Sokkal olcsóbb egy okosotthon, mint gondolnánk

Az okosotthonok már jó ideje beszivárogtak a köztudatba, de egyelőre leginkább csak elszigetelt rendszerekként működnek. Itt egy okosizzó, amit telefonnal lehet kapcsolgatni, ott egy okos termosztát, amott pedig egy okostévé, ami képes kapcsolgatni a már említett okosizzót. De igazából teljes rendszerbe kötve, igazi okosotthonként funkcionálva ritkán látjuk ezeket.

Forrás: Origo.hu2021. 12. 21. 7:44
Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ez valószínűleg a számos gyártó rengeteg különböző intelligens eszköze és az azokat vezérlő appok, digitális asszisztensek áttekinthetetlenül magas száma miatt is lehet. Amazon Alexa, Google Assistant, Apple Siri. Ezek a legismertebb digitális asszisztensek, amelyek a legtöbb okosotthon-kompatibilis eszközt kezelik, de sajnos nem mind képesek kommunikálni az összessel – olvasható az origo.hu cikkében.

Az Apple oldalára állt gyártók például az Apple Home Kitet használják és sokszor nincs átjárásuk a Google Home rendszerébe, amit a Google Segédje irányít, így nagyon oda kell figyelnünk, hogy a telefonunkhoz és az otthoni rendszerünkhöz passzoló okos otthon kiépítésébe kezdjünk bele.

Ezt a legegyszerűbb talán úgy megoldani, hogy igyekszünk egy gyártó termékeit összeválogatni.

Az ár az egyik legfontosabb szempont

Ha pedig egy gyártó mellett szeretnénk kikötni, akkor a Magyarországon még mindig elég fontos tényezőként jelentkező árat vesszük figyelembe, ha nem is elsőként, de mindenképpen fontos érvként a sorban.

Alkatrészek, összeállítás

Az alkatrészek többségének beüzemelése elég egyszerű, hiszen az izzókat csak be kell csavarni egy lámpa foglalatába, a konnektorokat, bele kell dugni egy működő konnektorba és a többi készüléket is egyszerűen csak csatlakoztatni kell valamilyen áramforráshoz.

Ezek után le kell töltenünk okostelefonunkra a TP-link saját, Tapo nevű alkalmazását és az már pillanatok alatt felismeri az összes készüléket. Ekkor csak a beállítás marad hátra. Létre kell hoznunk egy saját virtuális lakást a valódi otthonunk mintájára és a megfelelő helységekben el tudjuk helyezni a különböző felismert okos készülékeket. Ha nem csak otthonunkat, de irodánkat is szeretnénk „felokosítani”, azt is megtehetjük, de kezelhetjük a rendszerből akár a nyaralóba telepített eszközöket is, szépen külön kezelve az otthoni rendszertől.

Használat, automatizálás

Egy okosotthon létjogosultsága többféleképpen is igazolható. Először is a takarékossággal, hiszen, ha mondjuk egy mozgásérzékelővel vezéreljük az otthon fényforrásokat, akkor biztosan csak ott lesz világítás, ahol éppen tartózkodunk, illetve a telefonunk segítségével bármikor, bárhol lekapcsolhatjuk a lámpát, ahol nincs szükség a világításra. Ez pedig a takarékosság mellett meglehetősen kényelmes dolog is. Végezetül fontos szempont még a biztonság is, hiszen az egy nagyon megnyugtató dolog, hogy a világ bármely pontjáról ellenőrizni tudjuk, hogy lekapcsoltuk-e otthon a villanyt, vagy épp az okosdugaljba csatlakoztatott vasalót.

Még biztonságosabb

És ha már a biztonság került szóba: A rendszerhez csatlakoztatott okoskamerák képesek érzékelni a mozgást és arra is képesek, hogy ha mozgást érzékeljenek, automatikusan elindítsák a videorögzítést és ezzel egyidőben riasztást küldjenek a telefonunkra is.

Így azonnal értesülünk minden behatolásról, mozgásról, ami otthon történik és ha illetéktelennek találjuk azt, már hívhatjuk is a rendőrséget. Ha pedig a kutyusunkat kapjuk rajta, amint épp a kispárnánkat szaggatja szét, a kamera hangszóróján keresztül rá is parancsolhatunk, hogy azonnal hagyja abba – ehhez egyébként sok sikert kívánunk.

Van értelme?

Az okosotthonnak tehát tényleg van értelme. Takarékosabb, kényelmesebb, biztonságosabb lehet egy ilyen rendszerrel egy háztartásban élni. És ha a leglényegesebb kérdés, az ár is érdekli, olvassa el a teljes cikket az Origó oldalán!

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.