Vitézy ötletével szédítette a balos polgármestereket Karácsony

Úgy tűnik, Karácsony Gergely felbátorodott a Lázár Jánossal megkötött egyezség után, és főpolgármesteri ciklusa végén elkezdett nagyobb szavakat használni. A Magyar Önkormányzatok Szövetségének mai ülésén felvázolta a regionális BKK tervét, amelyet egy hónapja már Vitézy Dávid a nyilvánosság elé tárt.

2024. 02. 07. 15:13
KARÁCSONY Gergely
Budapest, 2023. május 22. Karácsony Gergely fõpolgármester beszédet mond a 3-as metró felújított Nagyvárad téri állomásának avatásán 2023. május 22-én. Átadták a metróvonal Lehel téri és Nagyvárad téri, megújult állomásait, ezzel befejezõdött a vonal öt és fél évig tartó rekonstrukciója. MTI/Mónus Márton Fotó: Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összeült a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) baloldali elnöksége, akik a megbeszélés utáni sajtótájékoztatón többek között a közösségi közlekedés kérdésével foglalkoztak. Karácsony Gergely, Budapest vezetője a márciusban életbe lépő, új rendszerről beszélt és megosztotta jövőbeli elképzeléseit is. 

A főpolgármester felidézte, hogy milyen lesz az új bérletrendszer, amit a Budapesten közlekedők márciustól használhatnak majd. Karácsony Gergely szerint a Lázár Jánossal kötött megállapodással létrejövő új rendszer minden agglomerációban élőnek az utazását meg fogja könnyíteni, azt is hozzátette, hogy ez egy első, bár igen jelentős lépés.

A MÖSZ elnökségi ülésén nagy támogatottsága volt annak a javaslatnak, hogy menjenek tovább ezen az úzon, mert

akkor lesz igazából jó minőségű a közösségi közlekedés a közép-magyarországi régióban (Pest vármegyében), hogyha egy egységes megrendelői szervezet is föláll.

Jelenleg a BKK látja el Budapest határain belül azt a feladatot, hogy megrendelje azt a közösségi közlekedési szolgáltatást, amit aztán a szolgáltatók nyújtanak a budapestieknek és a Budapesten közlekedőknek – tette hozzá.

Ha egy igazából jól átgondolt és egységes rendszert szeretnénk, akkor ezen a határon is túl kell lépnünk, és létre kellene hozni az egész közép-magyarországi régióra egy egységes közösségi közlekedő megrendelő szervezetet

– mondta Karácsony Gergely. Hozzátette: tehát tulajdonképpen egy olyan megrendelő szervezetre tesznek javaslatot, amelynek a tulajdonosai nemcsak a fővárosi önkormányzat és az állam lennének, hanem az érintett agglomerációs települések önkormányzatai is.

A regionálisan működő BKK ötlete nem új keletű. Vitézy Dávid már az év elején – január 3-án – arról írt közösségi oldalán, hogy 

az ideális egy regionális BKK lenne, de ennek nem sok esélyét látom.

Bár akkor még nem tartotta valószínűnek a felvetést, csak kicsivel több mint egy hónapot kellett várnia arra, hogy Karácsony Gergely prezentálja „új” ötletét a MÖSZ elnökségi ülésén.

Vitézy Dávid már nem először körözte le Karácsony Gergelyt szakpolitikai kérdésekben. A közlekedési területen tanúsított kompetenciakülönbség – Vitézy javára – olyan erősen megmutatkozik, hogy a fővárost irányító baloldali pártok soraiban felütötte a fejét a bizonytalanság Karácsony Gergely személyét illetően. Úgy tűnik, Vitézyvel ugyanis érdemi kihívót kaphat a főpolgármester, akitől ő maga is megijedt.

– Az elmúlt hónapban szinte a teljes kampány a közlekedésszervezési kérdésekre redukálódott, ami a jelenlegi egyetlen színpadon lévő kihívó személye és szakmai múltja miatt nagyon előnytelen számunkra – kommentálta lapunknak Vitézy Dávid lehetséges jelöltként való felbukkanását és az elmúlt hetek fejleményeit egy MSZP-közeli forrás. 

– Ezek mellett vannak ki nem kényszerített hibák és ügyek – fogalmazott forrásunk. Ilyen témák például a járatritkítás vagy Walter Katalin „pulykázós” esete. – Ezek komoly lehetőséget kínálnak az ellenfeleknek, de különösen Vitézy Dávidnak, aki láthatóan le is csapja a magas labdákat – mondta beszélgetőpartnerünk.

Borítókép: Karácsony Gergely (Fotó: MTI/Mónus Márton)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.