Születésnapos a forint, de még szinte újszülött a világ legrégebbi pénzeihez képest

Hetvenhét éves lett a fizetőeszközünk.

Magyar Nemzet
2023. 08. 01. 19:58
null
20220915 Budapest Pénz Forint - Euro Fotó: Vémi Zoltán VZ Világgazdaság VG Fotó: Vémi Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már hetvenhét éves a forint, amit a második világháború után teljesen elinflálódott pengő helyett vezettek be 1946. augusztus 1-jén. 

Váltópénze sokáig a fillér volt, de azokat 1999-ben kivonták a forgalomból. Ezután 2008-ban az egy- és kétforintos érméket vonták be, majd 2009. június 15-én megszületett a kétszáz forintos érme, amelynek hatására egy évvel később a kétszáz forintos bankjegy kiesett a forgalomból.

Az alábbi, Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány által készített infografikán láthatjuk, hogy már nem sorolható a legfiatalabb fizetőeszközök közé, ugyanakkor idősnek nevezni – a többi valutához viszonyítva – túlzás lenne.

Fotó: Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány

A Mimicry Animációs Stúdió pedig a forint történetét feldolgozva, a bankjegyeken látható ismert, részletgazdag képek megelevenítésével köszöntötte fel születésnapja alkalmából a magyar fizetőeszközt:

Borítókép: illusztráció (Forrás:Vémi Zoltán/ Világgazdaság)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.