Magasan marad a beruházások aránya

A halasztott fejlesztések újraindulása, a költségvetési költekezés és az otthonteremtési támogatások húzhatják a szektort 2021-ben.

Forrás: MTI/VG.HU2021. 06. 28. 8:39
SZIJJÁRTÓ Péter; CSÖBÖR Katalin; LEISZTINGER Tamás; SZINAY Attila
Miskolc, 2019. október 1. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a DVTK Medical Center és a birkózóterem átadóünnepségén Miskolcon 2019. október 1-jén. Az elõtérben jobbról balra: Szinay Attila, az Agrárminisztérium közigazgatási államtitkára, Benczés Miklós a DVTK sportigazgatója, Sántha Gergely, a DVTK ügyvezetõ igazgatója, Leisztinger Tamás, a DVTK többségi tulajdonosa, Csöbör Katalin, a térség fideszes országgyûlési képviselõje és Németh Szilád, a Magyar Birkózó Szövetség elnöke. A diósgyõri stadion közelében álló DVTK (Diósgyõri Vasgyárak Testgyakorló Köre) Medical Center megvalósításához - az Emberi Erõforrások Minisztériumának támogatásában - egy 2017-es kormányhatározat biztosított csaknem másfél milliárd forintot, a tervezés és kivitelezés másfél év alatt zajlott le, amelynek köszönhetõen az országban egyedülálló sportorvosi, diagnosztikai és rehabilitációs központ valósult meg, közel 2000 négyzetméter alapterületen. Ezzel a beruházással a Diósgyõr lett az országban az elsõ multisport egyesület, amely saját tulajdonú komplex sportegészségügyi központtal is bír. MTI/Vajda János Fotó: Vajda János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bruttó hazai termékhez (GDP) viszonyított magyar beruházási ráta az egyik legmagasabb volt az EU-ban, és várhatóan a következő években is hasonlóan erős marad – írja hétfői számában a Világgazdaság.

  • A halasztott fejlesztések újraindulása,
  • a költségvetési költekezés
  • és az otthonteremtési támogatások húzhatják a szektort 2021-ben.
  • A beruházások idén 7,2, jövőre 8,3 százalékkal bővülhetnek – mondta a Világgazdaságnak Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági csoportjának vezetője. A GDP-hez viszonyított beruházási ráta a tavalyi 27,5 százalékról tovább emelkedhet, amit az árak növekedése magyaráz, illetve ez annak köszönhető, hogy a szektor dinamikája meghaladhatja a GDP emelkedését.

    Az idén is sok beruházást adhatnak át
    Fotó: Teknős Miklós

    Palócz Éva, a Kopint-Tárki vezérigazgatója nyolcszázalékos fejlesztésbővülést vár, míg a piaci konszenzus 7,1 százalék. Az elemző szerint a beruházási ráta stagnálhat, kicsit csökkenhet, azonban még így is magas maradhat, amivel Magyarország sok országot megelőz.

    A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a múlt héten publikálta frissített előrejelzéseit, amelyekben a korábbi 28,3 százalékos, GDP-arányos beruházási ráta 2021-es prognózisát 27,9 százalékra mérsékelte.

    Jövőre már csaknem megegyező fejlesztési szintet várnak a jegybank közgazdászai, 2023-ban viszont az új pálya alapján magasabb lehet a beruházási ráta. Az MNB korábban 2022-re várta a csúcsot, ám ezt később érheti el a magyar gazdaság. A jegybanki dokumentum leszögezte: a beruházási ráta 29 százalék körül stabilizálódhat.

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.