Új tulajdonoshoz kerül a bábolnai szélpark

A 15 MW összkapacitású farm hét szélkereke 2010 óta termeli a megújuló alapú villamos energiát.

2020. 08. 18. 12:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megvásárolta az Alteo Nyrt. a hét szélkerékből álló, 15 megawatt összkapacitású bábolnai szélerőműparkot, illetve annak működtetőjét (a Pannon Szélerőmű Villamosenergia-termelő és -értékesítő Kft.-t) az EIH Termelő és Szolgáltató Kft.-től. Az adásvételi szerződés keddi aláírása a tranzakció első lépése, az üzletrész tulajdonjoga a szerződésben meghatározott feltételek teljesülése esetén száll át a társaságra.

A szélparkot a spanyol Renovalia Energy építette 2010-ben 27 millió euróból, amit az OTP Bank finanszírozott.

– A bábolnai szélerőműpark megvásárlása szervesen illeszkedik az Alteo stratégiájába és energiatermelési portfóliójába, amelyben – a magas hatásfokú földgázalapú erőművek birtoklása és működtetése mellett – kiemelt szerepet kapnak a megújuló energiaforrásokat hasznosító erőművek is. Célkitűzésünk, hogy kihasználjuk a különböző energiatermelési típusok egyidejű üzemeltetésében rejlő szinergiákat.

Cél a gázerőművi portfóliónk jelentős bővítése is, ami pedig lehetővé teszi további megújulókapacitások szabályozási központba integrálását,

– mondta ifj. Chikán Attila, a cég vezérigazgatója.

– A Covid-járvány kapcsán felértékelődnek azok a befektetések, amelyek a gazdasági helyzet alakulásának kevésbé kitettek, és működésük ebben a válsághelyzetben is stabil – hívta fel a figyelmet Kovács Domonkos vállalatfelvásárlásokért és tőkepiaci műveletekért felelős vezérigazgató-helyettes, utalva arra, hogy a szélfarm még hosszú évekig a kötelező átvételi rendszerbe (kát) termel, vagyis stabil bevételi forrást jelent a vállalatnak.

Fotó: Jászai Csaba/MTVA

A cégcsoport energiatermelési portfóliójának része az ácsi, a jánossomorjai, a pápakovácsi, a törökszentmiklósi és tavaly óta a bőnyi szélerőműpark is, a magyar szélerőművi piacon a második legnagyobb, immár 47 MW nominális kapacitással rendelkezik. Az Alteo teljes villamosenergia-termelő kapacitása mintegy 122 MW, ebből 69 MW megújuló alapú.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.