Megvan, hol építik meg Magyarország első űrközpontját

Lehull a lepel.

Forrás: Mandiner, MTI2024. 05. 06. 13:26
Starlink satellite.
illusztráció Forrás: SpaceX
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fejér vármegyei Martonvásáron tette le Magyarország első űripari gyártóközpontjának alapkövét a 4iG Csoport, valamint a cégcsoporthoz tartozó Remred Zrt. – adta hírül a Mandiner

A gyár Európában egyedülálló moduláris technológiával, maximum négyszáz kilogramm tömegű műholdak gyártását, összeszerelését és tesztelését végzi majd – olvasható a cégcsoport közleményében, amelyben arról is tájékoztatnak, hogy a beruházást az elérhető legmodernebb technológiai megoldásokkal látják el.

Az üzem energiaellátását önálló napelempark is biztosítja majd. A négyezer négyzetméteres technológiai központban 1500 négyzetméteres speciális laboratóriumot hoznak létre, amely ISO8 és ISO5 minősítésű tisztatér technológiával rendelkezik. Továbbá az üzemben rezgés-, sokk-, mechanikai-, termo-vákuum, klimatikus-, EMC/EMI-, és akusztikus tesztekhez szükséges rendszerek is helyet kapnak.

Rámutatott továbbá, hogy „egy korábban elképzelhetetlen vállalkozás” hamarosan kézzelfogható lesz, ami azért különösen fontos, mert Magyarországon vannak nagyszerű gyárak és gyártóközpontok, de „ez magyar vállalat és magyar technológiával rendelkezik majd” – írja tudósításában az MTI.

Nagy Márton kiemelte, hogy a világban sokféle háború zajlik, hazánkat leginkább a kereskedelmi háborúk érintik a technológia és az innováció területén, mint az elektromos autózás, a mesterséges intelligencia vagy az űrkutatás. Utóbbiba Magyarország a martonvásári űripari központtal bekapcsolódik.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.