Két hétre leállhat a Fiat

A Fiat mellett más márkák is a leállás mellett döntöttek. A Volkswagen pozsonyi üzemegysége is így tett, amely az egyik legnagyobb foglalkoztató Szlovákiában.

Magyar Nemzet
2020. 03. 17. 9:32
Ceremony to mark the installation of the first robot on the production line for the new electric Fiat 500 BEV at the Mirafiori industrial complex on the 80th birthday of the plant
Csak sétálgatnak a munkások az olasz autógyárban Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fiat Chrysler Automobiles (FCA) két hétre leállítja európai üzemeinek többségét a gazdasági fennakadások miatt, amelyeket a koronavírus-járvány megfékezésére hozott intézkedések okoznak – jelentette be tegnap az olasz–amerikai autóipari konszern. Az FCA Italy és a Maserati üzemei az olaszországi Melfi, Pomigliano, Cassino, Mirafiori, Grugliasco és Modena városban, valamint a szerbiai Kragujevac és a lengyelországi Tychy városban kéthetes időtartamra leállítják a termelést.

– Az üzemszünet csak átmeneti jellegű, és lehetővé teszi a csoportnak, hogy hatékony választ adjon a keresleti fennakadásokra és optimalizálhassa a beszállítói láncot – fogalmaz az FCA közleménye, hozzátéve, hogy a leállásnak köszönhetően az üzemek azonnal megkezdhetik majd a gyártást, mihelyt azt a piaci kondíciók lehetővé teszik.

A Fiat Chrysler lépését a csoporthoz tartozó Ferrari hasonló döntése előzte meg. A Ferrari szombaton jelentette be, hogy alkatrészhiány miatt két hétre leállítja a gyártást mindkét üzemében. Az autókhoz és motorkerékpárokhoz fékberendezéseket gyártó Brembo pedig pénteken jelentette be négy olaszországi üzemének bezárását átmeneti időre. A Ferrarit a Brembo látja el fékberendezésekkel.

Csak sétálgatnak a munkások az olasz autógyárban
Fotó: Reuters

A Fiat mellett más márkák is a leállás mellett döntöttek.

A Volkswagen pozsonyi üzemegysége is így tett, amely az egyik legnagyobb foglalkoztató Szlovákiában. A Volkswagen döntése a szlovák miniszterelnök, Peter Pellegrinim vasárnapi bejelentését követte. A kormányfő arról adott tájékoztatást, hogy fennáll a gyanúja annak, hogy az üzem egyik dolgozója koronavírussal fertőződött meg.

A Ford ugyancsak vasárnap jelentette be a spanyolországi Valencia tartományban található létesítményének egyhetes, hétfőtől kezdődő leállását. A valenciai a Ford egyik legnagyobb, az Amerikai Egyesült Államokon kívüli gyára, ahol több mint hétezer ember évente körülbelül négyszázezer autót szerel össze. A Mondeo és Galaxy típusokat is készítő üzemben huszonnégy óra alatt három dolgozóban mutatták ki a Covid–19 jelenlétét. A Ford közleménye szerint a fertőzöttekkel kapcsolatba került alkalmazottjait a protokoll szerint elkülönítik kollégáiktól.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.