Ezért hozhat áttörést a svédasztalos menza + videó

Az otthon felvett szokásokon nagyon nehéz változtatni.

2024. 02. 22. 0:07
null
Budapest, 2017. december 19. Diákok ebédelnek Budapesten a Harmat Általános Iskola menzáján 2017. december 19-én. Az intézményben ezen a napon Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelõs államtitkár sajtótájékoztatót tartott az ingyenes szünidei gyermekétkeztetésrõl. MTI Fotó: Illyés Tibor Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sok szülő panaszkodik, hogy gyermeke nem eszi meg az iskola menzáján kapott ételt, csak beletúrnak, és üres hassal érnek haza. Eközben az iskolai étkeztetésre havonta 10-15 ezer forintot is elköltenek. A Hungast üzletfejlesztési igazgatója, Páger Zsolt úgy gondolja, hogy a svédasztalos iskolai étkeztetés bevezetése megszüntetné az ilyen típusú problémákat – írja a Heves Vármegyei Hírportál.

A szabadszedéses projekt 2023 tavaszán kezdődött 24 iskolában, miután a Hungast Svédországban járva tapasztalatokat gyűjtött az ottani szolgáltatóktól. A külföldön látottak alapján az iskolákban is jól működtethető a svédasztalos rendszer, a kezdeti tapasztalatok pedig igazolták, hogy belföldön is lehet létjogosultsága egy ilyen kísérletnek.

 

Nem kell annyi ételt kidobni

A kezdeményezés egyik legjelentősebb eredménye a cég szerint, hogy

az ételmaradék mennyisége majdnem a felére csökkent.

Erre nagy szükség is van, hiszen Magyarországon a közétkeztetésben  az étel 27 százalékából lesz hulladék, vagyis az évi 200 ezer tonnából több mint 50 ezer tonna.

 

Az otthoni szokásoktól nehéz elrugaszkodni

Az élelmezésvezető szerint jó ideig a legproblémásabb a sószegény étrend összeállítása volt. A szakértő azt ajánlja, hogy zöld fűszerekkel, több fokhagymával, petrezselyemmel, zellerrel és paradicsommal gazdagabb ízű ételeket lehet kreálni. Azt is kifejtette, hogy szerinte az otthonról hozott szokások nagyon nehezen változtathatók meg.

Ott, ahol ma is a zsírosabb, cukrosabb ételeket részesítik előnyben, nem lehet azon csodálkozni, hogy a menzai koszt nem mindenkinek ízlik.  Az sem szerencsés, amikor a szülők reggeli helyett csokoládéval, csipsszel indítják útnak a gyereket. Ezen a szemléleten csak a védőnővel, a pedagógusokkal és a szülőkkel együttműködve lehet változtatni.

A svédasztalos menza bevezetésével azonban igazi áttörést lehetne elérni a közétkeztetésben

– vallja a szakértő.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.