt indult eljárás.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.