Sokkal olcsóbb lehet a karácsonyi menü, komoly csökkenés jöhet a legnépszerűbb ünnepi étel árában

Ritkán esszük, de akkor nagyon.

Forrás: Agroinform2023. 11. 23. 11:52
Christmas,Dinner,Feast
521166691 Fotó: mavo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A takarmányárak jelentős csökkenése, illetve a csapadékosabb időjárás kedvezően hatott a hazai halgazdaságok működésére, igaz, a munkaerő és az energiahordozók költségei idén tovább emelkedtek, a termelők mégis

a tavalyinál 10-12 százalékkal olcsóbban tudják adni a halat a kereskedőknek. 

Ez várhatóan a fogyasztói árakban is megmutatkozhat – adta hírül az Agroinform. Ennek megfelelően az élő ponty ára kilogrammonként 1800–2200 forint között alakul, a szeletelt ponty nagyjából 3500–4000 forintba kerül majd. Az afrikai harcsa filéjéért körülbelül 4000 forintot kérnek majd, míg a filézett szürke harcsa kilójának ára 7500–8000 forint között alakulhat az idei szezonban.

A portál készített egy felmérést is az olvasói körében, amelyből az derült ki, hogy a karácsonykor halat fogyasztók 85 százaléka pontyot vásárol, de 32 százalékuk harcsát is vesz a karácsonyi menühöz. Az afrikai harcsa is kelendő – 13 százalék –, és jól fogy a busa és a lazac is (11-11 százalék). Az esetek 81 százalékában halászlé készül, de a rántott hal is népszerű, a válaszadók 65 százaléka süt azt is. Roston készített vagy grillezett halat a családok 15 százaléka fogyaszt az évnek ebben a szakában.

A felmérésben résztvevők 41 százaléka több mint négyhetente fogyaszt halat. 37 százalékuk a magas árat jelölte meg a hal étrendből való mellőzésének okaként, 24 százalék említette a minőségi halhoz való nehéz hozzájutást, míg 21 százalék a családi szokásokat jelölte meg a fő oknak.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.