Alig bír a sok új megrendeléssel az Airbus

A Boeing az áruszállító repülőgépek területén őrzi piacvezető pozícióját, ám az európai repülőgépgyártó a személyszállító gépek területén egyre inkább előretör

2021. 12. 20. 16:04
General view shows an Airbus A380 at the final assembly line at Airbus headquarters in Blagnac near Toulouse
Nem kellett a légitársaságoknak az emeletes monstrum Fotó: Regis Duvignau Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az európai egyesült repülőgépgyártó, az Airbus közelmúltbeli hatalmas új megrendelései megerősítették a céget abban, hogy az A320-as család keskeny törzsű repülőgépei gyártását a havi hatvanöt darabos cél fölé emelje értesült a Reuters. A gyártó a Qantasszal és az Air FranceKLM-mel kötött nagy értékű megállapodásokat újabb flottaszállításról. Az Airbus hónapok óta érvelt amellett, hogy a világjárvány után az iparág legnépszerűbb keskeny törzsű modelljei iránti kereslet indokolja a kibocsátás növekedését a válság előtti teljesítményhez képest. 

Az Airbus A320-as család gyártása 2019-ben elérte a havi hatvandarabos rekordot, majd havi negyvenre esett vissza, amikor a válság tavaly elérte a légi közlekedést. Az Airbus most azt tervezi, hogy havi hatvanötre növeli a kibocsátását, de egyes vezetők szerint akár hetvenötről is szó lehet.

A motorgyártók és néhány más beszállító ugyanakkor fenntartásaiknak adtak hangot, attól tartva, hogy a kereslet növekedése rövid életű lesz, és rontja a régebbi repülőgépek karbantartásának jövedelmezőséget. A legújabb Airbus-megrendelések azonban jelentős áttörést hoztak az amerikai Pratt & Whitney hajtóműgyártó cég számára.

Eközben a nagy versenytárs, az amerikai Boeing folyamatosan veszít piacot a keskeny törzsű utasszállítók szegmensében. A napokban több európai légitársaság jelezte, hogy az Airbus termékeire vált. 

A Boeing várhatóan az áruszállító gépekkel vághat vissza. A 777X-es teherszállító változatára nagy megrendelést kapott 

a Qatar Airwaystől a jövő évre.

Borítókép: Új gépet építenek az Airbus toulouse-i gyárában (Fotó: Reuters/Regis Duvignau)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.