Tavaly sem tétlenkedtek az ellenőrök

Szalmonella- és hepatitisfertőzés okozta a legtöbb gondot tavaly az uniós élelmiszerpiacon. Az EU-s gyorsriasztási rendszeren keresztül érkezett jelzések legtöbbje külföldi árura vonatkozott.

2023. 01. 24. 14:00
FRANCE - KINDER WITHDRAWS SOME OF ITS CHOCOLATES DUE TO SALMONELLA POISONING
France, Paris, 2022/05/14. Kinder has withdrawn some of its chocolates, including surprise kinder, because of salmonella poisoning. Illustration of Kinder at a supermarket checkout. Photography by Myriam Tirler / Hans Lucas. France, Paris, 2022/05/14. Kinder a retire une partie de ses chocolats notamment les kinder surprise a cause d un empoisonnement a la salmonelle. Illustration de Kinder surprise a la caisse d un supermarche. Photographie de Myriam Tirler / Hans Lucas. (Photo by Myriam Tirler / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP) Fotó: Myriam Tirler / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintegy kétszáz kockázatos termék miatt kellett Magyarországon intézkedni idén Európai Bizottság élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszerén (RASFF) adatai alapján tavaly. Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletéért felelős helyettes államtitkára közölte: a magyar vonatkozású esetek túlnyomó többsége élelmiszerrel kapcsolatos volt, emellett takarmánnyal és élelmiszerrel érintkező anyagokkal összefüggésben is adódtak problémák.  

A legtöbb bejelentés baromfihús és abból készült termékek, valamint zöldségek és gyümölcsök miatt érkezett. E mellett számos fűszert és gyógynövényt, továbbá étrend-kiegészítőket, bébiételeket és tápszereket is megvizsgáltak az uniós riasztási rendszeren érkezett bejelentés alapján a hatóság szakemberei. 

– A RASFF 2022-ben is fontos szerepet játszott a problémás termékek nyomon követésében, valamint a velük kapcsolatos intézkedésekben. A magyar hatóság által publikált termékvisszahívások csaknem 61 százaléka ezen rendszeren érkezett információk hatására indult el – mutatott rá a helyettes államtitkár. 

A hatóság szakemberei mintegy kétszáz esetben vizsgálták meg a problémás élelmiszereket Fotó: Nagy Zoltán/Metropol

A magyar élelmiszerlánc biztonságosságát jól jelzi, hogy az esetek döntő többsége, mintegy 86 százaléka külföldön előállított terméket érintett, hazai áruval csupán a bejelentések 14 százalékában volt probléma. 

– A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), mint az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős magyar hatóság tavaly 19 ügyet jelentett a rendszeren keresztül – mondta el Felkai Beáta.

A legemlékezetesebb, illetve szakmai szempontból legérdekesebb esetek között a csokoládé termékekkel kapcsolatos problémákat, valamint a bogyós gyümölcsök okozta megbetegedéseket említette a helyettes államtitkár. Ahogyan arról korábban lapunk is beszámolt, Március végén az Európai Bizottság több országra, köztük Magyarországra is kiterjedő szalmonellajárványt jelentett a Belgiumban gyártott Kinder csokoládétermékek kapcsán. A belga gyárat áprilisban bezárták és világszerte vették le a boltok polcairól az ismert gyártó termékeit. Néhány hónappal később aztán ismét belga csokoládétermékekben mutattak ki a szalmonellavírust. A riasztási hálózat gyors reagálásának köszönhetően a Barry-Callebaut cég termékei nem kerültek kiskereskedelmi forgalomba.

Szintén nagy port kavart az a magyar bejelentésre indult ügy, amelyben hepatitis A-vírussal szennyezett, fagyasztott bogyós gyümölcsöket kellett visszahívni. A termék hat európai országban és az Egyesült Királyságban okozott megbetegedéseket, a szigetországban például több mint háromszáz esetről számoltak be. 

A helyettes államtitkár emlékeztetett arra, hogy a járvány felderítése egy magyarországi étterem vizsgálata alapján indult el, ahol 16 megbetegedést jegyeztek fel. A szakemberek a fertőzés forrásaként a lengyel Ardo Fruitberry vegyes bogyós gyümölcséből készült hideg gyümölcslevest azonosították. Borítókép: Az elmúlt év egyik legnagyobb port kavart botránya egy ismert csokoládégyártó termékeit érintette (Fotó: MYRIAM TIRLER / HANS LUCAS / HANS LUCAS VIA AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.