Ahol nem a pénz játssza a főszerepet

A nonprofit szervezetek szektorában a humán erőforrás jelentősége részben abban rejlik, hogy kiegészíti a versenyszféra munkaerő-keresletét és -kínálatát. A statisztikai hivatal elemzéséből az is kiderül, hogy a szektor szereplői leginkább milyen területeken tevékenykednek és mennyi pénzből gazdálkodhatnak.

2023. 05. 04. 4:55
Pro Filii Alapítvány, Mészáros Csoport Fotó: Profilii.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendszerváltás utáni években egyre több civil szervezet alakult Magyarországon, miközben társadalmi és gazdasági szerepük is fokozatosan erősödött. Az egyre ideálisabb körülmények lehetővé tették számuk intenzív gyarapodását, majd a 2005–2020 közötti vizsgált időszakban a 2009-ig megfigyelhető dinamikus növekedés természetes okokból lelassult. A szektor telítődött, lényegében elérte csúcspontját a több mint hatvanhatezer szervezettel – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) összegzéséből. 

 

Az adatok 2010 óta csökkenő tendenciát mutatnak, de ez csupán a gyakorlatilag nem működő szervezetek bírósági felderítésének és törlésének a következménye, mindeközben évente átlagosan két-háromezer szervezet is „kicserélődik”.

Jelenleg a nonprofit szektor egyharmada alapítványi formában működik, a többi pedig társas nonprofit szervezetként. Az összes nonprofit szervezet döntő többsége, közel nyolcvanhét százaléka a klasszikus civil szektorba (magánalapítványok, egyesületek, szövetségek) tartozik, a maradék pedig a nonprofit vállalkozások (nonprofit gazdasági társaságok, köz- és vagyonkezelő alapítványok) és az érdekképviseletek (köztestületek, munkaadói, munkavállalói és szakmai szervezetek) közé sorolható.

A vizsgált időszakban a nonprofit szervezetek között 2020-ra a kulturális (16,3 százalék), a sport- (15,9 százalék) és a szabadidős tevékenységek (14,7 százalék) aránya lett a legnagyobb a szektorban. Az utóbbi két tevékenységi kategória között sok az átfedés, ezért ezeket együttvéve a harmadik legnagyobb tevékenységi területnek az oktatás tekinthető (12,9 százalék).

A statisztikai hivatal számaiból az is kiderült, hogy a nonprofit szervezetek 2020-ban együttesen 156 ezer főnek biztosítottak munkát, 106 ezernek teljes munkaidőben. Mindez a nemzetgazdaságban foglalkoztatottaknak közel 3,4 százalékát jelentette. 

Az elemzés felhívta arra is a figyelmet, hogy a klasszikus civil szervezetek humán erőforrása jelentősen eltér a nonprofit gazdasági társaságokétól és az érdekképviseletekétől. Míg az utóbbiaknál a humán erőforrás kilencven százalék feletti arányát a fizetett munkaerő teszi ki és az önkéntesség csekély mértékben jellemző, addig a civil szervezetek munkaerőigényének harminc százalékát az önkéntes tevékenység biztosítja. Mindez azt is jelenti, hogy az alapítványok és az egyesületek működéséhez és fenntarthatóságához elengedhetetlen – az amúgy szintén fontos pénzügyi támogatások mellett – ez a döntően ideirányuló „időadomány”. A nonprofit szektor humán erőforrásának a jelentősége egyébként abban rejlik, hogy kiegészíti a versenyszféra munkaerő-keresletét és -kínálatát. Továbbá elősegíti a szférában munkát vállalók hatékony foglalkoztatását az önkéntességgel, másfelől humánus munkafeltételeket biztosít, például a munkaidővel való gazdálkodás terén, ezzel is hozzájárulva a fenntartható foglalkoztatáshoz.

A KSH adatai szerint a szektor teljes bevétele 2020-ban 2576 milliárd forint volt. A nonprofit szféra összes bevételének a bruttó hazai termékhez (GDP) viszonyított aránya 2018-ban és 2019-ben is meghaladta az öt százalékot, míg 2020-ban már közel 5,4 százalékot tett ki.

A vizsgált időszakban tehát a bevételek folyamatos növekedése volt jellemző mind az egész szektorra, mind a klasszikus szervezetekre nézve.

A kultúrával, valamint a sport- és szabadidős tevékenységekkel összefüggő szervezetek jelentős számát bevételük nagysága is tükrözi. A településfejlesztés, a gazdaságfejlesztés, a szociális ellátás és a környezetvédelem kategóriái szervezeteik számát tekintve nem magaslanak ki, viszont összbevételük alapján kiemelkednek a többi tevékenységcsoport közül – olvasható az elemzésben. 

Borítókép: Civil szervezeteket és magánszemélyeket is segít a Mészáros-csoport által életre hívott Pro Filii Alapítvány. (Forrás: Profilii.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.