Nem vizsgálta a magyar adósosztályzatot a Moody’s

Fellegi Tamás Péter
2019. 10. 28. 7:46
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra is a Baa3 szintű osztályzat marad érvényben Magyarországra, stabil kilátással a Moody’snál, miután a nemzetközi hitelminősítő nem vizsgálta Magyarország államadós-besorolását. A Moody’s Investors Service az Európai Unió előírásainak megfelelően előre összeállította az államadós-besorolások áttekintésének menetrendjét, és a magyar szuverén osztályzat idei második potenciális felülvizsgálati időpontját múlt péntekre tűzte ki. Péntek éjjel Londonban a cég azt közölte: ezúttal sem frissítette a magyar besorolást.

Az előző felülvizsgálat május 3-ra volt kitűzve, de a hitelminősítő akkor sem vizsgálta az országot. A felülvizsgálat nem kötelező, az unió csak annak előzetes beterjesztését írja elő, hogy a hitelminősítők tervezett felülvizsgálataikat mikor hajtanák végre, de az nem előírás, hogy a kijelölt napokon végre is kell hajtaniuk e vizsgálatokat.

Február 15-én a Standard & Poor’s egy fokozattal, BBB/A–2 szintre javította a hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló magyar államadósság-kötelezettségek besorolását az addigi BBB mínusz/A–3 osztályzatról. Egy héttel később a Fitch Ratings ugyancsak egy fokozattal, BBB szintre javította a hosszú futamidejű magyar államadósság-kötelezettségek osztályzatát az addigi BBB mínuszról.

A Moody’s jelenlegi Baa3 besorolása a Fitch és az S&P módszertanában BBB mínusz szintnek felel meg, vagyis a másik két hitelminősítőnél egy fokozattal alacsonyabb besorolást tart érvényben Magyarországra.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.