Fontos szakasza zárult le az igazságügyi reformnak

Az Országos Bírói Tanács (OBT) és az Országos Bírósági Hivatal (OBH) bejelentette az OBT inkubációs folyamatának lezárulását, amivel az OBT önálló jogi személlyé vált.

2024. 03. 06. 16:00
HZ1_9736
20240306 budapest orszagos biroi tanacs es az orszagos birosagi hivatal kozos sajtotajekoztatoja havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly nyár elején lépett hatályba az igazságügyi reformról szóló törvény, amelynek két fő fókuszpontja volt: az egyik hivatásrenden belüli, a másik pedig a hivatásrendet meghaladó, az ország egészét érintő. A hivatásrenden belüli az Országos Bírói Tanács jogi személyiségének megteremtése, önálló költségvetési szervvé válása és az együttdöntési jogosultság bevezetése. A hivatásrendet meghaladó pedig az a mérföldkő volt, amely az európai uniós forrásokhoz jutásban segített – idézte fel Senyei György, az OBH elnöke.

Az igazságügyi reformot követően az OBT jogköre mostanra kiszélesedett,  jogi személlyé vált, önálló költségvetési szerv lett. A felügyeleti jogkört egy együttdöntési jogosultság váltotta fel

 – mondta az OBH elnöke. Hozzátette: ezt előzte meg a kilenc hónapos inkubációs időszak, amiben az OBH a két szervezet közötti munkamegosztási megállapodás alapján segítette az OBT-t.

A két szervezet közti megállapodást tavaly tavaly júliusban írták alá, decemberben átnézték és megvizsgálták a végrehajtás helyzetét, idén február végén Szabó Péterrel, az OBT elnökével pedig aláírták az inkubációs időszak lezárultáról szóló jegyzőkönyvet.

HZ1_9497
Fotó: Havran Zoltán

Az OBH bírósági koordinációs és felügyeleti főosztálya végezte a koordinációs feladatokat az OBH és az OBT között. Arra törekedtek, hogy minden olyan feltételrendszert kialakítsanak, ami segíti az OBT-t a későbbi önálló működésben – ismertette Fazekas Sándor, a főosztály vezetője, aki sikernek tartja az elmúlt kilenc hónapot.

Szabó Péter, az OBT elnöke kiemelte: az inkubációs időszak lezárása után, 2024. március 1-jétől az OBT „minden szempontból nagykorú lett” és mostantól az OBH közreműködése nélkül kell eleget tennie alkotmányos, illetve egyéb törvényben rögzített kötelezettségének.

A jogszabályi háttér adott ahhoz, hogy az OBT a törvényben rögzített hatásköreit megfelelően tudja végezni

– hangsúlyozta Szabó Péter.

Az igazságügyi alkalmazottak illetményével kapcsolatban elhangzott: az OBT február végi ülésén foglalkozott a bérhelyzettel, és jogszabályalkotási kezdeményezéssel élt az Igazságügyi Minisztériumnál. Javasolták az alapilletmény emelését 2024. január 1-jéig visszamenő hatállyal 35 százalékkal, a valorizáció bevezetését és a pótlékok emelését is.

Borítókép: Az Országos Bírói Tanács és az Országos Bírósági Hivatal közös sajtótájékoztatója (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.