Avasi fejlesztések: új kilátó várja a turistákat

A környező bükki hegyeknél jóval fiatalabb Avas olyan a miskolciaknak, mint a Gellérthegy a budapestieknek. Sőt, még olyanabb, hiszen a miskolci Tabánban megmaradtak a borpincék, borházak.

2024. 01. 07. 9:39
null
Miskolc, 2023. december 16. Kilátás a felújított Avasi kilátóból az átadás napján Miskolcon 2023. december 16-án. Az idén hatvanéves tévétorony a Kilátó ReStart program részeként, az Európai Unió által biztosított forrásoknak köszönhetõen újult meg. MTI/Vajda János Fotó: MTI/Vajda János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miskolc egyik városrésze egy éppen befejeződött felújítás, vagyis a történelmi Avas turisztikai fejlesztése révén most még szebb arcát mutatja a turistáknak és a helyi lakosoknak egyaránt. A munkálatok – hazai és uniós támogatásokbál származó – 1,5 milliárd forintba kerültek. A felújítást azért határozták el, mert az Avas központi szerepet tölt be Miskolc életében. A lakosság majd egyharmada itt lakik, s a terület jelentős kultúrtörténeti értékekkel bír. Olyan szakrális épületei vannak, mint az avasi református templom, s a környékén lévő ódon temető. A különböző korszakokban itt kiépült 900 pince és borház három-négy évszázadon keresztül nagy szerepet töltött be a hegyaljai borok – köztük a tokaji aszú és szamorodni – kereskedelmében. 

Fotó: MTI/Vajda János

A felújítás legfontosabb mozzanata az 1963 óta álló, 72 méter magas avasi kilátó rendbehozatala volt. A Hofer Miklós és Vörös György által tervezett építmény az elmúlt hatvan év alatt csak ráncfelvarrásokban részesült, de átfogó felújításon nem esett át. A rekonstrukció terveit Viszlai József Ybl-díjas építész, a város korábbi főépítésze dolgozta ki, s az Épkar Zrt. valósította meg. Megtörtént az épület statikai megerősítése, energetikai korszerűsítése, a közönségforgalmi terek burkolatcseréje. Mindez úgy, hogy megőrizték, sőt javították eredeti használhatóságot. A zárt emeleti szinten megmaradt a korábbi vendéglátó funkció, de a most már korszerű alumínium-üveg szerkezet lehetővé teszi a teljes panoráma áttekintését. A nyitott emeleti kiáltóterasz is megújult, díszkivilágítását korszerűbbre cserélték. A megújult kilátó környezete is megifjodott. A kilátó alatti elhanyagolt zöld területet felújították, talajtakaró növényeket telepítettek, lugasokat alakítottak ki, amelyet azok is élvezhetik a város panorámáját, akik nem mennek föl a kilátóba. A felújított sétányok mellett tanösvényeken tájékoztatják a látogatókat az Avas élővilágáról, múltjáról. Megerősítették a támfalakat és felújították az ide vezető lépcsőket is.

A már említett borpince és borház legjelentősebb része Bortanya néven ismerős a helyiek között. A 200 négyzetméteres épületet és a hozzá tartozó pincerendszert 2015-ben vásárolta meg az önkormányzat, hogy itt mutassák be az avasi borkultúrát. A turistáknak és más vendégeknek bemutatóközpontot hoztak létre, amelyben többféle rendezvény is helyet kaphat. A pincerendszer egyik ágában kiállítást rendeztek be a borkultúra tárgyi eszközeinek a bemutatására. A Bortanya a központja az évről évre megrendezett Avasi Borangolásnak, amelynek kertében a vendégek megismerkedhetnek a környék boraival.

A fejlesztés során a Miskolc-Avasi Református egyházközséggel együttműködve lehetővé tették, hogy reprezentatív környezetben az avasi református templom egyedi építészet- és művészettörténeti emlékeit is bemutathassák.

Borítókép: Decemberben adták át a megújult kilátót (Fotó: MTI/Vajda János)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.