Nagy Márton elárulta, mi állhat a Spar-botrány hátterében

A miniszter kikérte magának az üzletlánc vezetőjének nyilatkozatát.

Forrás: Világazdaság2024. 03. 19. 19:03
NAGY Márton
Budapest, 2024. február 15. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter elõadást tart a Magyar Compliance Akadémia budapesti rendezvényén a Gazdasági Versenyhivatal rendezvénytermében 2024. február 15-én. MTI/Lakatos Péter Fotó: Lakatos Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzetgazdasági miniszter a Világgazdaságnak értékelte a Spar körül kipattant botrányt. Nagy Márton úgy látja, az osztrák cég vezetőjének megjegyzései álhírek, amelyek alááshatják a befektetők bizalmát Magyarország felé. Sejti azonban, hogy mi húzódhat meg az ügy hátterében.

A miniszter úgy látja, hogy az egész ügy robbanópontja a hétvégi interjú volt, amelyet Hans Reisch Spar-vezér adott. Azzal ugyanis „egyrészt álhír terjesztésébe kezdett, másrészt olyan hangnemet ütött meg, ami nem illő” – fogalmazott Nagy Márton.

Abban nincs semmi ördögtől való, ha valaki a kormány egyik adónemét megtámadja. Az unióban vagyunk, lehet az európai bírósághoz fordulni. Bár jelezném, hogy a kritizált kiskereskedelmi különadót az uniós igazságszolgáltatás egyszer már jóváhagyta

– jegyezte meg a miniszter. 

Az viszont nem járja, hogy Reisch úr nem alátámasztott híresztelésbe kezd arról, hogy Magyarország nem befektetőbarát. Az általa tett pejoratív megjegyzések ugyanis alkalmasak arra, hogy csökkentsék a befektetők bizalmát Magyarország irányában. Ez már nem megfelelő, üzleti szempontból sem, ezért ezt kikérjük magunknak

– szögezte le a miniszter, aki kiemelte: a valóság ezzel szemben az, hogy Magyarországra ömlik a nyugati és keleti FDI, azaz a külföldi működő tőke, sorra indulnak a beruházások. Szerinte a kialakult helyzetet azért is kell tisztázni, mert álhírről van szó.

Ezek álhírek, és nem kívánom részleteiben kommentálni, hogy az osztrák Spar vezérigazgatója a magyar állam, a magyar kormány befektetői politikáját próbálja meg rombolni

– jelezte a miniszter, aki szerint ez nem üzleti, hanem politikai ügy.

Nagy Márton beszélt arról is, hogy részben érti, mi lehetett a kirohanás mögött: Ausztriában ősszel választásokat tartanak, a kampányba pedig szeretik belekeverni Magyarországot. – Ennek szól ez az egész, az osztrákok választásra készülnek – részletezte Nagy Márton.

A minisztert megkérdezték arról is, hogy vajon eladó-e a Spar Magyarország, mire ő azt válaszolta, hogy ez az üzleti szféra kérdése, és a kormánynak semmi köze hozzá.

Borítókép: Nagy Márton (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.