Megkezdődött a Windows 10 vészfrissítése

Pénteken a Microsoft feloldotta a Windows 10 tavalyi két főverziójának települését megakadályozó utolsó biztonsági blokkolásokat is.

Forrás: ORIGO.HU2021. 05. 10. 13:47
null
Lassan megszűnik a Windows 10 terméktámogatása Fotó: Microsoft.com
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pénteken a Microsoft feloldotta a Windows 10 tavalyi két főverziójának települését megakadályozó utolsó biztonsági blokkolásokat is, így hétvégén megkezdődött a 2019-es évjáratú rendszerein ragadt számítógépek automatikusan frissítése az újabb főverziók valamelyikére. A most frissíteni kezdett PC-k oroszlánrésze valószínűleg a legújabb Windows 10 October 2020 Update-et kapja meg – olvasható az Origo cikkében.

A nagy sietség oka, hogy a 2021. május 11-én esedékes hibajavító keddel megszűnik a Windows 10 November 2019 Update terméktámogatása, onnantól kezdve sem az otthoni és céges, sem pedig az oktatási és nagyvállalati verziójához nem készülnek többé biztonsági frissítések.

Lassan megszűnik a Windows 10 terméktámogatása
Fotó: Microsoft.com

Viszont jó hír, hogy az AdDuplex áprilisi adatai szerint a Microsoftnak sikerült a múlt hónap végére bő 11 százalékra leszorítania a kérdéses főverzió piaci részesedését, a Windows 10-es számítógépek közel 81 százaléka már valamelyik tavalyi főverzión van.

Mindeközben a Microsoft még május során elérhetővé teszi a legújabb Windows 10 May 2021 Update főverziót is, hírünk írásáig az első stabil verziójának pontos kiadási dátumát nem árulta el a vállalat.

Az eredeti cikket IDE KATTINTVA olvashatja.

Megszabadul az ősrégi ikonjaitól a Windows 10

Sok ősrégi ikont még a Windows 95 idején terveztek a grafikusok. Az elmúlt körülbelül két és fél évtizedben a Microsoft több alkalommal is frissítette a Windowsban használt ikonokat, azonban a grafikusai tipikusan csak azokkal foglalkoztak, amelyek ténylegesen használatban is voltak az operációs rendszer különböző felületein. Így fordulhat elő, hogy aki meg kívánja változtatni egy program vagy mappa ikonját, az egészen meghökkentő matuzsálemekkel találja szembe a tallózóablakban, a Windows 95-ös időkig visszanyúló ikonok is vannak a repertoárban – olvasható az Origo cikkében.

A Windows 10 idén ősszel érkező főverziójában végre leszámolhatnak ezekkel a Microsoft illetékesei, a legújabb nyilvánosan tesztelhető alfa verziójában modernizálták az ikonkészlet javát, bár azért továbbra is akadnak még benne retró elemek. Nem világos, hogy a főverzió kiadásáig a maradékot is lecserélik-e a grafikusok, vagy újból félmunkát végezve sorsukra hagyják azokat.

Az őszi Windows 10 különösen érdekesnek ígérkezik, hiszen a Microsoft látványosan felújítja majd az operációs rendszer grafikus felületét. Egyelőre nagyon kevés konkrétum érkezett a Sun Valley kódnévre keresztelt renovációs projektről, de jó eséllyel nem kell már sokat várni az új köntös leleplezésére, potenciálisan a május 25–27. között megrendezésre kerülő Microsoft BUILD 2021 konferencián hullhat le a lepel a frissített kinézetről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.