Tovább csökkent a kőolaj világpiaci ára

Magyar Nemzet
2020. 09. 28. 16:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A múlt heti két százalékot meghaladó árcsökkenés után a kőolaj világpiaci jegyzése tovább gyengült tegnap. Hétfő délelőtt az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 30 cent (0,71 százalék) csökkenéssel 42,11 dolláron állt – írta a távirati iroda. A nyugati féltekén irányadó WTI amerikai könnyűolajfajta hordónkénti ára 32 centtel (0,80 százalékkal), 39,93 dollárra süllyedt. A múlt héten a Brent ára 2,9 százalékkal, a WTI jegyzése pedig 2,1 százalékkal esett.

Az olajpiacot alapvetően befolyásolja, hogy a koronavírus-járvány miatt lényegesen visszaesett a kereslet, miközben a múlt hét közepén, nyolc hónap szünet után, újraindult a líbiai olajtermelés és -export, ami jelentősebben növelheti a kínálatot. Szakértők szerint jelenleg két olyan tényező van, amely lassíthatja a kőolaj árának csökkenését: a norvég olajbányászok szerdai munkabeszüntetése és a kiújult azeri–örmény ellentét.

Az OPEC szervezetén kívüli egyik legnagyobb olajtermelő országban, Norvégiában az olajbányászok sztrájkot hirdettek szerdára, aminek következtében napi 900 ezer hordóval zuhanhat az ország olajtermelése. Az azeri–örmény feszültség kiéleződése abból a szempontból érezteti hatását a kőolaj árára, hogy felboríthatja a stabilitást a dél-kaukázusi térségben, ahonnan olaj- és gázvezetékek szállítanak energiahordozókat a világpiacra.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.