Több mint nyolcszázmilliót bukhat Cegléd a befuccsolt beruházások miatt

A ceglédi Északi Ipari-Kereskedelmi Övezet bővítése körül komoly problémák vannak kibontakozóban. A Magyar Nemzet információi szerint a baloldal által támogatott Csáky András polgármester vezetése alatt annyira elhanyagolták a beruházást, hogy nem készül el a szükséges infrastruktúra a többször módosított határidőre sem, így a településnek vissza kell fizetnie a teljes 650 milliós támogatást.

2024. 03. 24. 6:25
A ceglédi Északi Ipari-Kereskedelmi Övezet bővítésének építkezése Forrás: Facebook/Csáky András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A ceglédi közgyűlés még az előző Fidesz–KDNP-s polgármester hivatali idejében, 2016. június 23-án döntött arról, hogy pályázatot nyújt be a Versenyképes Közép-magyarországi operatív programhoz a település Északi Ipari-Kereskedelmi Övezetének bővítésére. A projekt összege 500 millió forint volt, amihez önrészt sem kellett vállalni. A beadott pályázatban az önkormányzat vállalta az ipari terület könnyű közúti megközelíthetőségének biztosítását infrastrukturális fejlesztések révén, teljesen közművesített telkek kialakítását, valamint szolgáltatóház építését és működtetését. A pályázatot a város 100 százalékos önkormányzati tulajdonában lévő gazdasági társaság, a Ceglédi Városfejlesztési Kft. előkészítésében nyújtották be. Az önkormányzat 2017-ben nyert a pályázaton, így elkezdődhetett a tervezési szakasz.

A projekt tervezési fázisában az útépítés, a magasépítés, a csatornarendszer, az elektromos és távközlési hálózat  tervei, tervezői költségvetései 2019 második felére elkészültek. A piaci ár pontos feltérképezése érdekében az önkormányzat elkészítette a közbeszerzési eljáráshoz szükséges dokumentációt, amit az európai uniós források felhasználásáról szóló jogszabályoknak megfelelően a közreműködő szervezet jóváhagyott.

 

Változott a terv

A közbeszerzést 2019 végén írták ki, miután megkezdte munkáját a baloldal által támogatott Csáky András vezette önkormányzat, de tudomásunk szerint csak az útépítésre érkezett be érvényes ajánlat, a többi munkára 2020 januárjában újabb eljárás indult. Az útépítést a Colas Út Építőipari Zrt. nyerte el, amely meg is kezdte a beruházást 2020 nyarán. Az építőipari árak ekkorra már olyan mértékben növekedtek, hogy a projekt sikeres megvalósulása ellehetetlenült volna, ezért Földi László KDNP-s országgyűlési képviselő közbenjárásával sikerült elérni, hogy újabb támogatás érkezzen. 2020 júliusában további 150 millió forinttal, 650 millió forintra emelkedett a beruházás teljes költségvetése. Időközben a beruházás műszaki tartalma is csökkent, a szolgáltatóház megépítését elvetették.

Információink szerint a beruházással kapcsolatban 2021 és 2023 között nem történt érdemi előrelépés, Csáky András polgármester folyamatosan csak a határidők meghosszabbítását kérte az irányító hatóságtól. A többször módosított – és jelenleg is érvényes – támogatási okirat alapján

a projekt megvalósításának határideje 2023. június 30-án, az elszámolásé pedig 2023. szeptember 30-án járt le.

Ezeket az időpontokat is módosítani szerette volna a polgármester, de ezt dokumentumokkal már nem tudta igazolni. Az irányító hatóság hiánypótlást kért, amire azóta sem kapott választ, így maradt az eredeti határidő. A hatóság arra is felhívta Csáky András polgármester figyelmét, hogy 2024. március 31-ig szükség lesz a projektben érintett létesítmények jogerős használati engedélyére, valamint azok fenntartását is meg kell kezdeni. Ezenkívül az önkormányzatot figyelmeztették: ha a határidőre továbbra sem érkeznek meg a megfelelő dokumentumok, akkor a megítélt támogatási összeget vissza kell fizetni.

 

Fizettek a semmiért?

Tavaly ősszel, a botrány árnyékában érvényes és eredményes közbeszerzési eljárást folytattak le, amelynek eredményeként két cég három részre bontva építette volna ki a közműveket. Információink szerint a szerződéseket tavaly december közepén mindkét céggel alá is írták.

A Magyar Nemzet értesülései szerint 2023. december 29-én készre jelentették a szennyvízhálózat kiépítését. Ezt követően a befogadott számlát információink szerint Csáky András polgármester jóváhagyásával és aláírásával kifizették. Tették mindezt úgy, hogy a projekt ezen szakasza nem készült el, és a másik két közmű kiépítése sem történt meg. Úgy tudjuk, a végszámlát mindkét cég kiállította, de kifizetés csak egy esetben történt.

 

Meghaladhatja a nyolcszázmilliót a kár

A vonatkozó jogszabályok miatt ez a nem teljesült projekt rontja a későbbi városi pályázatok esélyeit.

Cegléd a Top+ keretében az ipari park harmadik ütemére is pályázott, ahol 2022. december 13-án sikeresen nyert 314 millió forintot. A másik pályázat problémái miatt veszélybe kerülhet ennek a projektnek is a megvalósítása, pedig már az előleg kifizetése is megtörtént. Ezen projekt befejezésének végső határideje 2025. szeptember 30. Mindez tovább növelheti a visszafizetendő összegeket, hiszen az itt elköltött pénzek is ebbe a kategóriába tartoznak.

A városi költségvetésben akár 800 millió forintot is meghaladó lyuk keletkezhet a visszafizetési kötelezettségek miatt.

 

Átverték az önkormányzatot

A Magyar Nemzet megkérdezte a polgármestert, hogy a projektben érintett létesítmények jogerős használati engedélye meglesz-e a határidőre, illetve megkezdődik-e addigra a létesítmények fenntartása. A felvetésekre Csáky András azt válaszolta, hogy a határidőig a létesítmények fenntartása nem kezdődik el és a jogerős használati engedélyek sem állnak rendelkezésre. Arra a kérdésre, hogy valóban vissza kell-e fizetnie az önkormányzatnak 650 millió forintot, azt a választ kaptuk, hogy a támogató vonatkozó döntése folyamatban van.

Csáky Andrást kérdeztük a szennyvízhálózat kiépítéséért, teljesítés nélkül kiállított számláról is. A polgármester közölte:

a kivitelező jelentette valótlanul készre a munkát az építési naplóban, a műszaki ellenőr pedig megalapozatlanul jegyezte be, hogy megkezdhető a műszaki átadás-átvételi eljárás.

Kérdésünkre megerősítette, hogy a közműhálózat kiépítésével megbízott mindkét cég kiállította a végszámlát, és valótlan adatokat közöltek a vállalt munka elvégzéséről.

Borítókép: A ceglédi Északi Ipari-Kereskedelmi Övezet bővítésének építkezése (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.