Ma kellene lemondania Varju Lászlónak és Fekete-Győr Andrásnak

A megoldást most is Gyurcsánytól várják.

2024. 02. 26. 12:23
HZ1_4204
20240222 budapest fovarosi itelotabla varju laszlo valasztas rendje elleni buntett es mas buncselekenyek vadjaval itelet hozatal havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amint arról lapunk is beszámolt, bűnösnek nyilvánították Varju Lászlót, a Demokratikus Koalíció (DK) parlamenti képviselőjét testi sértés bűntettében. Az ítélethirdetésen megjelent Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke, Gréczy Zsolt, a párt parlamenti képviselője, valamint Rónai Sándor, a DK európai parlamenti képviselője. Az ügyész beszéde alatt alatt a teremben lévő DK-s pártaktivisták időnként hangos nevetéssel reagáltak a vádbeszédben elhangzottakra. 

Varju László azt állította: semmilyen fajta bűncselekményt nem követett el.

Arról szintén beszámolt lapunk, hogy Gyurcsány Ferenc megtámadta a bíróságot egy korábbi, Fekete-Győr András elleni ítélet miatt. Fenyegetőzött, nyíltan nyomást gyakorolt ügyészekre és bírókra, azt emlegetve, hogy néhány nap múlva Varju László ellen ítélethirdetés lesz.  Azt megelőzően nem sokkal másodfokon egy év börtönbüntetésre ítélték Fekete-Győr Andrást, a Momentum bukott elnökét. A 2018-as kormányellenes tüntetésen eldobott füstgránát és az azt követő lökdösődés miatt emeltek vádat ellene. A büntetést a bíróság két év próbaidőre felfüggesztette. Szarvas Koppány Bendegúz, a párt másik tagja esetében maradt a felfüggesztett szabadságvesztés.

A két liberális politikus a rendőrökre támadt még 2018 decemberében az Országház előtt tartott tüntetésen. A vád szerint Szarvas Koppány Bendegúz a rendezvény alatt meggyújtott egy pirotechnikai eszközt, és a Parlament épületét biztosító rendőrök felé dobta, amikor még füstölgött. Másnap a két politikus ismét megjelent a Kossuth téren, mindketten meggyújtottak, majd a rendőrök felé dobtak pirotechnikai eszközöket.

A Hír TV felidézte, hogy az elsőfokú ítélet felmentette a két momentumos politikust, de az ügyészség súlyosításért fellebbezett. Az ügyészség képviselője kérte, hogy Szarvas Koppány Bendegúzt és Fekete-Győr Andrást is mondja ki bűnösnek a törvényszék csoportosan elkövetett, hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt, és ítélje őket felfüggesztett szabadságvesztésre. A másodfokú tárgyaláson a Fővárosi Törvényszék ítélete szerint mindkét vádlott hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt bűnös. Fekete-Győr Andrást egy év börtönbüntetésre ítélték, ezt azonban két év próbaidőre felfüggesztette a tanács. Szarvas Koppány Bendegúz esetében a jogi minősítést változtatta meg a törvényszék az elsőfokú végzéssel szemben, így maradt a felfüggesztett szabadságvesztés. Az ítélet nem jogerős, 

Fekete-Győr András a védőjével együtt már fellebbezett a döntés ellen,

így az ítélőtáblán folytatódik az ügy. Fekete-Győr András esetében többen követelték a lemondást a példátlanul súlyos ítélet után.

 

Kocsis Máté: Varju távozzon a közéletből!

Varju László gyurcsányista képviselő elítélése kapcsán a Fidesz frakcióvezetője azt mondta, hogy

a mai nappal haladéktalanul távozzon a közéletből.

Mint emlékeztetett: az elmúlt időszakban is volt egy hasonló ítélet Fekete-Győr András kapcsán, és Kocsis azt mondta, hogy ő is távozzon a magyar közéletből. Leszögezte:

ez az erőszakosság nem idegen a baloldaltól. 

 

Felelősségvállalás helyett mártírkodik a két politikus

Ahelyett, hogy Varju László és Fekete-Győr András bocsánatot kérne, és a választói szemébe nézne, képtelen módon a kormányra mutogat, és áldozatpózba helyezkedve próbálja eljátszani a mártír szerepét

– mutatott rá a lapunknak adott interjúban ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász. A DK elnökének fenyegetése mellett sem tudott elmenni szó nélkül: szavai szerint azután, hogy Gyurcsány nyíltan megfenyegette az igazságszolgáltatásban dolgozó bírákat és ügyészeket, 

egy angolszász eljárásban minimum a bíróság megsértéséért felelne, de ennél akár súlyosabb következményekkel is szembe kellene néznie.

A botrányba keveredett két politikus lemondása az országgyűlési képviselői helyről sokak szerint arányos lépés lenne

– vélekedett az alkotmányjogász, majd kiemelte: a DK képviselőjének esetében ráadásul a másodfokú ítélet által a választás rendje elleni bűntettet és a garázdaság vétségét jogerősen megállapították, ami az ő esetében még inkább indokolná a lépést.

 

A baloldalon a bűnöknek sincs következményük

Több baloldali párt esetében az tapasztalható, hogy a jogsértő vagy éppen vállalhatatlan tetteknek nincsenek következményei – hívta fel a figyelmet ifj. Lomnici Zoltán. Hozzáfűzte: a baloldalon a bűnöknek sem, a polgári, konzervatív oldalon a hibáknak is van következményük. 

Gyurcsány Ferenc, Gréczy Zsolt, Niedermüller Péter, László Imre, Gyöngyösi Márton is olyan prominens baloldali pártpolitikusok, akik nem távoztak a politikából, de még a pártjukból sem, holott ezt meg kellett volna tenniük

– sorolta az alkotmányjogász.

 

Válság a baloldalon

A választókat meglepetésként érhette, hogy Gyurcsány Ferenc a Momentummal való korábbi kisebb-nagyobb konfliktusokat félretéve ugyanúgy beállt Fekete-Győr, mint Varju mögé. A jelenség kapcsán ifj. Lomnici Zoltán felhívta a figyelmet arra, hogy az amerikai nagykövet az elmúlt időszakban többször terelgette, sőt felügyelte a magyar baloldali politikusokat.  Az alkotmányjogász szerint ebből tisztán látszik: 

az ellenzéket esetlegesen irányító külső erők nem tűrik a különutas politikát és a széthúzást,

ami pedig a két évvel ezelőttinél súlyosabb választási, alkotmányos és szuverenitási válságot vetít előre a magyar baloldalon.

 

Mondjon le a mandátumáról, akit erőszakos bűncselekményért elítélnek

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a Magyar Nemzetnek elmondta: minden jogkövető ember elvárja, hogy ha egy politikust ilyen súlyos, erőszakos bűncselekmény miatt megbüntetnek, akkor mondjon le a mandátumáról. Ezt azzal kapcsolatban mondta, hogy elítélték Varju Lászlót, a Demokratikus Koalíció, illetve Fekete-Győr Andrást, a Momentum parlamenti képviselőjét. Hozzátette, hogy nem igazán van egyértelműbb helyzet annál, amikor valakit másodfokon elítélnek, ráadásul erőszakos bűncselekményért. 

A politikai pályája véget kellene érjen, amikor a bíróság is kimondja róla, hogy rendőrökre támadt, erőszakos és a választás rendje elleni bűncselekményt követett el, megállapítva a képviselő felelősségét

 – mondta Rétvári Bence. Hozzátette, hogy az elítélt képviselők politikai közösségének lépnie kellene, és azt mondani, hogy ilyen emberekkel nem vállalnak közösséget. Ezzel azok, akiknek elfogadható, hogy erőszakos bűnözők legyenek vezető politikusok, azt üzenik: elfogadott a politikai célból alkalmazott erőszak, a törvényeket nem kell betartani. A videók alapján kézzelfogható, egyértelmű bizonyítékok vannak a bűncselekményre, a bíróság ezeket figyelembe vette, és ítéletet hozott. 

A baloldaliak ehhez úgy állnak hozzá, hogy ők politikusok, rájuk a szankciók nem vonatkoznak, nekik nem kell a jogkövetkezményeket vállalniuk, így a parlamenti mandátumokról sem szükséges lemondani

 – mondta az államtitkár. Elmondása szerint a mostani eset üzenete az, hogy ezentúl minden baloldali politikus a baloldal szerint nyugodtan követhet el erőszakot és választás rendje elleni bűncselekményt. 

A megoldást most is Gyurcsánytól várják 

Az államtitkár elmondta azt is, hogy a Momentum, ami korábban megújulást hirdetett, és azt vallotta, hogy a gyurcsányi időszakhoz képest egy új erőt, szemléletet képvisel a magyar baloldal nyugatos, oxfordi nemzedékeként, most beállt Gyurcsány védőernyője alá. Az egykori Momentum-elnök, Fekete-Győr András a bukott kormányfőtől kért védelmet, miután elítélték köztörvényes bűncselekményért. 

Ezzel a Momentum azt választotta, hogy a Gyurcsány-párt ifjúsági tagozata lesz, semmilyen új erkölcsi mércét vagy új politikai kultúrát nem hoztak, csak Gyurcsány védelmét kérik, most már akár büntetőügyben is

– mondta Rétvári Bence. 

Varju László és Fekete-Győr András esetében nemcsak világos ítélet született, hanem azt is tudjuk, hogy a két személy, amit tett, azt tudatosan tette, így ebben a helyzetben az lenne a minimum, hogy távoznak a közéletből. Még ma, a tavaszi ülésszak első napján.

 

Borítókép: Gyurcsány Ferenc és Varju László (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.