Így halad hazánk legnagyobb sztrádaalagút-építési projektje + videó

Az ütemtervnek megfelelően márciusban megkezdődhet a gyorsforgalmi út végleges pályaszerkezetének kialakítása is.

2024. 02. 27. 17:48
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A déli és az északi járatban egyaránt lezárultak már az M85-ös gyorsforgalmi út alagútjának szerkezeti munkálatai, így márciusban megkezdődhet a pályaszerkezetet befejező bazaltbeton terítése – közölte a Magyar Építők.

Az aszfaltozási munkálatokat követően márciusban kezdődhet meg a pályaszerkezetet befejező bazaltbeton terítése (Fotó: Magyar Építők)

Az M85-ös gyorsforgalmi út zárószakaszán épülő alagút kivitelezője az SDD Konzorcium, amelynek tagjai a Dömper Kft., a Subterra–Raab Kft. és a Pannon–Doprastav Kft. Az Építési és Közlekedési Minisztérium beruházása

a 780 méteres alagútpár mellett a Fertőrákos csomópont és a soproni országhatár közötti 4,2 kilométeres négysávos út kivitelezését is tartalmazza, továbbá az északnyugati soproni elkerülő út megépítését.

A 2020 októberében indult projekt teljes költsége 53 milliárd forint.

A déli járatban január végén megtörtént a 17 centiméter vastag CKT–4 hidraulikus kötőanyagú alapréteg, valamint a négy centiméter vastag AC–11 elválasztó aszfaltréteg behúzása teljes hosszban. Az AC–11 aszfaltréteg azért is jelentős, mert ezután kezdik meg az alagút belső falazatára rákerülő bevonat előkészítését. Ennek során a fogadó betonfelületet tisztítják, majd festékszóró segítségével felhordják a bevonat rétegeit.

Fotó: Magyar Építők

A kivitelezési beszámoló szerint az ütemtervnek megfelelően az autóút végleges pályaszerkezetének kialakítása is elindulhat.

A pályaszerkezet felső rétegének kiépítését, azaz a 26 centiméter bazaltbeton terítését márciusra tervezi az SDD Konzorcium. Ehhez a munkafázishoz többek közt teljesülnie kell mindkét járatban a járdabetonozásnak, a bevonatkészítésnek, a kábelbehúzásoknak és a szerelvényezésnek a boltozatban. Továbbá az északi járatban a korábban említett munkafolyamatokat is be kell fejezni, valamint a 17 centiméteres CKT–4 réteg, illetve a négy centiméteres AC–11 elválasztó réteg terítését.

A bazaltbeton kivitelezése után a már nagyrészt beépített forgalomtechnikai és vezérléstechnikai elemek befejezése következhet fő feladatként, valamint az alagútirányításért felelős szoftver, azaz a SCADA felélesztése és a rendszerelemek üzempróbája.

Borítókép: Az alagút (Forrás: Magyar Építők)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.