ENSZ: Az atomenergia a legzöldebb forrás

A nukleáris energiahasznosítás szén-dioxid-kibocsátása, földterület- és nyersanyagszükséglete alacsonyabb a megújuló energiaforrásokénál a számítás szerint.

Magyar Nemzet
Forrás: OS2021. 11. 26. 14:19
null
Paksi atomerőmű, MVM, PAKS, energia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az atomenergiát jelöli meg a leginkább klímabarát energiaforrásként az ENSZ Európai Gazdasági Bizottsága friss tanulmányában. A szervezet számításai szerint

az atomenergia szén-dioxid-kibocsátása, földterület- és nyersanyagszükséglete még a megújuló energiaforrásokénál is alacsonyabb

– hívta fel a figyelmet közleményében Gyürk András, a Fidesz európai parlamenti képviselője.

Az elemzésben az egyes energiaforrások teljes életciklusra vetített mutatóit vetették össze. Ez alapján

  • az atomenergia károsanyag-kibocsátása 5-6 g/kWh,
  • a megújulóké 8-80 g/kWh,
  • a földgázé mintegy 400 g/kWh.

A nukleáris energia nehézfém-felhasználása száz-kétszáz g/MWh, ami szintén töredéke a megújuló energiaforrások háromszáz-hatszáz g/MWh-jának. Az ENSZ elemzői hasonló eredményre jutottak a földterület-használat kérdésében is.

Gyürk András örömtelinek nevezte, hogy az ENSZ is egyetért azzal a ténnyel, hogy az atomenergia egy biztonságos, fenntartható energiaforrás. Felidézte: nemrég az Európai Közös Kutatóközpont (JRC) következtetéseivel összhangban Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság német elnöke is megerősítette, hogy szükség van az atomenergiára, amely környezetbarát, stabil és biztonságos energiaforrás.

Ezek az eredmények újabb bizonyítékok a magyar kormány ellátásbiztonságot és alacsony rezsiárakat előtérbe helyező energiapolitikájának helyességére nézve. Magyarország következetesen kiáll az atomenergia alkalmazása mellett. Ezzel szemben a magyar baloldal gyorsan leépítené a nukleáris kapacitásokat.

Borítókép: Blokkügyeletes a paksi atomerőmű egyik vezérlőjében (Fotó: Kurucz Árpád/Magyar Nemzet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.